TEDxAUEB 2018: Μια ευκαιρία να βρούμε τη δική μας Άρκτο

3.1 Sworr.

Επιστρέφοντας από το δεύτερο Break στη σκηνή βρίσκουμε τους Sworr., ένα συγκρότημα που κινείται ανάμεσα στην ηλεκτρονική μουσική και το hip-hop και που πραγματικά μας εξέπληξαν ευχάριστα! Δεν θα σου πω περισσότερα θα αφήσω τη μουσική να μιλήσει…

3.2 Ηλιας Μπισιας

Αν και δικηγόρος τον κέρδισε η θάλασσα και κάπως έτσι εμπνεύστηκε την πλατφόρμα isalos.net. Μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες του μας μίλησε για το πως μπορεί η θάλασσα και ο ειδικότερα ο κλάδος της ναυτιλίας να γίνουν η άρκτος όσων θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον τομέα. Μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του πάνω στην ελληνική ναυτιλία, που συνεχίζει να ανθίζει και τόνισε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, αλλά ανταγωνίζονται τους ξένους πλοιοκτήτες.

“Η επιτυχία υπάρχει και είναι στο χέρι σας!”

Μας εξήγησε ότι μια ναυτιλιακή στην Ελλάδα είναι σαν μια μικρή οικογένεια, που δεν υπάρχει ο απρόσωπος CEO, αλλά ο επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πρόοδο της εταιρείας  και έτσι μέσα σε μόλις 18 λεπτά, αναίρεσε όλα όσα γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για την ελληνική ναυτιλία.

Μίλησε για τους νέους, που ψάχνουν οι ελληνικές ναυτιλιακές για να μπαρκάρουν, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ψάχνουν μόνο ναύτες, αλλά ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα. Ανθρώπους που έχουν γνώσεις πάνω στη σύγχρονη τεχνολογία και που θέλουν να δουλεύουν για κάτι που αγαπούν και που τους εμπνέει!

3.3 Bianca Mularoni

Άρα γίνεται να μην παράγεις καθόλου- ή σχεδόν καθόλου- σκουπίδια.

Η Bianca Mularoni μας αποδεικνύει ότι γίνεται και είναι λίγο πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Ο μέσος Έλληνας παράγει 497kg σκουπίδια το χρόνο και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ψάρια στη θάλασσα. Έχοντας αυτά τα στοιχεία στο μυαλό της ξεκίνησε να αντικαθιστά πράγματα της καθημερινότητάς της με πράγματα που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές, που έκανε ήταν να ψωνίζει σε μαγαζιά, όπου τα τρόφιμα προσφέρονται χύμα ή σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Μάλιστα, πολλές φορές  σ’ αυτά πας με το δικό σου βάζο και πληρώνεις μόνο το καθαρό βάρος του τροφίμου! Ωστόσο, επειδή δεν είναι εύκολο να αλλάξεις όλη σου τη ζωή η Bianca μας ανέφερε πέντε εύκολα υλοποιήσιμες αλλαγές.

  1. Να χρησιμοποιείς το δικό σου πλαστικό μπουκάλι με νερό.
  2. Να χρησιμοποιείς θερμό για τον καφέ σου. Μειώνοντας έτσι τη χρήση πλαστικού που δεν ανακυκλώνεται.
  3. Να έχεις πάντα μαζί σου την δική σου tote bag.
  4. Να  αγοράζεις second-hand πράγματα, αξιοποιώντας κάτι που κάποιος άλλος δεν χρειάζεται!
  5. Να ετοιμάζεις στο σπίτι σου τα γεύματα σου.

“Το πιο σημαντικό είναι να ρωτάς κάθε φορά τον εαυτό σου…Χρειάζομαι πραγματικά να κάνω αυτή την αγορά;”

3.4 Σπυρος Δαφνης

Μέσα από την προσωπική του εμπειρία στον πρωτογενή τομέα, μας έδειξε πως αυτός οφείλει να αποτελέσει την άρκτο. Μια άρκτο που να είναι ορατή συνεχώς και απ’ όλους. Ο ίδιος είναι ελαιοπαραγωγός και μαζί με τον αδελφό του κατάφεραν το αναπάντεχο να φτιάξουν το πρώτο βραβευμένο λάδι Λιανολιάς Κέρκυρας.

Σ’ όλους φαινόταν περίεργα όλα αυτά τα νέα τεχνολογικά εξελιγμένα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν και ότι επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις παραδόσεις. Η τόλμη τους, όμως, τους οδήγησε σε κάτι πρωτοποριακό και δικαίωσε όλες τους τις επιλογές.

“Ο άνθρωπος γεννάει τις ευκαιρίες… Αν δεν κάνει τίποτα, τότε δεν θα πάρει και τίποτα.”

Δες το τελευταίο session του TEDxAUEB στην επόμενη σελίδα!

Σελίδες: 1 2 3 4

Σχόλια

1 2 3 4