Black Mirror 4η σεζόν: Η αναμονή έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της και ξέρουμε ήδη πολλά για το τι να περιμένουμε φέτος!

Το Black Mirror ξεκίνησε το 2011 και μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Το γεγονός ότι αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια, τελείως διαφορετικού ύφους, βοηθά τόσο τους συντελεστές της σειράς, όσο και εμάς, να μην βαρεθούμε στιγμή. Όπως μάλιστα δήλωσαν και οι ίδιοι οι δημιουργοί του, δεν θέλαμε να είναι σαν ένα αποτυχημένο μουσικό άλμπουμ που ακούς 15 τραγούδια, που είναι σχεδόν ίδια. Γι’αυτό σε αυτή την σεζόν φαίνεται από τα τρέιλερ ότι έβαλαν τα δυνατά τους για να μας καταπλήξουν ακόμη περισσότερο.

Aς δούμε, λοιπόν, αρχικά τα 6 επεισόδια και την πλοκή τους. Eννοείται πως ως αυτοτελείς ιστορίες μπορεί ο καθένας να τα δει με όποια σειρά θέλει. Ωστόσο, στο twitter πριν 2 μέρες ανακοινώθηκε η σειρά προβολής των επεισοδίων και αυτήν ακολουθούμε και στο άρθρο:

1)USS Callister: Μια γυναίκα ξυπνάει σε ένα φανταστικό, τύπου Star Trek διαστημόπλοιο, όπου όλο το πλήρωμα λατρεύει τον παντογνώστη και θαρραλέο κυβερνήτη.  Πρωταγωνιστούν οι Jesse Plemons, Cristin Milioti, Jimmi Simpson και Michaela Coel, ενώ σκηνοθετεί ο Toby Haynes. Όπως αποκαλύπτουν οι δημιουργοί, πρόκειται για το πιο χιουμοριστικό επεισόδιο με τα πιο πολλά mainstream κωμικά στοιχεία που έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Αναρωτιόντουσαν τι δεν έχουν κάνει στα μέχρι τώρα επεισόδια της σειράς κι αυτό που έλειπε ήταν το διάστημα. Φανερά επηρεασμένοι από το Star Trek, σε μια πολύ πιο χρωματιστή και γκράντε, ωστόσο εκδοχή. Προφανώς και δεν θα έλειπαν, όμως, τα πολλά δυσάρεστα plot twists που θα σε βγάλουν απότομα έξω από αυτό το χαρωπό κλίμα.

2) Arkangel: Έχοντας παραλίγο χάσει την μοναχοκόρη της, μια υπερπροστατευτική μητέρα επενδύει σε μια καινούρια τεχνολογία που θα της επιτρέψει να μην την χάνει ούτε λεπτό. Πρωταγωνιστούν οι Rosemarie Dewitt, Brenna Harding και Owen Teague με το εντυπωσιακό να είναι το ότι η Jodie Foster παίρνει τα ηνία της σκηνοθεσίας. Πρόκειται για το επεισόδιο που κινείται περισσότερο στο ύφος των indie ταινιών. Το ενδιαφέρον είναι ότι εστιάζει περισσότερο στο πως η τεχνολογία αμβλύνει και χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει τις βασικές μας παρορμήσεις και ένστικτα. Το βασικό θέμα που εξετάζεται είναι η σχέση μητέρα και κόρης, όχι η λειτουργία της τεχνολογίας και οι αλλαγές που μπορεί να φέρει μελλοντικά. Η τεχνολογία δηλαδή είναι το μέσο και όχι ο σκοπός.

3) Crocodile: Mια γυναίκα παίρνει συνέντευξη από πολλούς ανθρώπους χρησιμοποιώντας μια συσκευή που της επιτρέπει να έχει πρόσβαση στις αναμνήσεις τους. Πρωταγωνιστούν οι Andrea Riseborough, Andrew Gower και Kiran Sonia Sawar με σκηνοθεσία του John Hillcoat. Φημολογείται ότι από αισθητικής πλευράς θα μας εντυπωσιάσει. Είναι το επεισόδιο που ξεφεύγει από το sci-fi προς άλλα κινηματογραφικά είδη, τείνοντας περισσότερο σε ταινία τρόμου και ευρωπαϊκό film noir. Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στα ψυχρά, γκρι ισλανδικά τοπία. Το Crocodile δημιουργεί έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μοιάζουν ανίδεοι μπροστά στις συνέπειες που μπορεί να έχει η τεχνολογία που δημιουργούν.

