Ένα εγχείρημα ψηφιοποίησης που πραγματικά ανυπομονούμε να δούμε και στους δικούς μας δήμους! Δείτε αναλυτικά τι έκανε η openABEKT!

Το 2018 άρχισε δυναμικά με ένα εξαιρετικό εγχείρημα για το openABEKT, με 28 Δημοτικές Βιβλιοθήκες να καθιστούν διαθέσιμους τους καταλόγους τους στο Ίντερνετ και να επιλέγουν την υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών τους.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Πετρούπολης, Κορωπίου, Αγίας Παρασκευής (κεντρική & παράρτημα), Καλυβίων, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Λυκόβρυσης, Ιλίου (κεντρική & Αγίου Φανουρίου), Χαϊδαρίου, Νέας Φιλαδέλφειας και Ελευσίνας στην Αττική, τις Βιβλιοθήκες Προσοτσάνης στη Δράμα, Νεάπολης & Συκεών Θεσσαλονίκης, Καβάλας & Αλεξανδρούπολης από την περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, ενώ στην Ήπειρο έχουμε τη Δημοτική και Παιδική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας. Στην Πελοπόννησο η συνεργασία έγινε με τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Μεσσήνης, Γαστούνης, Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων και Πατρών, ενώ στην Στερεά Ελλάδα με τη Βιβλιοθήκη Άμφισσας. Τέλος, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Πάρου και Βάμου στην Κρήτη αντιπροσωπεύουν τη νησιωτική Ελλάδα. Συνολικά οι παραπάνω βιβλιοθήκες εξυπηρετούν πάνω από 122 χιλιάδες μέλη.

Δες εδώ τον μοναδικό τρόπο για να διαβάζεις περισσότερα βιβλία χωρίς πίεση!

Οι Βιβλιοθήκες που επέλεξαν το openABEKT ως σύστημα αυτοματισμού και ψηφιοποίησης για τη διαχείριση περιεχομένου και λειτουργικών θέλουν στην πράξη να ανταποκριθούν καλύτερα στις νέες τάσεις και ανάγκες των χρηστών τους, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν μείωση του λειτουργικού τους κόστους και ευκολότερη διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών τους σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.

Ποια η συνέπεια στην πράξη για τον εγγεγραμμένο στην δημοτική βιβλιοθήκη χρήστη!

Ο χρήστης των παραπάνω Βιβλιοθηκών μπορεί να πλοηγηθεί ελεύθερα στον κατάλογο της Δημοτικής του Βιβλιοθήκης. Μπορεί να δει όλες τις συλλογές της, να προβεί σε προηγμένη αναζήτηση εκδοτών και δημιουργών και να ανακαλύψει το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης.

Τι προτείνει το openABEΚT;

“Εξερευνήστε τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης σας χρησιμοποιώντας τους παραπάνω συνδέσμους και βρείτε το επόμενό σας βιβλίο. Ειδικά για τους γονείς και τα παιδιά που χρησιμοποιούν Παιδικές Βιβλιοθήκες, δείτε τη συλλογή βιβλίων μυστηρίου της Enid Blyton στον Κατάλογο της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Αντώνης Σαμαράκης» του Δήμου Συκεών, ή τη συλλογή εικονογραφημένων βιβλίων της ίδιας βιβλιοθήκης, για τα μικρότερα παιδιά.

Ένας άλλος τρόπος εξερεύνησης βιβλίων είναι μέσω του Ενιαίου Καταλόγου του openABEKT, με τη χρήση φίλτρων. Για να βρείτε, για παράδειγμα, τα μεταφρασμένα νεανικά βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός (ο εκδοτικός οίκος που έφερε στα ελληνικά τον Χάρι Πότερ), κάνετε αναζήτηση στον Ενιαίο Κατάλογο με τα φίλτρα ‘Young Adult’ & ‘Children’ στο Κοινό (Audience) και στους εκδότες επιλέγετε ‘Ψυχογιός’. Στη λίστα αποτελεσμάτων που εμφανίζεται βλέπετε σε ποια βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε το αγαπημένο σας βιβλίο. Καλό διάβασμα!”

Δες εδώ τις 4 βιβλιοθήκες του κόσμου που ψηφιοποίησαν τα αρχεία τους!

Πηγές: openABEKT, eduguide

Σχόλια