Kατεδαφισμένα κτήρια με μεγάλη ιστορία αλλά άδοξο τέλος!

Ο αιώνα της ακμής για την σύγχρονη Αθήνα ήταν ο 19ος.

Χρειάστηκαν μόνο 50 χρόνια ώστε μια μικρή πολιτεία στους πρόποδες της Ακρόπολης να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με παλάτια, κήπους και μερικά κτήρια από τα ομορφότερα δείγματα νεοκλασικισμού στον κόσμο – που τότε βρισκόταν σε άνθιση σαν ρεύμα.

Ωστόσο, δυστυχώς οι οικονομικοί λόγοι, η αντιπαροχές και η διάθεση για περισσότερο μοντερνισμό, συν τα δεινά του πολέμου οδήγησαν στην κατεδάφιση μερικών από τα πιο εμβληματικά κτήρια.

Ποια είναι αυτά που σήμερα θα συνέβαλαν στην ακόμη μεγαλύτερη ομορφιά της πρωτεύουσας;

Ξενοδοχείο Ακταίον

Ένα πραγματικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια που υπήρχαν στην Αθήνα.

Τοποθεσία;  Νέο Φάληρο -στη θέση όπου σήμερα υπάρχει ιδιωτικό νοσοκομείο- και είχε χτιστεί σε σχέδια του Πάνου Καραθανασόπουλου (μαθητή του Τσίλερ).

Τα εγκαίνια έγιναν το 1903 και για χρόνια από μέσα περνούσε η αφρόκρεμα της Αθήνας. Είχε 160 δωμάτια, μεγάλες αίθουσες δεξιώσεων, κήπους και παραλία.

Πότε καταστράφηκε; Ύστερα από εκτεταμένες ζημιές λόγω βομβαρδισμών επί Β’Παγκοσμίου Πολέμου, το κτήριο εγκαταλείφθηκε και τελικά κατεδαφίστηκε επί Αριστείδη Σκυλίτση.

Μέγαρο Νεγρεπόντη

Τοποθεσία: Λεωφόρος Αμαλίας, στην Πλατεία Συντάγματος.

Χτίστηκε το 1880 και κατεδαφίστηκε το 1956.

Εκεί έμεναν προτού φτιαχτεί το ανάκτορο Διαδόχου (το 1897) ο μετέπειτα Κωνσταντίνος Α’ και η σύζυγός του Σοφία. Στη συνέχεια, και μέχρι το 1940, στέγασε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το μέγαρο ήρθε τελικά να αντικαταστήσει μια πολυκατοικία το 1959.

Βίλα Μαργαρίτα

Τοποθεσία: Συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας (τότε Κηφισίας) και Μεσογείων.

Χτίστηκε αρχές 20ου αιώνα από έναν έμπορο από την Αρμενία και ήταν ακραία εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής.

Μετέπειτα αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Ευστάθιο Λάμψα (ιδρυτή του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία) και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στις κόρες του.

Κατεδαφίστηκε το 1970 αφού το πούλησαν οι κληρονόμοι στην Κτηματική Τράπεζα.

Άλλωστε, η ειρωνεία είναι η άποψη της κυβέρνησης της χούντας, ότι το κτίσμα δεν είχε τίποτα από ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση και δεν υπήρχε λόγος να διατηρηθεί. Στη θέση του σήμερα έχει χτιστεί το 9όροφο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.

Δημοτικό Θέατρο Αθηνών

Χτίστηκε το 1988 με χορηγία του τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρού.

Τοποθεσία: Πλατεία Κοτζιά

Ενώ αρχιτεκτονικά είναι πανέμορφο, εσωτερικά δεν απέκτησε ποτέ την αίγλη που του άξιζε λόγω παρεμβάσεων του Συγγρού για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

Το 1901 δημιουργείται το σημερινό Εθνικό Θέατρο και έτσι το Δημοτικό Θέατρο παρακμάζει και επισήμως.  Το 1922 φιλοξένησε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία οι οποίοι, μέσα στην ταλαιπωρία τους και λόγω του σκληρού χειμώνα, άναβαν φωτιές στο εσωτερικό προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Κατεδαφίστηκε το 1940  και κατά περίεργα ειρωνικό τρόπο, η πλατεία πήρε το όνομα του ανθρώπου που το εξαφάνισε.

Μέγαρο Πεσμαζόγλου

Toποθεσία: Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού

Χτίστηκε το 1900 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ από τον επιχειρηματία Ι. Πεσμαζόγλου. Σκοπός ήταν η ενοικίαση πολυτελών διαμερισμάτων σε ξένους.

Τελικά κατεδαφίστηκε μόνο το γωνιακό τμήμα και στην θέση του βρίσκονται γραφεία. Το άλλο τμήμα που έμεινε σώο,  κατά την κατοχή στέγασε τη γερμανική πρεσβεία και διατηρείται μέχρι σήμερα.

Βίλα Θων

Χτίστηκε το 1880 σε σχέδια Ερνέστου Τσίλερ.

Ο Νικόλαος Θων ήταν γιος του Βαυαρού λογιστή Καρλ Θων, μέλος της ακολουθίας του βασιλιά Όθωνα.

Τοποθεσία: Συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

Το 1921 το κτήμα πουλήθηκε και στη συνέχεια λειτούργησε κατά καιρούς ως κλινική, σχολείο, μπυραρία, στρατώνας, φυλακή, αλλά και κατοικία. Το 1944 η έπαυλη ανατινάχθηκε στη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Μετά τον πόλεμο χτίστηκε στην πρόσοψη του κτήματος ένα καθόλου όμορφο συγκρότημα καταστημάτων και σήμερα στη θέση τους βρίσκεται κτίριο γραφείων.

Οικία Σαριπόλου

Τοποθεσία: Πατησίων και Χαλκοκονδύλη.

Χτίστηκε το 1870 και ήταν από τα λίγα κτήρια σε νεογοτθικό ρυθμό. Ιδιοκτήτης του ήταν ο νομικός Ιωάννης Σαρίπολος. Κληρονομήθηκε από τις κόρες του και το 1908 έφυγε από την ιδιοκτησία της οικογένειας.

Τελικά κατεδαφίστηκε το 1956 για να δώσει τη θέση του σε ένα ακόμα απρόσωπο και κακοσυντηρημένο κτίριο γραφείων. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Αθηνά Σαρίπολου-Λίβα, μία από τις κόρες του ιδιοκτήτη, απαθανάτισε σε υδατογραφίες το εσωτερικό και το εξωτερικό του πατρικού της σπιτιού.

Οικία Τσοποτού

Τοποθεσία: γωνία Πειραιώς και Μενάνδρου.

Ο άγνωστος αρχιτέκτονας είχε αντιγράψει το Μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα. Το οίκημα άντεξε ακριβώς 100 χρόνια, από το 1870 μέχρι το 1970 που κατεδαφίστηκε.

Πηγή: tilestwra

Σχόλια