Η Σμαράγδα Καρύδη πιο… γλυκιά από ποτέ!

Το Sweet Charity, ένα μιούζικαλ των Neil Simon, Bob Fosse και Cy Coleman, έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 1966. Πενήντα χρόνια μετά, ανεβαίνει για τέταρτη φορά στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια την Σμαράγδα Καρύδη και σκηνοθέτη/χορογράφο τον μαθητή του Fosse Chet Walker.

P1770402

Από την Αθήνα μεταφερόμαστε νοητά στην μακρινή και μαγευτική Νέα Υόρκη όπου παρακολουθούμε την ζωή της Charity, μίας χορεύτριας (taxi girl) σε καμπαρέ που όμως ψάχνει απεγνωσμένα την αγάπη. Μαζί με τις υπόλοιπες χορεύτριες και φίλες της, βλέπουμε τη πορεία της στο περιβάλλον της δουλειάς της και τις δυσκολίες της στον ερωτικό τομέα, καθώς γνωρίζει τον Όσκαρ και παραδίδεται για ακόμη μία φορά στο αδυσώπητο μένος του έρωτα.

Τον ρόλο της Charity ενσάρκωσε η αξιολάτρευτη Σμαράγδα Καρύδη, απόλυτα ταιριαστή για τον ρόλο. Η παιχνιδιάρικη και ρομαντική έκφανση της Charity παίρνει σάρκα και οστά μέσω της ερμηνείας της, εκφράζοντας πλήρως την αθεράπευτη τάση του χαρακτήρα να ερωτεύεται χωρίς λογική με αποτέλεσμα να οδηγείται στην ερωτική απογοήτευση ξανά και ξανά. Παρ’ όλο που η πρόζα και ο χορός παρουσιάστηκαν με επιτυχία, το φωνητικό σκέλος του ρόλου ήταν υψηλότερων απαιτήσεων με αποτέλεσμα η Καρύδη να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Εξισορροπήθηκε όμως με την αρμόζουσα τσαχπινιά και τα χορευτικά μέρη του ρόλου, έκδηλα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Τους ρόλους των Νίκι και Έλεν, φίλων της Charity στο καμπαρέ, ερμηνεύουν η Ντορέττα Παπαδημητρίου και η Νάντια Μπουλέ αντίστοιχα. Σε αντίθεση με τη Charity οι δύο αυτοί χαρακτήρες είναι απόλυτα προσγειωμένες και ρεαλίστριες, επαναφέροντας την φίλη τους στη πραγματικότητα με τον κυνισμό τους, στοιχεία που εκδηλώθηκαν από τις δύο ηθοποιούς. Ο Σταύρος Ζαρμάς και ο Μέμος Μπεγνής ερμήνευσαν τους ρόλους του Βιτώριο και Όσκαρ αντίστοιχα, επιδεικνύοντας τις ερμηνευτικές τους ικανότητες. Φυσικά μαζί τους ένας ολόκληρος θίασος ηθοποιών, χορευτών και μουσικών, ανάμεσα στους οποίους είναι η  Shaya, η Idra Kayne και ο Ιβάν Σβιτάιλο.

Η προσεκτικά μελετημένη σκηνοθεσία και οι χορογραφίες του επτυχημένου και βραβευμένου με Tony Chet Walker ήταν άρτια εκτελεσμένες, με το cast αφοσιωμένο στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου συνόλου. Όλες οι κινήσεις των ηθοποιών και χορευτών ήταν άψογα σχεδιασμένες και στημένες, με το αποτέλεσμα να φαίνεται αψεγάδιαστο όσον αφορά τη σκηνική παρουσία. Αρκετά εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος αριθμός των ατόμων (50μελής θίασος) που συμμετέχουν στο μιούζικαλ, καθώς και τα πολύχρωμα και κομψά κουστούμια (της Τότας Πρίτσας). Επιπρόσθετα, τα κομμάτια του μιούζικαλ εκτελέστηκαν σχεδόν αλάνθαστα από την ορχήστρα -υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη-, συνοδεύοντας τους τραγουδιστές και δημιουργώντας την κατάλληλη μουσική ατμόσφαιρα.

Φυσικά μεγάλο μέρος της επιτυχίας του συνόλου οφείλεται στην απόδοση του κειμένου στα ελληνικά, η οποία επιμελήθηκε από τον Γιώργο Καπουτζίδη και Σταμάτη Πατρώνη. Το ανέβασμα ενός μιούζικαλ στην Ελλάδα έχει πολλές δυσκολίες, αλλά ίσως η πιο μεγάλη να είναι η απόδοση του κειμένου στα ελληνικά. Οι πρόζες αλλά και οι στίχοι (του Γεράσιμου Ευαγγελάτου) μεταφράστηκαν επιτυχώς χωρίς να αλλοιωθεί το νόημα, ωστόσο το διασημότερο κομμάτι του μιούζικαλ “Big spender”, δεν μεταφράστηκε ολόκληρο, διατηρώντας κάποια αυθεντικά μέρη, δημιουργώντας έτσι ένα κομμάτι ανάμεικτο από αγγλικό και ελληνικό στίχο, όχι όμως επιτυχημένο.

Για τους λάτρεις του Broadway είναι ίσως αναπόφευκτη η αγορά ενός εισιτηρίου για το Sweet Charity. Η ιστορία της γλυκιάς Charity αποτυπώνεται στη σκηνή με έναν φαντασμαγορικό τρόπο. Στο σύνολό της, πρόκειται αναμφίβολα για ένα μεγαλοπρεπές μουσικοθεατρικό υπερθέαμα που δεν πρέπει να χάσετε!

Συντελεστές

Σκηνοθεσία & Αναβίωση χορογραφίας: Chet Walker
Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Γιώργος ΚαπουτζίδηςΣταμάτης Πατρώνης
Επιμέλεια ελληνικής εκδοχής στίχων: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική Διεύθυνση: Αλέξιος Πρίφτης

Σχόλια