Συνήθειες στο φαγητό και το ποτό, στις κοινωνικές νόρμες και τα έθιμα. Τέτοιες πολιτισμικές διαφορές θα βρεις στο άρθρο που ακολουθεί, κάνοντας ένα μικρό ταξίδι στις γωνιές του κόσμου από την Ανατολή μέχρι τη Δύση!

Ο κόσμος είναι πλούσιος σε κουλτούρες και η διαφορετικότητα βρίσκεται όχι μερικά χιλιόμετρα μακριά, αλλά δίπλα μας. Είναι αυτή που βγάζει τον καθένα ξεχωριστά από τον μικρόκοσμό του και τον κάνει να αντιλαμβάνεται πόσοι άλλοι ποικίλοι και ενδιαφέροντες μικρόκοσμοι υπάρχουν εκεί έξω, συνθέτοντας αυτό το παγκόσμιο παζλ των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο πολιτισμός, ακόμα κι αν είναι κοινωνικά κατασκευασμένος, είναι εκείνος που μαθαίνει (ή επιβάλλει) τους ανθρώπους ποια συμπεριφορά και συναισθήματα είναι ανεκτά, τους γαλουχεί με συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες και έθιμα και εν τέλει είναι ο συνυπεύθυνος για την άπειρη πολιτισμική ποικιλομορφία που εμφανίζουν οι κοινωνίες.

Συνεχίζω τώρα με τα ωραία (και πιασάρικα, παραδεχτείτε το) και συγκεκριμένα με 10 (χωρίς +1)  ενδιαφέρουσες πολιτισμικές ιδιομορφίες από τα μέρη του πλανήτη.

1.Είσαι από εκείνους που, αντί για καφέ, παραγγέλνουν ή φτιάχνουν στο σπίτι τσάι; Αν η απάντηση είναι καταφατική, σίγουρα θα απολάμβανες μία μέρα στο πανέμορφο Μαρόκο! Εκεί οι κάτοικοι μπορεί να πιουν ακόμα και πέντε φορές την ημέρα πράσινο τσάι με δυόσμο ή μέντα.πολιτισμικές διαφορές

2.Μπορεί εσύ να τρως Βασιλόπιτα και κουραμπιεδάκια, αλλά τώρα θα σε μεταφέρω στην Ισπανία και στο πρωτοχρονιάτικο έθιμο να τρώνε όλοι από δώδεκα ρώγες σταφύλι, όπως ηχούν οι ήχοι του ρολογιού, μία για κάθε μήνα του χρόνου. Μάλιστα αν καταφέρεις να φας όλα τα σταφύλια, θα έχεις καλή τύχη όλο τον χρόνο.πολιτισμικές διαφορές

3.Μεροληπτώ και παραμένω Ισπανία. Αυτή τη φορά νότια, στην Κόρδοβα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πανέμορφο Festival de los Patios Cordobeses (‘’Φεστιβάλ των αυλών της Κόρδοβα’’ θα μπορούσα να το πω). Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και κατά τη διάρκειά του οι κάτοικοι ανοίγουν τις στολισμένες με κάθε είδους λουλούδια, όπως γιασεμί και γεράνια, αυλές τους. Μετά την παρέλαση της ‘’Μάχης των Λουλουδιών’’, ξεκινά ο ανοιχτός στο κοινό διαγωνισμός για τις πιο εντυπωσιακές αυλές!πολιτισμικές διαφορές

* Θα είμαι φρι τον Μάη. Είμαι ανοιχτή σε προτάσεις, αν θες να μου κάνεις δώρο ένα ταξιδάκι. Leave a comment below 🙂 *

4.Πάμε τώρα στην Ινδία, όπου συνηθίζουν να τρώνε με τα χέρια, όπως σε πολλές ακόμα χώρες. Για τους αριστερόχειρες είναι τουλάχιστον άβολο φαντάζομαι, αλλά οι Ινδοί πάντα τρώνε χρησιμοποιώντας το δεξί τους χέρι χωρίς να ακουμπήσει το αριστερό στο πιάτο. Φυσικά βοηθός σε αυτό είναι τα πολλών ειδών ψωμάκια της Ινδίας, όπως το Naan, το Bhatura και το Chapati.πολιτισμικές διαφορές

5.Έχεις ακούσει το “Filipino Time’’; Είναι υπέροχη συνήθεια. Στις Φιλιππίνες, αν αργείς, δεν σου γκρινιάζουν και δεν αναγκάζεσαι να λες ότι ένα υπερφυσικού μεγέθους εξωγήινο σκυλί έκανε επίθεση στο σπίτι σου και επιχείρησε να σε δολοφονήσει ακριβώς την ώρα που έπρεπε να ετοιμαστείς για το ραντεβού σου. Οι Φιλιππινέζοι είναι δεδομένο ότι θα καθυστερήσουν (στην πραγματικότητα αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι έχουν χειρότερες συγκοινωνίες από το 040 και πολύ κίνηση).

