Η χαμένη ταινία “Une Femme Coquette” του διάσημου δημιουργού κυκλοφόρησε μυστηριωδώς.

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαράκη

Πολλοί πίστευαν ότι είχε χαθεί, άλλη ότι βρίσκεται στα χέρια κάποιου άγνωστου συλλέκτη. Η ταινία “Une Femme Coquette” εμφανίστηκε ξαφνικά με αγγλικούς υπότιτλους στο διαδίκτυο. Παρ’ ότι οι τίτλοι αρχής λένε ότι δημιουργός της ταινίας είναι ο Hans Lucas, στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα ψευδώνυμο, που χρησιμοποιούσε ο Γκοντάρ, ως κριτικός κινηματογράφου.

Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ είχε πει ότι έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία, αλλά δεν ήθελε να παιχτεί στο σινεμά. Ο θρύλος του κινηματογράφου γεννήθηκε το 1930 στο Παρίσι και αποτέλεσε έναν από τους κινηματογραφιστές, που στελέχωσαν το κίνημα της Nouvelle Vague.

H ταινία γυρίστηκε το 1955 στην Γενεύη της Ελβετίας με φακό 16 χιλιοστών και έχει διάρκεια 10 λεπτά.

Βασίζεται στην νουβέλα “Le Signe” του νατουραλιστή Guy de Maupassant, που κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1886.

Στο φιλμ πρωταγωνιστεί η Maria Lysandre, o Roland Tolmatchoff, αλλά και ο ίδιος ο Γκοντάρ, ο οποίος εμφανίζεται να παρακολουθεί τα νεύματα μιας πόρνης.

Η μουσική είναι εμπνευσμένη από έργα του Μπαχ.

Μια νεαρή γυναίκα αναστατωμένη από την θέα μιας πόρνης, που στεκόταν σε ένα παράθυρο για να προσκαλεί πελάτες, γραφεί μια επιστολή σε μια φίλη της. Στην επιστολή διηγείται τις σκέψεις της σχετικά με αυτό, που είδε και περιγράφει τα ανάμεικτα συναισθήματά της. Η γυναίκα διακατέχεται από θαυμασμό, περιφρόνηση για την πόρνη, αλλά και σεβασμό προς το πρόσωπό της.

5 χρόνια μετά από το φιλμ “Une Femme Coquette” κυκλοφόρησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Με κομμένη Ανάσα” και πρωταγωνιστές τον Ζαν Πολ Μπελμοντό και την Τζιν Σιμπεργκ.

 

Ο Αντουάν ντε Μπασκ αναφέρει στην βιογραφία του Zαν Λυκ Γκοντάρ:

«Πρόκειται για μια ταινία απελευθερωμένη, οικεία, γρήγορη και διεστραμμένη. Σε αυτή η γυναίκα αποτελεί λεία για τον άντρα, που την κυνηγά, την πληρώνει. Εκείνη, ωστόσο εμφανίζεται ζωντανή και αέρινη»

Μπορείς να παρακολουθήσεις την ταινία μικρού μήκους στο παρακάτω βίντεο.

 

Σχόλια