Καφές: Ποιο μυστήριο κρύβεται πίσω από την καθημερινή μας συνήθεια;

Επιμέλεια: Φανή Κραγιοπούλου

Κάθε μέρα ακούμε καθημερινά την έκφραση: «Πάμε για κα’νά καφέ;» Ενώ παγκόσμια εκατομμύρια ανθρώπων απολαμβάνουν μια ζεστή κούπα καφέ, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ το λόγο για τον οποίο απολαμβάνουμε αυτήν την περίεργη και πικρή γεύση;

Θεωρητικά, οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να απολαμβάνουμε την γεύση του καφέ. Ο λόγος είναι γιατί εκ φύσεως έχουμε την τάση να αποβάλλουμε την πικρή γεύση. Μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η πικρή γεύση είναι μια ένδειξη δηλητηρίου.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: Αφού ο καφές μας θυμίζει δηλητήριο, γιατί όντως τον πίνουμε;

Μια θεωρία λέει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε πικρές τροφές, όταν αυτές προσφέρουν ένα είδος φαρμακευτικής ωφέλειας. Στην περίπτωσή μας , η ωφέλεια αυτή του καφέ είναι να μας ξυπνάει, λόγω της αυξημένης δόσης καφεΐνης που περιέχει. Η καφεΐνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα καθώς μας προσφέρει ένα κύμα ενέργειας.

Επιπλέον, η καφεΐνη εκτός από το σώμα ξυπνάει και τον εγκέφαλο, καθώς βελτιώνει τη συνολική γνωστική λειτουργία. Επομένως, από την στιγμή που υπάρχει έστω και η παραμικρή ωφέλεια, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πιο δεκτικός στην πικρή αυτή γεύση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αντιλαμβάνονται την πικρή γεύση σε πιο έντονο βαθμό. Όλα αυτά εξαρτώνται βέβαια από τον βαθμό αντίληψης των γεύσεων αλλά και το βαθμό αντίληψης των αισθήσεων.

Εάν λοιπόν βρίσκεις τον εαυτό σου να απολαμβάνει την γεύση του καφέ, πας ενάντια στην φύση! Αλλά αυτό σε κάνει να θέλεις περισσότερο. Έτσι δεν είναι;

Διεγερτική επιστήμη

Σύμφωνα με το Men’s health, «Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η αδενοσίνη μπορεί να είναι το χημικό που προκαλεί ύπνο» έλεγε ο Tom McLellan, επιστήμονας στο Defence Research and Development Canada στο Τορόντο. «Όταν οι άνθρωποι χρειάζονται ύπνο, τα επίπεδα αδενοσίνης είναι υψηλά, γεγονός που κάνει τον εγκέφαλο να θέλει να “κατεβάσει το διακόπτη”». Όσο περισσότερο μένεις ξύπνιος, τόσο περισσότερη αδενοσίνη συγκεντρώνεται στον εγκέφαλό σου. Στη συνέχεια, η αυξανόμενη συγκέντρωση επιβαρύνει τους υποδοχείς αδενοσίνης καταπιέζοντας τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να νιώθεις πολύ εξουθενωμένος.

Με τρόπους που δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί, το να κοιμάσαι αρκετά καθαρίζει τα χημικά από τον οργανισμό σου επιτρέποντάς σου να αρχίσεις την επόμενη μέρα εντελώς ανανεωμένος κι έχοντας καλύψει πλήρως το κενό του ύπνου σου. Η καφεΐνη ωστόσο μπλοκάρει την αδενοσίνη «κλειδώνοντας» στην ουσία τους υποδοχείς προτού φτάσει σε αυτούς.

Σίγουρα οι φανατικοί της καφεΐνης δεν μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό στον εαυτό τους μέρα παρά μέρα χωρίς να πληρώσουν κάποιο τίμημα, αλλά ίσως κι όχι. Πρόσφατη έρευνα στο New England Journal of Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση καφεΐνης δεν είχε καμία επίδραση στις περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών. Επίσης, νορβηγική έρευνα σε 15.000 ανθρώπους δεν βρήκε κανένα συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του καρκίνου ή κάποιας άλλης ασθένειας.

Σχόλια