Είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες αδιαφανείς, χώρες κρυμμένες από τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ που μένουν στο σκοτάδι και λίγα γνωρίζουμε  για αυτές.

Επιμέλεια: Τσαλίκη Ελευθερία

Καθώς  οι Δυτικές κοινωνίες  (φαίνεται) ότι στηρίζονται στους δημοκρατικούς θεσμούς  μας κάνει συχνά να αγνοούμε χώρες του “μη Δυτικού κόσμου”.  Χώρες μη δημοκρατικές και  (κατά κάποιους) «βάρβαρες» που δεν συγχρονίζονται με τον  21ο αιώνα.

Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα την σήμερον ημέρα υπό όρους παγκοσμιοποίησης και υπό την κυριαρχία του παγκόσμιου ιστού κάποιες κυβερνήσεις να διατηρούν «χαμηλό» προφίλ, να περιφράζουν την χώρα τους, να αποτρέπουν την διάδοση πληροφοριών και να επιβάλλουν λογοκρισία.

Η Risk Advisory Group συνέταξε μία αναφορά σχετικά με αυτές τις χώρες. Δημιούργησε μία λίστα βαθμολογώντας την κάθε χώρα με παραμέτρους όπως: η διαθεσιμότητα πληροφοριών στο κοινό, η ποιότητα δεδομένων και το κατά πόσο εύκολο είναι να έχει πρόσβαση κανείς σε «ανθρώπινο δυναμικό» για νέες πληροφορίες.

Συμφωνα με την έρευνα οι 9 πιο αδιαφανείς και μυστηριώδεις χώρες είναι οι εξής:

9.Λευκορωσία

Το σκόρ που συγκέντρωσε στην λίστα είναι 22 και αυτό οφείλεται κυρίως στον κυβερνήτη της, Aleksandr Lukashenko,  ο οποίος μάλιστα έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «Ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

 

8.Δημοκρατία του Κονγκό

Το κράτος αυτό της Κεντρικής Αφρικής έχει στιγματιστεί από μια σειρά εμφυλίων πολέμων  και πολλών συγκρούσεων. Δεν έιναι τυχαίο άλλωστε που συγκέντρωσε 24 βαθμούς στην συγκεκριμένη λίστα.

 

7.Μπουτάν

Παρόλο που σχετικά πρόσφατα έχει επέλθει κάποια πολιτική ανασυγκρότηση, το κράτος του Μπουτάν συγκέντρωσε 26 βαθμούς. Η μεγάλη πολιτική αναταραχή που έζησε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μονάρχη της, τον επονομαζόμενο και ο «Δράκος-Βασιλιάς του Κεραυνού» (Thunder Dragon King).

6.Νότιο Σουδάν

Το Νότιο Σουδάν αν και από το 2011 έχει κερδίσει την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, δεν έχει σταματήσει τους εμφυλίους πολέμους από το 2013. Οι βαθμοί που συγκέντρωσε είναι 27.

5.Λιβύη

Από το 2011, από όταν έδιωξαν τον  Muammar Gaddafi, η χώρα την Βόρειας Αφρικής δυσκολεύεται να ανακτήσει την σταθερότητά της. Αυτό την κατατάσσει στην 5η θέση με 28 βαθμούς.

4.Κούβα

Παρά την πρόσφατη προσέγγιση τις Η.Π.Α. , η κυβέρνησή της  Κούβας εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά αδιαφανής, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς στην λίστα της  Risk Advisory Group.

3.Λάος

Ακόμη μία χώρα της οποίας η κυβέρνηση δρα  με πολύ χαμηλή διαφάνεια.  Αυτό, σε συνδυασμό με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Λάος που είναι το χαμηλότερο σε όλο τον κόσμο δίνει στην χώρα 30 βαθμούς και την καθιστά την Τρίτη χώρα με την λιγότερη διαφάνεια.

2.Τουρκμενιστάν

Σύμφωνα με εκθέσεις των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα, το Τουρκμενιστάν αποτελεί την Τρίτη χειρότερη χώρα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Στην λίστα της Risk Advisory Group  κατατάσσεται στην δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 33 βαθμούς. Αυτό οφείλεται και στο ότι η χώρα είναι ιδιαίτερα εσωστρεφής  και μυστικοπαθής,  μετά την προεδρεία του Sapurmurat Niyazov, ο οποίος διοίκησε την Χώρα επί 31 ολόκληρα χρόνια.

 

1.Βόρεια Κορέα

Δεν αποτελεί έκπληξη που η Βόρειος Κορέα κατακτά την Πρώτη θέση στην λίστα με τις πιο αδιαφανείς και μυστηριώδεις χώρες στον κόσμο. Ο κυβερνήτης Kim Jong Un  έχει αποδείξει επανειλημμένα πως  απεχθάνεται την ελευθερία του Τύπου και επιδιώκει διαρκώς τον Κυβερνητικό έλεγχο όλων των πληροφοριών που διακινούνται. Δεν είναι τυχαίο που με 34 βαθμούς, αποτελεί το κράτος με την μικρότερη διαφάνεια σε όλο τον κόσμο.

 

Σχόλια