Ιδού, μερικές αλήθειες μιας άλλης -πέραν της ωραιοποιημένης- οπτικής για την φοιτητική ζωή που δύσκολα θα βρείς κάποιον για να σου ομολογήσει.

Αν ρωτήσεις κάποιον τις εντυπώσεις του από την καθημερινότητά τουςστις σπουδές, θα περιέγραφε το όλο σκηνικό ως κάτι απίστευτο και παράλληλα προβάλλοντάς την ως μια περίοδο αξέχαστη και παραδεισένια. Είναι όμως τα πράγματα όντως έτσι; Ή υπάρχει και η άλλη, η πιο προσγειωμένη “θνητή” πλευρά με τις όμορφες και άσχημες στιγμές διάσπαρτες; Διάβασε λοιπόν, 11 ρεαλιστικές καταστάσεις για την φοιτητική ζωή! Έτσι απλά, για να μαθαίνουν οι καινούριοι και να θυμούνται οι παλιοί!

1. Το διάβασμα και οι εξετάσεις δεν ανήκουν στο παρελθόν.

Σίγουρα το καθημερινό διάβασμα των πανελληνίων σε είχε φέρει εκτός εαυτού. Ανυπομονούσες να περάσεις σε κάποια σχολή για να ζήσεις στο έπακρο την “φοιτητική ζωή”.

Σαν να μην έφτανε αυτό, είχες και την ψευδαίσθηση ότι δεν θα ξαναδιαβάσεις ποτέ ούτε καν ένα εξώφυλλο βιβλίου. Μάντεψε ποιός κλαίει τώρα πάνω απο το βιβλίο με την διπλάσια ύλη για να σώσει το εξάμηνο…

2. Συνειδητοποιείς ότι η φοιτητική ζωή δεν είναι προφανώς τόσο super όσο νόμιζες.

Ξέφρενα πάρτυ, ποτάρες, μουσικάρες και ειδύλλια: Κάπως έτσι το είχες λογικά στο μυαλό σου, όντας εντυπωσιασμένος. Όμως πόσα απ’ αυτά ισχύουν τελικά; Καλύτερα να καταρρίψεις τις ανέμελες στιγμές του πανεπιστημιού που προβάλλονται στις αμερικάνικες ταινίες.

Παρόλα αυτά, η αίσθηση του να μένεις μόνος σου είναι μοναδική και η όλη φάση αξίζει, μιας και έχει πολλά να σου προσφέρει.

3. Ένα πτυχίο δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με την οικονομική εξασφάλιση.

Πολλοί έχουν την πεποίθηση ότι παίρνοντας ένα πτυχίο, θα βρουν αυτόματα και δουλειά. Κάτι τέτοιο εννοείται πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Απλώς, το πτυχίο είναι μια ευκαιρία να σου δώσει περισσότερα εφόδια και να σε εξειδικεύσει σε έναν τομέα, ώστε να αποκτήσεις περισσότερα προσόντα για την αγορά εργασίας.

Ο σιγουρος 20λογος του φοιτητη: σκληρες αληθειες edition

 

4. Οι καθηγητές δεν είναι πάντα όλοι αντικειμενικοί και πρόθυμοι.

Στο πανεπιστήμιο έρχεσαι αντιμέτωπος με πολλούς καθηγητές, άρα και με πολλές διαφορετικές προσωπικότητες. Μερικοί από αυτούς είναι πιο κοντά στον φοιτητή, ενώ άλλοι δεν δείχνουν τόσο πρόθυμοι.

Πάντως να έχεις στο μυαλό σου ότι σε οτιδήποτε εμπλέκονται άνθρωποι, διαπράττονται αδικίες ή παρατηρούνται περιστάσεις μη γόνιμης επικοινωνίας.

5. Είναι κατάλληλη στιγμή για να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου!

Όταν σπουδάζεις σου δίνεται η ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθείς. Σταδιακά, αρχίζεις να έχεις όλο και περισσότερες υποχρεώσεις.

Αυτό μπορείς να το καταλάβεις όταν αρχίζεις να μένεις μόνος σου και να είσαι υπεύθυνος για την φροντίδα της καθημερινότητάς σου. Ίσως στην αρχή φανεί λίγο δύσκολο, γιατί ξαφνικά συμβαίνουν δραστικές αλλαγές.

