Κεφάλαιο #1

Τα Παιχνίδια Ρόλων Αλλιώς

Οι γιορτές πέρασαν και σίγουρα θα ακούσατε τουλάχιστον ένα μικρό παιδί να λέει : Μπαμπά μπαμπά …. Αυτό θέλω για δώρο !
Θέλω να πιστεύω πως και εσείς όλοι πήρατε ότι ποθούσατε φέτος στις γιορτές. Δεν είμαι εδώ όμως για να σχολιάσουμε τα δώρα και τις γιορτές αλλά με αφορμή ένα δώρο που μου έκανε έναeς φίλος θα σας γνωρίσω τον Φανταστικό κόσμο των RPG’s

Σήμερα θα σας συστήσω συγκεκριμένα τα PnP RPG, που σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση σημαίνει « Επιτραπέζια Παιχνίδια Ρόλων»

Δεν χρειάζεται να πάει το μυαλό σας στο πονηρό.παιχνίδια

Τα  Επιτραπέζια Παιχνίδια Ρόλων είναι είναι ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους εν μέρει βασισμένοι στον σχεδιασμό του χαρακτήρα τους, και οι ενέργειες πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν σύμφωνα με ένα σύστημα κανόνων και οδηγιών. Στο πλαίσιο των κανόνων, οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα, οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση και την έκβαση των παιχνιδιών.

 

Ένα παιχνίδι ρόλων σπάνια έχει νικητές ή χαμένους. Αυτό είναι το θεμελιώδες χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τα παιχνίδια ρόλων από τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα χαρτοπαίχνιδα, τα αθλητικά παιχνίδια και τα περισσότερα είδη παιχνιδιών.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα νικήσεις τον κακό αυτοκράτορα, τον σατανικό μάγο που έχει απαγάγει την πριγκίπισσα και κάνει πειράματα πάνω σε νεκρά πλάσματα. Στην πορεία του παιχνιδιού θα συμβούν καταστάσεις και θα δημιουργηθούν γεγονότα από τους ίδιους τους παίχτες, τους πρωταγωνιστές της εκάστοτε ιστορίας που δεν είναι άλλοι από ΕΣΑΣ !!!!!παιχνίδια

Αν σας ιντριγκάρει η ιδέα του role playing τότε πάρτε ένα χαρτί, ένα μολύβι, μερικά ζάρια και πολύ φαντασία και είστε σχεδόν έτοιμοι να κάνετε το πρώτο σας ξόρκι και να σκοτώσετε το πρώτο σας τέρας !

 

Ναι ναι ναι … ένα χαρτί, ένα μολύβι και ζάρια είναι τα απολύτως απαραίτητα που θα χρειαστείτε για να παίξετε !παιχνίδια

Ο gamemaster, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τους βασικούς κανόνες του εκάστοτε παιχνιδιού, ζητά από τα άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα. Πριν ξεκινήσει μια ομάδα να παίζει ένα παιχνίδι ρόλων είναι απαραίτητο οι παίκτες να δημιουργήσουν χαρακτήρες ή να επιλέξουν έτοιμους χαρακτήρες.

Η δημιουργία χαρακτήρων είναι μια αρκετά πολύπλευρη διαδικασία, η οποία εξαρτάται από τις επιλογές και αποφάσεις του παίκτη και σε μικρότερο βαθμό στον παράγοντα τύχη, στα ζάρια δηλαδή, και ποικίλλει, ανάλογα με το παιχνίδι και το είδος στο οποίο ανήκει το παιχνίδι.

Οι παίκτες αποφασίζουν για το όνομα, τα φυσικά χαρακτηριστικά, την φυλή (race), το επάγγελμα (class ή profession), τις δεξιότητες (skills), τον εξοπλισμό του χαρακτήρα τους ή μπορούν επίσης να επιλέξουν κάποιον έτοιμο χαρακτήρα. Όσον αφορά για τον προσδιορισμό άλλων χαρακτηριστικών, των stats για παράδειγμα και άλλων χαρακτηριστικών, εμπλέκεται εν μέρει ο παράγοντας τύχη, καθώς χρησιμοποιούνται ζάρια. Πάντως, όλα τα στοιχεία ενός χαρακτήρα αναγράφονται πάντα στο φύλλο του χαρακτήρα (character sheet), το οποίο κρατά ο παίκτης και το συμβουλεύεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και η δημιουργία του χαρακτήρα πάντα γίνεται σε συνεννόηση με τον gamemaster και βάσει των κανόνων του παιχνιδιού.

Και η ιστορία ;

Η ιστορία ή το campaign στην γλώσσα των RPG χρειάζεται τον Αφηγητή της.

Ο Game Master ή πιο συνηθισμένα ο DM ( Dungeon Master ) η ονομασία διαμορφώνεται σύμφωνα με τον κόσμο του παιχνιδιού. DnD, Vampire, Pathfinder κ.α., κάτι που ξέχασα να αναφέρω στην αρχή.

Μπορείς να είσαι : πειρατής, νίντζα, μάγος, ρομπότ, δαίμονας, απλός άνθρωπος ή ότι άλλο λαχταρά η όρεξη και η φαντασία σου να υποδυθείς !

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο gamemaster περιγράφει τα γεγονότα και τις καταστάσεις και ελέγχει τους NPCs (όλοι οι χαρακτήρες εκτός από αυτούς που ελέγχονται από τους ίδιους τους παίκτες).  Η έκβαση των ενεργειών του χαρακτήρα ενός παίκτη (για παράδειγμα, να σκαρφαλώσει ένας χαρακτήρας έναν ψηλό τοίχο ή να εντοπίσει μια μυστική πόρτα ή να πείσει έναν non-player Character, έναν χαρακτήρα δηλαδή που ελέγχεται από τον gamemaster) εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα αλλά όπως και για τη δημιουργία του χαρακτήρα, συνήθως εμπλέκεται και ο παράγοντας τύχη, τα ζάρια. Γενικά στα παιχνίδια ρόλων χρησιμοποιούνται ζάρια διαφόρων πλευρών: τετράπλευρα, εξάπλευρα, οκτάπλευρα, δεκάπλευρα, δωδεκάπλευρα ακόμη και εικοσάπλευρα ζάρια.

 

Δεν θέλω να σας ζαλίσω με υπερβολικές λεπτομέρειες, χαοτικές ορολογίες και τεράστια κατεβατά για δημιουργία χαρακτήρων. Θα σας αφήσω να το μελετήσετε λίγο και θα επιστρέψω πολύ σύντομα με το δεύτερο κεφάλαιο τις Ιστορίας μας, μέχρι τότε… Ζάρια κυλήστε.

παιχνίδια

 

 

 

Σχόλια