Μπορεί το Adaptation Film Festival να έριξε αυλαία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου εμείς όμως ήδη περιμένουμε για το επόμενο.

Το πρωτοεμφανιζόμενο Adaptation Film Festival ‘έριξε’ αυλαία με την ‘Πάραδοξη Ευτυχία’ ταινία που βασίζεται στο βιβλίο: “Original Bliss” της A.L. Kennedy (σε σκηνοθεσία του Sven Taddicken) εδραιώνοντας, ευχόμαστε ένα νέο φεστιβάλ-θεσμό στον κινηματογραφικό χάρτη της Αθήνας.

Αυτή την μια σχεδόν εβδομάδα που διήρκεσε το φεστιβάλ προβλήθηκαν 18 ταινίες οι οποίες ήταν προσβάσιμες για το ευρύ κοινό, καθώς ακόμα και 3 ταινίες των οποίων η προβολή απευθύνονταν αποκλειστικά στα λύκεια της Αττικής.

Οι εν λόγω προβολές είχαν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές πάνω σε κοινωνικά θέματα όπως η υιοθεσία, οι ταξικές διαφορές αλλά και στην διεύρυνση των οριζόντων όσον αφορά τις κουλτούρες άλλων χωρών.

Η επιλογή των ταινιών μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετική αφού καλύφθηκε όλη η γκάμα ταινιών (δραματικές, κοινωνικές, μυστηρίου, animation κ.α). Οι πρεμιέρες ταινιών όπως ενδεικτικά του φίλμ ‘Βερολίνο Αντίο’ σε σκηνοθεσία Fatih Akin το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο «Βερολίνο, γεια» του Wolfgang Herrndorf ή της ταινίας ‘Γλυκό Φασόλι’ σε σκηνοθεσία της Naomi Kawase η οποία βασίστηκε στο βιβλίο: “An” του Durian Sukegawa είχαν τιμητική τους γεγονός που ‘δίνει’  στο Adaptation Film Festival ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα αφού το φιλοθεάμον κοινό είχε την ευκαιρία να δεί πρώτο ταινίες που θα βγούν αργότερα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Βέβαια από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει και μια δράση δημιουργικής γραφής καθώς και η παρουσίαση  του έργου του  Pedro Juan Gutiérrez ‘Βρώμικη Σάρκα’ συγγραφέα επίσης του ‘Βασιλιά της Αβάνας’ ταινία που προβλήθηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ.

Οι ταινίες που ξεχώρισαν ήταν αρκετές και δύσκολο να περιοριστεί κανείς στο να αναφέρει μόνο δυο-τρείς. Σίγουρα ‘Ο Βασιλιάς της Αβάνας’ σε σκηνοθεσία Agustí Villaronga ήταν από τις ταινίες που ταξίδεψαν το κοινό σε μια άλλη χώρα τελείως διαφορετική από την δική μας.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο best-seller του κορυφαίου Κουβανού συγγραφέα Pedro Guttierez. Στις φτωχογειτονιές της Κούβας ο ο νεαρός Rey αγωνίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Oι ελπίδες, η απογοήτευση, το ρούμι, αλλά και η πείνα, τον συνοδεύουν στις περιπλανήσεις του, μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσει τη Magda και τον Yunisleidi.

Oι τρείς τους βιώνουν στα όρια την αγάπη, το πάθος, την τρυφερότητα και το σεξ. Τι κάνει την συγκεκριμένη ταινία τόσο ξεχωριστή; H βραβευμένη ως Καλύτερη Ηθοποιός στο Φεστιβάλ του San Sebastian, Yordanka Ariosa η οποία υποδύεται την Magda και ο Héctor Medina ο οποίος υποδύεται τον τραβεστί.

Οι ‘δευτεραγωνιστές’ έκλεψαν με άνεση την παράσταση από τον πρωταγωνιστή Maikol David. Στα αρνητικά της συγκεκριμένης ταινίας πρέπει να αναφερθεί ότι παρά τις τεταμένες προσπάθειες του σεναριογράφου να προστεθούν και κάποια κωμικά στοιχεία ώστε να να ‘ελαφρύνει’ η ατμόσφαιρα αυτό δεν κατέστει δυνατό και οι όποιες κωμικές σκηνές χάθηκαν ανάμεσα στην κατήφεια και την φτώχεια της Κουβανικής κοινωνίας.

Μία ακόμα ταινία την οποία αξίζει να αναζητήσει κανείς είναι τα ‘Θραύσματα Αγάπης΄σε σκηνοθεσία Fernando Vallejo, ταινία η οποία βασίστηκε στο βιβλίο “Fragmentos de Amor Furtivo” του Héctor Abad Faciolince, το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο στις «Χίλιες και μια νύχτες».

Σε μία πόλη που έχει κυριευτεί από τη βία, η μοίρα φέρνει κοντά τη Suzana και τον Rodrigo. Οι εραστές ζουν έναν παθιασμένο έρωτα στο διαμέρισμά της. Κάθε βράδυ, η Suzana ανοίγεται στον Rodrigo και του λέει μια ιστορία από παλιές της ερωτικές εμπειρίες. Tι θα γίνει όμως όταν η ζήλια και η καχυποψία θα κυριεύσουν τον πρωταγωνιστή;

Αν και η πρώτη ανάγνωση του σεναρίου προδιαθέτει τον θεατή για μια ταινία καθ’όλα δραματική ήδη από τα πρώτα λεπτά γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα κωμικά στοιχεία κατά την διήγηση των ερωτικών ιστοριών φέρνουν στην πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ δράματος και ‘κωμωδίας’.’Έτσι το μόνο που λείπει είναι το σενάριο να ‘πέσει’ σε ‘καλά χέρια’ πράγμα που γίνεται αφού οι εξαιρετικές ερμηνείες των Angelica Blandon και Jose Angel Bichir προσθέτουν το ‘κερασάκι’ στην τούρτα.

Μετά το τέλος του Adaptation Film Festival έχοντας παρακολουθήσει αρκετές από τις ταινίες, βλέποντας την εξαιρετική οργάνωση του Φεστιβάλ, θέλοντας να συγχαρούμε την διοργάνωση για την εξαιρετική επιλογή ταινιών άγνωστων στο ευρύ κοινό ελπίζουμε και ευχόμαστε την καθιέρωση τους ως ετήσιου πλέον θεσμού.  

 

Σχόλια