Το Job Fair Athens 2018 έφτασε στο τέλος του. Εμείς παρακολουθώντας και την πρώτη, αλλά και τη δεύτερη μέρα συγκεντρώσαμε όλα όσα μάθαμε στο φετινό event σε ένα άρθρο – οδηγό για την επόμενη χρονιά.

Στόχος της διημερίδας Job Fair Athens 2018 είναι να αποτελέσει μία συνολική εμπειρία καριέρας, ενώ παράλληλα να τεθούν και οι βάσεις ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των πρόσφατα πτυχιούχων και της αγοράς εργασίας. Το Frapress.gr σε συνεργασία με την ομάδα του Job Fair Athens 2018 συγκέντρωσε τα σημαντικότερα στοιχεία που μπορεί να λάβει κάποιος που συμμετείχε.

Εν αρχή ην το Networking

Ο καλύτερος τρόπος για να δικτυωθείς με την αγορά είναι το networking. Το Job Fair Athens 2018 μπορεί να θεωρηθεί ως η κορωνίδα των ημερίδων καριέρας για νέους, καθώς τόσο ο χώρος που πραγματοποιήθηκε, όσο και το πρόγραμμά του, έδιναν ξεκάθαρα τη δυνατότητα γνωριμιών και ανάπτυξης πλαισίου συζητήσεων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δόθηκε η δυνατότητα σε άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν μέσω των workshops και των άλλων side events τους προβληματισμούς τους.

Get out of your comfort zone

Πώς να προσεγγίσω μία εταιρεία; Αυτό είναι από τα βασικά ερωτήματα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν ξεκινούμε την έρευνα για να βρούμε δουλειά. Η απάντηση στο τι πρέπει να γίνει αν και ξεκάθαρη, φαντάζει πολύ δύσκολη στην πραγματοποίησή της. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βγούμε από το χώρο άνεσης μας και να “πιέσουμε” τον εαυτό μας, ώστε να μπορέσουμε να συμμετέχουμε στο άκρως δημιουργικό project της αναζήτησης και τελικά εύρεσης εργασίας.

Δες εδώ πόσο μας έβγαλαν από το confort zone μας τα mock Interviews!

Ευκαιρίες υπάρχουν

Η νεανική ανεργία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάσαι. Η αγορά σιγά σιγά δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και μία από αυτές περιμένει εσένα. Είναι δεδομένο ότι τα ποσοστά του Brain Drain αν και ακόμα υψηλά, μειώνονται με σημαίνοντες ρυθμούς. Οι διάφορες ευκαιρίες που ήδη υπάρχουν, θα ξεκινήσουν να πληθαίνουν και η αναζήτηση ξεκίνησε από το Job Fair Athens 2018.

Feedback

Ζούμε σε μια εποχή που όλα είναι πια συνδεδεμένα. Όλοι μεταξύ μας επικοινωνούμε μέσα από οθόνες και παθητικά ανταλλάζουμε κουβέντες χωρίς κάποιο ουσιαστικό νόημα και ουσία. Το Job Fair Athens 2018 αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για νέους και νέες να βρεθούνε στον ίδιο χώρο με πρόσωπα-κλειδιά, με συμφοιτητές τους και με μεγαλύτερους αποφοίτους, με εκπαιδευτικούς φορείς και εταιρείες, φυσικά, στους τομείς που τους ενδιαφέρουν να ασχοληθούν επαγγελματικά.

Σ’ έναν τέτοιο χώρο λοιπόν το feedback αποτέλεσε η νούμερο ένα ασχολία όλων. Μάθαμε πως να δεχόμαστε σχόλια για τον εαυτό μας και τις δραστηριότητες μας, πως να γινόμαστε συνεχώς ανταγωνιστικοί στο χώρο ενασχόλησής μας και πως να μαθαίνουμε συνεχώς τα απαραίτητα skills που χρειάζονται στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα, μάθαμε να επικοινωνούμε με σωστό τρόπο, αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας με παλαιούς και νέους συνεργάτες, κάνοντας ενδιαφέρουσες συζητήσεις και γνωρίζοντας ανθρώπους που έχουν να μας διδάξουν πολλά.

Δες εδώ όσα μας είπε ο κος Λεωνίδας Αλεξόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ, για την ακαδημαϊκή καριέρα!

