Το «παραμύθι» της ζωής της επιχειρεί να γράψει η Άλκη Ζέη στο βιβλίο της, «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο».

Βρίσκεται πια στα 88 της χρόνια, στις Βρυξέλλες περιτριγυρισμένη από τα παιδιά και τα εγγόνια της. Πέραν όμως της αυτοβιογραφίας της, καταφέρνει να μας μεταφέρει στην πιο δύσκολη περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας. Περιγράφει τα γεγονότα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής, των Δεκεμβριανών, του εμφυλίου πολέμου και τις συνέπειες που είχαν κυρίως στην ζωή των κατοίκων της Αθήνας.

Το βιβλίο ξεκινά, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Σάμο με τον παππού της , όπου διέμενε με την αδερφή της, λόγω ασθένειας της μητέρας τους. Αυτά τα χρόνια, τα θυμάται με νοσταλγία. Μάλιστα αποτέλεσαν και την έμπνευση της για το δημοφιλέστερο έργο της «Το καπλάνι της βιτρίνας».

Η μητέρα της συνήλθε κι έτσι τα δύο κορίτσια αναγκάστηκαν απότομα να προσγειωθούν στη ζωή της Αθήνας. Εκεί γνωρίζουν έναν υπερπροστατευτικό και αυστηρό πατέρα και μια τρυφερή και προοδευτική μητέρα, η οποία μάλιστα έλαβε μέρος κρυφά στην αντίσταση εναντίον των Γερμανών.

Αφηγείται, πώς από το να γράφει γράμματα στα δέκα της χρόνια, στους αγαπημένους των υπηρετριών της γειτονιάς της, σ’ένα μαρμάρινο τραπέζι της κουζίνας με μολύβι φάμπερ νούμερο 2, αποφάσισε να γίνει συγγραφέας.

Θυμάται πώς έγραψε τον πρώτο της Κλούβιο σε κλαψωδία της, στο κουκλοθέατρο της σχολής Αηδονοπούλου. Η φράση της αδερφής της «Το Κουτοκούλι μας προέκυψε συγγραφέας.» έμεινε χαραγμένη στη μνήμη της. Με αυτό το παρατσούκλι τη φώναζαν οι πιο κοντινοί και αγαπημένοι της συγγενείς.

Καθώς προχωρά η πλοκή του έργου, ξετυλίγεται μπρος στα μάτια μας η δράση της ΕΠΟΝ, η ίδρυση του «Ικάρου», του «Θεάτρου Τέχνης», του «Θεάτρου του Λαού».

Αναπτύσσεται και η σχέση της συγγραφέως με άτομα της διανόησης και της τέχνης. Η Διδώ Σωτηρίου, («θείτσα» της Ζέη), η Ζώρζ Σαρρή (κολλητή της φίλη, μέχρι που έφυγε), ο Γιώργος Σεβαστίκογλου (σύζυγος και σύντροφος, ολόκληρη τη ζωή της) και οι φίλοι της Κάρολος Κουν, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Μάνος Χατζιδάκης, Μάριος Πλωρίτης είναι μερικοί απ’αυτούς.

Πρόκειται για ένα άρτιο και ολοκληρωμένο πόνημα της συγγραφέως που αξίζει να διαβαστεί και από παιδιά και από ενήλικες. Παρά το μέγεθος του, το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα. Αποτελείται από ολοκληρωμένους χαρακτήρες, πλήρως ψυχογραφημένους, και ενδιαφέρουσες ιστορίες τόσο από την προπολεμική, όσο και από τη μεταπολεμική Αθήνα.

Μέσα από το βιβλίο ζούμε κι εμείς τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας που όμως η συγγραφέας τις επιφορτίζει και με θετικά συναισθήματα, όπως έρωτες, γάμοι, δυνατές φιλίες, καλλιτεχνικές αναζητήσεις και δημιουργίες. Έτσι ελαφρύνει το κλίμα πολέμου και δυστυχίας και μας κάνει φανερό το μήνυμα πως η ζωή παρά τις δυσκολίες πάντα συνεχίζεται…

Το βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Σχόλια