Εσύ θα τολμούσες ένα ταξίδι 33.000 χιλιομέτρων περπατώντας για τα επόμενα 7 χρόνια;
Κι όμως, την στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο ο Πολ Σάλοπεκ κάνει ακριβώς αυτό το ταξίδι!

Κάποιοι ίσως να το θεωρούν ακατόρθωτο, άλλοι ίσως τρελό το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει θέσει… ή για να είμαστε πιο ακριβείς πρόκειται για τον προσωπικό μαραθώνιο του Πολ Σάλοπεκ (Paul Salopek)

Πολ Σάλοπεκ

Ο Paul Salopek ξεκινώντας το ταξίδι του στην Αιθιοπία με τον οδηγό του.

Ο βραβευμένος με 2 Pulitzer δημοσιογράφος Πολ Σάλοπεκ, ξεκίνησε ένα ταξίδι την 10η Ιανουαρίου του 2013 από την Αιθιοπία με προορισμό έναν περίπατο στην ιστορία του ανθρώπινου γένους που καταλήγει στην Γη του Πυρός, στην Χιλή.

Η δυσκολία όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Πόλ θα χρησιμοποιήσει ως μοναδικό μέσο για την μεταφορά του τα ίδια του τα πόδια (με εξαίρεση την μεταβίβαση από την ασιατική στην αμερικανική ήπειρο που θα γίνει με πλοίο). Έτσι λοιπόν τα 33.000 χιλιόμετρα που θα διανύσει αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 7 χρόνια, δηλαδή το 2020..

salopek-route-map-1

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Paul ξεκινώντας από την Αιθιοπία και φτάνοντας στην Χιλή.

Το project έχει την ονομασία Out Of Eden Walk και χρηματοδοτείται από το “National Geographic Society”, “το Knight Foundation”, το “Abundance Foundation” και πολλά ακόμη ιδρύματα.

Σκοπός του Πολ είναι να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι πρώτοι άνθρωποι, οι οποίοι ξεκινώντας από την αφρικανική ήπειρο μετανάστευσαν σε νέες περιοχές διασπείροντας έτσι το ανθρώπινο DNA σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Επιπλέον, το project έχει ως στόχο την δημιουργία ενός μωσαϊκού από εικόνες και ιστορίες ανθρώπων που συναντά στο ταξίδι του. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν θα είναι μόνος του, αφού φωτογράφοι, κινηματογραφιστές και ερευνητές θα γίνουν συνταξιδιώτες σε κάποια σημεία του ταξιδιού.

Χάρη στο θαύμα της τεχνολογίας και εμείς έχουμε την ευκαιρία να ακολουθήσουμε τον Πολ, αφού μεγάλο μέρος του υλικού που συγκεντρώνει δημοσιεύεται στο επίσημο blog του Out of Eden Walk και στο λογαριασμό @outofedenwalk στο Instagram.

Πολ Σάλοπεκ

Από την δημοσίευση “Sami’s World”

Εδώ,  μπορείς να δεις πού βρίσκεται (κατά προσέγγιση) ο Πολ, να απολαύσεις φωτογραφίες/ βίντεο και να διαβάσεις τις εντυπώσεις του από τις περιοχές που επισκέπτεται.   Ρίξε μια ματιά στα milestones και στα άρθρα  και πίστεψε με, θα με θυμηθείς!

Το project βασίζεται στο λεγόμενο “slow journalism” (προέκταση του ευρύτερου “slow-movement”), μία τάση στην δημοσιογραφία που μέρα με την μέρα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

Φιλοσοφία του “slow journalism” είναι να «παίρνεις όσο χρόνο χρειάζεται» ώστε να κάνεις τα πράγματα σωστά (“Take your time!” με άλλα λόγια). Αποτελεί μία αντίδραση στον τρόπο με τον οποίο ασκείται σήμερα η δημοσιογραφία, δηλαδή είναι μία «επανάσταση» στην μεταφορά αποσπασματικών ειδήσεων με ιλιγγιώδη ταχύτητα (βασισμένη στην λογική των “tweets”, όπου ο πιο γρήγορος είναι ο πιο πετυχημένος). Το κίνημα αυτό προσπαθεί να καλύψει το κενό που δημιουργείται στην ποιότητα αυτών των ειδήσεων. Μέσα από ενδελεχή έρευνα (που όπως είναι λογικό, απαιτεί πολύ χρόνο), την πολύπλευρη ανάλυση και την συμβολή ειδικών ενώνονται όλα τα κομμάτια του παζλ και οι ιστορίες δημοσιεύονται ολοκληρωμένες, με εμπεριστατωμένες απόψεις και αναλύσεις, δίνοντας την «μεγάλη εικόνα» των γεγονότων. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με τον άπλετο χρόνο δίνεται η ευκαιρία για Σκέψη και Παρατήρηση.

Πολ Σάλοπεκ

Από την δημοσίευση “Goodbye to Banounah”

Μέσα από το ταξίδι του ο Πολ Σάλοπεκ αναδεικνύει κοινωνικά προβλήματα που πολλές φορές αποσιωπούνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και επιχειρεί μια αναδρομή στην ανθρώπινη ιστορία. Μας θυμίζει από πού ξεκινήσαμε, προβάλλει την απλότητα και ταυτόχρονα το μεγαλείο την φύσης και μας προτρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να Ακούσουμε, να Δούμε, να Γευτούμε και να Νιώσουμε αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω μας! Ίσως τελικά το μόνο που χρειαζόμαστε για να αποκτήσει χρώμα η ζωή είναι να σταθούμε στην στιγμή και να αφουγκραστούμε τον χρόνο που περνάει… βεβαία αυτό θα το μάθουμε μόνο αν το δοκιμάσουμε!

Αλεξανδρος Ζηλος: ενας ελληνας κανει τον γυρο της Αφρικης με ποδηλατο!

Σχόλια