Η εμπειρία δεν είναι προαπαιτούμενο

Ένα κόλλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι της εποχής μας είναι ο φόβος. Ο φόβος ότι αυτό που είμαστε ή αυτό που διαθέτουμε δεν είναι αρκετό. Ειδικά στα μικρότερα έτη φοίτησης, κάποιος μπορεί να μην έχει τύχει να δοκιμάσει τον εαυτό του σ’ ένα περιβάλλον εκτός του πανεπιστημιακού χώρου. Το Job Fair Athens 2018 μας έμαθε ότι δεν είναι ανάγκη να έχεις κάποια προϋπηρεσία για να εξερευνήσεις ένα καινούργιο εγχείρημα.

Ο καθένας από εμάς, μπορεί να ανακαλύψει νέους ορίζοντες, αρκεί να το θέλει. Και αυτό το είδαμε πολύ στο φετινό event. Είδαμε ειδικούς να μας μιλάνε για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά αρκεί κάποιος να ψάχνετε, να το κυνηγάει και να διαθέτει ορισμένες δεξιότητες κλειδιά. Είδαμε νέους και νέες να αναζητούν με πάθος και περιέργεια όλα όσα τους απασχολούν και τους ενδιαφέρουν, ανεξάρτητα από το δικό τους background.

Μάθαμε ότι όλοι από κάπου ξεκινάμε. Μάθαμε να μην κολλάμε πια και να τολμάμε, να κάνουμε εκείνο το πρώτο βήμα. Το βήμα προς το καινούργιο και το διαφορετικό, το βήμα προς τον καλύτερο μας εαυτό.

Ανακάλυψε τη δυναμική του πτυχίου σου.

Η αγορά εργασίας και αυτό που ζητάει ο καθένας από εμάς για την εξέλιξη του στην επαγγελματική του πορεία, αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Ένα τέτοιο event, αυτό που προσφέρει είναι να σε φέρει σε άμεση επαφή με την αγορά εργασίας και τα διάφορα επαγγελματικά περιβάλλοντα που υπάρχουν, ώστε να ανακαλύψεις όλες τις ειδικότητες στις οποίες μπορείς να εργαστείς με τη λήψη του πτυχίου σου, αλλά και να δεις όλα τα διαφορετικά πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα από αυτό.

Γνώρισε τι αρέσει στις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις είναι οργανισμοί που εξελίσσονται με ταχύτατο ρυθμό. Για αυτό είναι απαραίτητο κάποιος που ψάχνει για δουλειά, να γνωρίζει τα skills που ζητάνε οι επιχειρήσεις και φυσικά τα trends της αγοράς.

Δες εδώ τις 4 τάσεις που θα σου εξασφαλίσουν εργασία για τις οποίες μιλούσαν συνέχεια στο Job Fair Athens 2018!

Το Job Fair Athens 2018 είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις όλα τα “καυτά trends και τεχνολογικά προϊόντα” που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά ως προς την αναζήτηση εργασίας.

Κάνε καλύτερο το βιογραφικό σου

Στο λεγόμενο CV Corner ειδικοί σύμβουλοι δέχτηκαν με προσωπικό ραντεβού φοιτητές με τα βιογραφικά τους για να λάβουν feedback και για να συζητήσουν πιθανές βελτιώσεις ή αλλαγές σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο τους. Η ενέργεια αυτή αποδείχτηκε πολύ προσοδοφόρα για τους υποψήφιους νέους και νέες καθότι δεχτήκαν χρήσιμες και εποικοδομητικές συμβουλές για το πως να έχεις ένα ανταγωνιστικό και σωστά δομημένο βιογραφικό.

Λάβε μέρ0ς σε Μock Interviews

Ξεχωρίσαμε τα Mock Interviews ως μία από τις καλύτερες πρακτικές για να ξεκινήσει κανείς την αναζήτησή του για την αγορά εργασίας. Ίσως το πρώτο project που πρέπει να ασχοληθεί κάποιος που ψάχνει για δουλειά, είναι να δημιουργήσει από το μηδέν το βιογραφικό του. Αμέσως μετά χρειάζεται να το προβάρει μπροστά σε έναν συνεντευκτή.  Τα mock interviews δίνουν ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα και στο Job Fair Athens 2018 το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο. Οι απορίες που μεταξύ άλλων λύθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι: πως μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα για μία συνέντευξη και πώς να απαντήσεις αν δεν σου αρέσει μία ερώτηση.

Δράσεις στο χώρο

Το Frapress.gr ήταν εκεί! Επί δύο συνεχόμενες μέρες δημιουργήσαμε την ημερήσια ροή των άρθρων, που κοινοποιούμε καθημερινά, live από το περίπτερό μας στο Job Fair Athens 2018! Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στους επισκέπτες τη λειτουργία του Frapress.gr και να καλύψουμε εξ’ ολοκλήρου μέσω της δυναμικής μας ομάδας, όλες τις δράσεις που έλαβαν χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σχόλια