Αν είσαι από εκείνους που αργείς στα ραντεβού σου, θα νιώσεις μια συμπάθεια. Αν είσαι από αυτούς που γκρινιάζουν με τους αργοπορημένους, ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ στις Φιλιππίνες είναι κάλτσουραλ χάμπιτ και αυτό θα σου πω την επόμενη φορά που θα αργήσω.

πολιτισμικές διαφορές

Πηγή εικόνας: www.headlinegl.com

6.Κάθε χρόνο στο Μεξικό γιορτάζεται η ”Μέρα των νεκρών” (Día de los Muertos). Οι εορτασμοί ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου, οπότε στήνεται ο βωμός των νεκρών που διακοσμείται με πράγματα που τους άρεσαν όσο ήταν εν ζωή, και κορυφώνονται στις 2 Νοεμβρίου, που τα πνεύματα έρχονται να γιορτάσουν μαζί με τους ζωντανούς. Δεν είναι μέρες πένθους, αλλά αντίθετα γιορτής, με σκοπό να τιμήσουν τους νεκρούς μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και φαγητά που απολάμβαναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι ίδιοι, αντιμετωπίζοντας έτσι τον θάνατο ως ένα απλό συμβάν της ζωής.

Info: Η Día de los Muertos γιορτάζεται και στην Αθήνα την ίδια περίοδο με την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού.πολιτισμικές διαφορές

7.Πιθανότατα θα έχεις δει ότι στην Κούβα οδηγούν μόνο παλιά κλασικά, αμερικάνικα κυρίως, αυτοκίνητα. Το 1960 το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ στη χώρα έκανε αδύνατη την εισαγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Οι κάτοικοι αναλαμβάνουν να φτιάξουν τα αυτοκίνητα με οποιαδήποτε ανταλλακτικά βρουν. Παρά τις συζητήσεις περί άρσεως του εμπάργκο, μπορούμε ακόμα να ταξιδεύουμε στα 1950s μέσα από τους δρόμους της Κούβας με τα κλασικά μοντέλα της Plymouth, Cadillac, Ford, Chevrolet κ.ά.πολιτισμικές διαφορές

8.Φσιιιτ! Και ναι, τα σφυρίγματα δεν είναι μόνο για τραγουδάκια (ή πεσίματα, ξέρεις εσύ), αλλά συγκροτούν μια ολόκληρη γλώσσα. Ένα από τα γνωστότερα μέρη που χρησιμοποιείται η σφυριχτή γλώσσα είναι η Λα Γκομέρα των Κανάριων Νησιών. Η Silbo Gomero, όπως ονομάζεται, αποτελείται από έξι γράμματα-σφυρίγματα που βοηθούν στην επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις, συμπεριλαμβάνεται από το 2009 στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και διδάσκεται στα σχολεία του νησιού από το 1999. Για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται δες εδώ.

Info: Η σφυριχτή γλώσσα μιλιέται και στα Αντιά της Εύβοιας!

9.Σου αρέσουν τα φιδάκια; Ε στο Βιετνάμ τα βάζουν στο κρασί τους ή και σε άλλο είδος ποτού, αφού πρώτα τα αφήσουν αρκετούς μήνες, ώστε το αλκοόλ να εξουδετερώσει το δηλητήριο. Ως εναλλακτική, μπορεί να δεις σκορπιό. Λέγεται ότι το ποτό αυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες για ρευματισμούς, πόνους και βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση.

Cheers!

Snake Wine
10.Στην Τουρκία συναντάται το παραδοσιακό έθιμο να τρίβουν τα νεογέννητα βρέφη με αλάτι αραιωμένο σε νερό. Το έθιμο, αν και πλέον όχι τόσο διαδεδομένο στις σύγχρονες οικογένειες, κρατάει αιώνες και πιθανώς προέκυψε από μία αναφορά του Ιεζεκιήλ στην Παλαιά Διαθήκη, που παρομοιάζει την επερχόμενη καταστροφή της Ιερουσαλήμ με εγκαταλελειμμένο μωρό που δεν το έτριψαν με αλάτι.

Αυτά από εμένα και σας (μας) εύχομαι να γνωρίσετε όλον τον κόσμο μέσα από τα δικά σας μάτια!

Out Of Eden Walk: ενα ταξιδι στο χρονο και στο χωρο με συνοδοιπορο τον Πολ Σαλοπεκ

Σχόλια