Αν ακολουθήσουμε κι εμείς την αρχή του Αϊνστάιν, ίσως να φτάσουμε σε μεγάλα κατορθώματα!

O Αϊνστάιν αφοσιώθηκε στη γενική σχετικότητα. Από το 1912 έως το 1915 εργαζόταν τόσο σκληρά, που ο γάμος του κατέληξε σε μια τεταμένη σχέση και τα μαλλιά του άσπρισαν από το άγχος. Αλλά τελείωσε και το 1915 δημοσίευσε τη θεωρία του, ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κατορθώματα του 20ου αιώνα.

Η Αρχή του Αϊνστάιν

Η εμμονή του Αϊνστάιν για τη γενική σχετικότητα δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: Είμαστε πιο παραγωγικοί όταν επικεντρωνόμαστε σε ένα μικρό αριθμό εργασιών, στις οποίες αποδίδουμε μια μεγάλη ποσότητα προσοχής. Τα κατορθώματα που αξίζουν, προϋποθέτουν σκληρή δουλειά.

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα ήμασταν όλοι Αϊνστάιν. Θα είχαμε όλοι μόνο ένα ή τουλάχιστον δύο projects στις τρεις μεγάλες σφαίρες της ζωής μας: την επαγγελματική, την εξωσχολική και την προσωπική.

Αλλά αυτό δε συμβαίνει…

Η παραγωγική εκκαθάριση

Πολλοί από εμάς ποτέ δε θα ικανοποιήσουμε την Αρχή του Αϊνστάιν. Είναι πολύ επικίνδυνη. Αν επενδύσουμε τα πάντα σε μια εργασία και μετά αποτύχει, δε θα μας μείνει τίποτα. Και το πιο σημαντικό, θα βαρεθούμε. Η ζωή μας απαιτεί ένα μικρό χάος.

Υπάρχει, όμως, μια απλή στρατηγική για να ικανοποιήσουμε την αρχή χωρίς να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση για το απρόσμενο next big thing. Ονομάζεται παραγωγική εκκαθάριση και δουλεύει ως εξής:

1.

Όταν βλέπεις ότι γεμίζει το πρόγραμμά σου, βγάλε ένα φύλλο χαρτί και φτιάξε τρεις στήλες: επαγγελματικά, εξωσχολικά, προσωπικά. Κάτω από τα επαγγελματικά γράψε όλα τα projects με τα οποία ασχολείσαι τώρα. Στα εξωσχολικά γράψε για το συγκρότημά σου, το blog σου κοκ. Κάτω από τα προσωπικά γράψε ό,τι έχει σχέση με την αυτο-βελτίωσή σου (γυμναστική, βιβλία κλπ).

2.

Κάτω από κάθε λίστα, διάλεξε 1-2 εργασίες, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, είναι οι πιο σημαντικές και φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Βάλε ένα αστεράκι δίπλα τους.

3.

Μετά, βρες τα projects τα οποία θα μπορούσες να σταματήσεις και από τώρα χωρίς σοβαρές συνέπειες. Διάγραψέ τα.

albert-einstein-simple-quote-700x400

“Όλα θα πρέπει να φτιάχνονται όσο πιο απλά γίνεται, αλλά όχι απλούστερα”.

4.

Τέλος, για τις εργασίες που έχεις αφήσει χωρίς σημειώσεις, φτιάξε ένα πλάνο 1-3 εβδομάδων για να τις τελειώσεις και να τις ξεπετάξεις. Συνήθως αυτές είναι εργασίες που αφορούν σε κάτι που χρωστάς σε κάποιον, οπότε σιγά-σιγά πρέπει να τις αποχωριστείς.

Μόλις τελειώσεις και αυτές, θα σου έχει απομείνει ένας μικρός αριθμός σημαντικών εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις κάνει εκκαθάριση στο πρόγραμμά σου και σου έχουν μείνει λίγα μόνο projects για να γίνουν η Θεωρία της Σχετικότητάς σου.

Το πιο σημαντικό μέρος: Προσπάθησε να μην ξεκινήσεις κανένα καινούριο project για ένα μήνα τουλάχιστον. Αντιστάσου να αφοσιωθείς σε οτιδήποτε νέο αυτό το μήνα. Αντ’ αυτού, επικεντρώσου, όπως ο Αϊνστάιν, στην επιλεγμένη λίστα σου.

Πηγή

Σχόλια