6. Τι κι αν έφτασες 4ο έτος και δεν έχεις καταφέρει να αγαπήσεις τις δουλειές του σπιτιού;

Εγγυημένα, θα φτάσεις στο σημείο να κάνεις δουλειές μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις: Όταν θα έχουν τελειώσει τα κουταλάκια του καφέ, όταν έχεις χρησιμοποιήσει όλα τα πιάτα που υπάρχουν ή κάθε φορά που θα ξεμείνεις από καθαρά ρούχα. Για σιδέρωμα βέβαια ούτε λόγος…

7. Ετοιμάσου για ξεκαθάρισμα των σχολικών σου φίλων.

Πολλοί από την παλιά σου παρέα σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και σχολές και οι συγκυρίες αργά ή γρήγορα θα σας κάνουν να απομακρυνθείτε. Ασφαλώς, οι πραγματικές φιλίες βρίσκουν τρόπους επικοινωνίας. Η φοιτητική ζωή είναι η ιδανική ευκαιρία να καταλάβεις ποιοί από τους μέχρι τώρα ανθρώπους του περιβάλλοντος σου είναι έμπρακτα “κοντά” σου.

8. Οι φοιτητικές παρέες συνήθως έχουν ημερομηνία λήξης.

Ήδη με την μετάβαση απο το πρώτο στο δεύτερο έτος, ένας φοιτητής κρατάει πολύ λιγότερα άτομα στην παρέα του από όσα είχε γνωρίσει.

Κι αυτό γιατί μετά από κάποια φάση κάθε άνθρωπος ζητάει κάτι περισσότερο από μια απλή παρέα και προφανώς είναι ακατόρθωτο να ταιριάξουμε με τον καθέναν με την πρώτη ματιά.

Η αλήθεια να λέγεται, λίγες έως και ελάχιστες φοιτητικές φιλίες έχουν μείνει άφθαρτες με το πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα, πολλοί αυτό θα το συνειδητοποιήσουν από την πρώτη κιόλας βδομάδα της ορκωμοσίας τους.

9. Μοναξιά μου όλα, μοναξιά μου τίποτα!

Ποιος είπε ότι ως φοιτητής θα είσαι συνεχώς με παρέα; Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις πως δεν σε καταλαβαίνει κανείς και ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις δεν είναι ουσιαστικά δίπλα σου.

Μη το βάζεις κάτω! Μάθε να δέχεσαι τη ζωή με τα σκαμπανεβάσματά της και βρες δημιουργικούς τρόπους για να εξοντώνεις τις στιγμές που θα είσαι ή θα νιώθεις μόνος.

10. Ταπί και ψύχραιμος!

Σαν φοιτητής κι εσύ, θα τύχει πολλές φορές να ξεμείνεις απο χρήματα (Έλα τώρα, αφού θα τα έχεις ξοδέψει όλα στα delivery!).

Πραγματικά, η σωστή διαχείριση των χρημάτων είναι επιστήμη και κάτι αρκετά δύσκολο για να το καταφέρεις σε μηνιαία βάση. Όχι όμως μη πραγματεύσιμο.

Θυμάσαι άραγε ότι υπάρχει και η φοιτητική λέσχη με δωρεάν σίτηση, έτσι δεν είναι;

Σπουδες σε αλλη πολη 101: Ο απολυτος οδηγος

11. Κάποτε θα απομυθοποιήσεις την πόλη που σπουδάζεις.

Μπορεί να λατρεύεις κάποια συγκεκριμένη πόλη και να ήθελες μανιωδώς να περάσεις σε αυτήν, αλλά κάποια στιγμή θα την βαρεθείς.

Στην αρχή, γεμάτος όρεξη και ενθουσιασμό, θα εξερευνήσεις όλα τα κατατόπια και κάθε μαγαζί που ταιριάζει με τα γούστα σου.

Αυτό, ωστόσο δεν κρατάει για πάντα και κάθετι καινούριο, θα γίνει συνήθεια, που εν τέλει δεν θα σου προκαλεί πλεον το ίδιο ενδιαφέρον.

Και τέλος, να θυμάσαι αυτό…

Σχόλια