Ακούγαμε συνεχώς γι’ αυτές στο Job Fair Athens 2018… Διάβασε, λοιπόν, τις 4 τάσεις που θα σου εξασφαλίσουν την εργασία που ψάχνεις!

Ένα μεγάλο μέρος του Job Fair Athens 2018 έλαβε χώρα στην 6η αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου. Εκεί, μια σειρά από ομιλητές και εκπροσώπους εταιρειών αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα που απασχολούν την σημερινή αλλά και την μελλοντική αγορά εργασίας.

Καθώς, οι ομιλίες προχωρούσαν αρχίσαμε να παρατηρούμε ορισμένα μοτίβα. Συγκεκριμένα παρατηρήσαμε πώς ορισμένες τάσεις της αγοράς εργασίας αποτέλεσαν κοινό σημείο αναφοράς απ’ όλες σχεδόν τις εταιρείες που πραγματοποίησαν παρουσίαση.

Οι τέσσερις αυτές τάσεις αντιστοιχούν κάθε μία και σε μια σειρά από ικανότητες οι οποίες φαίνεται να είναι πλεον απαραίτητες για κάθε νέο που επιθυμεί να ενταχθεί στην νέα αγορά εργασίας. Σας παρουσιάζουμε τις τάσεις αυτές έτσι ώστε να σχεδιάσετε το μέλλον σας καλύτερα!

Διάβασε εδώ όσα είπε στην ομιλία του ο κος Λεωνίδας Αλεξόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ, για την ακαδημαϊκή καριέρα!

Blockchain

Job Fair Athens 2018Τα κρυπτονομίσματα αποτέλεσαν αναμφίβολα την τάση του 2018. Παρά το γεγονός ότι το μέλλον των ίδιων των κρυπτονομισμάτων είναι αμφίβολο, η τεχνολογία πίσω από αυτά, γνωστή ως Blockchain φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη. Τι είναι λοιπόν το Blockchain;

Σκεφθείτε το Blockchain ως μια τεχνολογία που μας βοηθάει να εξασφαλίσουμε εμπιστοσύνη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο, το οποίο παραμένει αδιαπέραστο σε hackers χάρη στη κρυπτογράφηση. Κύριο χαρακτηριστικό του Blockchain είναι ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας του που περαιτέρω αποτρέπει την αλλοίωση των δεδομένων της πλατφόρμας και εξασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών.

Η εκμάθηση του Blockchain προσφέρεται τόσο για προγραμματιστές και μηχανικούς όσο και για επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ανοίξουν μπροστά τους έναν νέο κόσμο καινοτομίας εάν αφοσιωθούν στην τάση αυτή. Χαρακτηριστικό είναι πως στις ΗΠΑ οι μηχανικοί που είναι ειδικευμένοι στην τεχνολογία Blockchain εισπράττουν μισθούς, που αγγίζουν έως και τα $130.000 τον χρόνο.

Big Data

Job Fair Athens 2018

Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, τα δεδομένα είναι το κλειδί. Το διαδίκτυο πλέον πλημμυρίζει τις επιχειρήσεις με έναν όγκο δεδομένων τόσο μεγάλο και τόσο περίπλοκο που τα παραδοσιακά λογισμικά επεξεργασίας δεδομένων αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν.

Έτσι, γεννήθηκε ο όρος Big Data. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τα κατάλληλα λογισμικά, την ανάλογη υπολογιστική ισχύ και τις αντίστοιχες γνώσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε επιχείρησης και να βελτιώσουν την λήψη αποφάσεων.

Μάθε όσα είδαμε την πρώτη μέρα του Job Fair Athens 2018 εδώ!

Μια πρόβλεψη της PwC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέχρι το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί 2.7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για Data Scientist, μόνο στις ΗΠΑ. Όπως καταλαβαίνετε, οι προοπτικές που προσφέρουν τα Big Data σε μια σειρά απο βιομηχανίες, μετατρέπουν τον Data Scientist, σε μια θέση πολλά υποσχόμενη.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Job Fair Athens 2018

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια στην μαζική κουλτούρα μέσω των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι άλλωστε όταν ακούνε τον όρο τεχνητή νοημοσύνη σκέφτονται τον Εξολοθρευτή. Φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κάτι ευρύτερο από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Πιο συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τον κλάδο της πληροφορικής που ασχολείται με την ανάπτυξη υπολογιστικών προγραμμάτων, τα οποία προσομοιάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά: μαθαίνουν από μόνα τους, προσαρμόζονται και επιλύουν προβλήματα.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το 47% της τρέχουσας εργασιακής απασχόλησης απειλείται να αντικατασταθεί από αυτοματοποιημένα υπολογιστικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει πως η ζήτηση για τους δημιουργούς των προγραμμάτων αυτών θα αυξηθεί ραγδαία. Εάν, λοιπόν, βρίσκεσαι στον ευρύτερο κλάδο της Πληροφορικής και της Μηχανικής, η τεχνητή νοημοσύνη ίσως να είναι το κλειδί σου για το μέλλον.

Soft Skills

Job Fair Athens 2018

Τελευταία αλλά μη εξαιρετέα είναι τα περίφημα soft skills. Θα έλεγα μάλιστα πως τα soft skills ήταν ο πρωταγωνιστής του Job Fair Athens 2018Τι είναι λοιπόν τα Soft Skills;

Tα Soft Skills αποτελούν το σύνολο των διαπροσωπικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων ενός ατόμου. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων έχει η κοινωνική και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Τα Soft Skill, όπως ανέφερε η πλειοψηφία των ομιλητών στο Job Fair Athens, έχουν κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Καθώς η πλειοψηφία των υποψήφιων εργαζομένων είναι συνήθως καλά καταρτισμένοι, κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη συγκεκριμένων ατόμων παίζουν ικανότητες πού ίσως και να μην έχουν άμεση σχέση με την εργασία που αναζητείτε.

Παρ’ όλα αυτά, ικανότητες όπως η ομαδικότητα, η ηγεσία, η υπευθυνότητα και η ηθική είναι απαραίτητες ανεξαρτήτως της θέσης ή της κατάρτισης σας. Άλλωστε πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ένας μηχανικός ή ένας λογιστής, ο οποίος αδυνατεί να συνεργαστεί με την ευρύτερη εταιρεία και δημιουργεί τριβές στον εργασιακό χώρο;

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Ηλέκτρα Κατσίκη

Διάβασε εδώ όλα όσα μάθαμε μέσα από το Job Fair Athens 2018!

Σχόλια