4) Hang the Dj: Ένα καινούριο dating app εμφανίζεται στον κόσμο των εφαρμογών, αλλά θέτει μια περίεργη συνθήκη στους χρήστες… να συναντιούνται απαραιτήτως 12 ώρες. Πρωταγωνιστούν οι Georgina Campbell, Joe Cole και George Blagden σε σκηνοθεσία του Tim Van Patten. Ίσως το επεισόδιο που περιμένουμε περισσότερο να δούμε (εγώ δηλαδή :P). Οι δημιουργοί το χαρακτηρίζουν ως μια παιχνιδιάρικη ρομαντική κομεντί, που προφανώς και συνεχίζει να θέτει υπαρξιακά ερωτήματα, στο ύφος που τα έχουμε συνηθίσει από την σειρά. Όπως, όμως, στο βραβευμένο με Emmy επεισόδιο “San Junipero” της 3ης σεζόν, οι ανατροπές και ο συνήθης μηδενισμός που χαρακτηρίζουν την σειρά θα δώσουν την θέση τους σε μια πιο απλή αφήγηση και έναν αισιόδοξο ρομαντισμό.

5) Metalhead: Μέσα σε ένα σκηνικό αποκάλυψης, μια γυναίκα προσπαθεί να επιβιώσει από την καταδίωξη ενός “σκύλου”, λίγο διαφορετικού από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Πρωταγωνιστούν οι Maxine Peake, Jake Davies και Clint Dyer σε σκηνοθεσία του David Slade. Είναι το πρώτο ασπρόμαυρο επεισόδιο της σειράς. Λεπτομέρειες σχετικές με την πλοκή, γιατί την κυνηγάει ο συγκεκριμένος σκύλος-ρομπότ, σε ποιον ανήκει κλπ μένουν αδιευκρίνιστες για να εστιάσουμε στην σχέση κυνηγού και καταδιωκόμενου. Είναι, ωστόσο, σύμφωνα με τον συντάκτη του Vox, που το είδε avant κανονικής κυκλοφορίας, μάλλον το χειρότερο επεισόδιο της σεζόν, με μικρές στιγμές αριστοτεχνικής ερμηνείας που βγάζουν πραγματικά νόημα.

6) Black Museum: Mια γυναίκα μπαίνει σε ένα μουσείο, όπου ο ιδιοκτήτης της λέει τις ιστορίες των εκθεμάτων. Πρωταγωνιστούν οι Douglas Hodge, Letitia Wright και Babs Olusanmokun, ενώ σκηνοθετείται από τον Colm McCarthy. Το φινάλε της σεζόν είναι μια ανθολογία μέσα στην ανθολογία, αποτελούμενο από τρεις διαφορετικές ιστορίες. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το επεισόδιο “White Christmas”. Οι δημιουργοί της σειράς το παρομοιάζουν με ένα κατασκηνωτικό θρίλερ σε ύφος Stephen King. Ετοιμάστε, λοιπόν, τα ποπ-κορν σας και τις υπόλοιπες προμήθειες και υπομονή 2 μέρες ακόμη.

*Extra trivia*

1.Ο Charlie Brooker δήλωσε πως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν το να προβλέψουν τις τάσεις της τεχνολογίας όταν θα προβάλλεται η σειρά.

2.Θέλουν συνειδητά πια κάθε επεισόδιο να έχει πολύ ξεχωριστό ύφος.

3. Η Jodie Foster έχει ήδη σκηνοθετήσει επεισόδια της σειράς ” Orange is the new Black” και έτσι το Netflix ήρθε σε επαφή μαζί της.

4. Η νέα σεζόν δεν θα είναι τόσο “σκοτεινή” και πεσιμιστική όσο οι προηγούμενες. Κι αυτό γιατί όπως είπε ο Brooker “O κόσμος βρίσκεται σε μια στιγμή που εκτιμά περισσότερο πράγματα λιγότερο καταθλιπτικά… κι εγώ δεν ξέρω πόση ακόμα μηδενιστική ψυχρότητα μπορώ να αντέξω.

5. Μπορεί να κάνουν σχεδόν ολόκληρες ταινίες, αφού η διάρκεια κάθε επεισοδίου είναι από 60-90 λεπτά, ωστόσο δεν είναι στα άμεσα πλάνα τους να εισέλθουν στον κινηματογραφικό χώρο, αφού έτσι τηλεοπτικά γλιτώνουν τα κακώς κείμενα και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του σινεμά.

 

 

Σχόλια