Σας ενδιαφέρουν οι διεθνείς σχέσεις, η πολιτική, τα νομικά ή οικονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Τότε το Κολέγιο της Ευρώπης είναι το κατάλληλο μέρος για να συνεχίσετε τις σπουδές σας!

Επιμέλεια: Άντζελα Νίτσκο

Το Κολέγιο της Ευρώπης, ιδρύθηκε το 1949 και είναι ένα ακαδημαϊκό κέντρο που προετοιμάζει τους φοιτητές να εργαστούν και τα ζήσουν σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Αποτελείται από 5 προγράμματα σπουδών που καταλήγουν σε μεταπτυχιακό τίτλο και λειτουργεί σε δύο πανεπιστημιακούς χώρους, στη Βρύγη/Bruges (Βέλγιο) και στη Νατολίν (Πολωνία).

Οι τομείς των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι Πολιτική Επιστήμη/Διοίκηση, Νομική και Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία στην ΕΕ. Και τα τέσσερα αυτά προγράμματα διδάσκονται στη Βρύγη. Το πέμπτο πρόγραμμα σπουδών είναι Διατμηματικό και λειτουργεί στη Νατολίν.

Γιατί να σπουδάσει κανείς στο Κολέγιο της Ευρώπης;

Μαζί με το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζουν η ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, οι ζωές όλων των Ευρωπαίων πολιτών και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο.

Η φοιτητική ζωή είναι ποικίλη και διαδραστική!

  • Από την ίδρυσή του, το Κολέγιο της Ευρώπης είχε την αποστολή να βοηθήσει καλά επιλεγμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές να κατανοήσουν πολιτικά, νομικά, οικονομικά και διεθνή βασικά θέματα. Αυτό τους προετοιμάζει για ηγετικές θέσεις που απαιτούν στρατηγική κατανόηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων.
  • Ανώτεροι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από πάνω από είκοσι διαφορετικές χώρες και με διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο, παρέχουν στους φοιτητές μια πολύ ιδιαίτερη και έντονη εμπειρία ζωής και εργασίας σε ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο.
  • Το Κολέγιο προσφέρει μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε ένα διεθνές περιβάλλον, με γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία.
  • Πλήρεις και μερικές υποτροφίες είναι διαθέσιμες, καλύπτοντας όχι μόνο τις ακαδημαϊκές δαπάνες, αλλά και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και εγκαταστάσεων των φοιτητών.
  • Tο Γραφείο Σταδιοδρομίας συνεργάζεται με το Σύλλογο Αποφοίτων ώστε να προσφέρει συμβουλές σε φοιτητές και νέους αποφοίτους για το σχεδιασμό της σταδιοδρομίας.
  • Αιτήσεις για την περίοδο 2016-2017 ξεκινούν από την 1η Νοεμβρίου 2015 έως τις 20 του Ιανουαρίου, 2016.

Αν θέλετε να καταλάβετε την Ευρώπη, να ζήσετε και να προετοιμαστείτε για μια σταδιοδρομία που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα, το Κολέγιο της Ευρώπης είναι η ιδανική επιλογή για σας.

Έρευνα και Ανάπτυξη

Το Κολέγιο εκδίδει πολλά βιβλία κάθε χρόνο, καθώς και ένα ακαδημαϊκό περιοδικό, το Collegium, αφιερωμένο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συνέδρια

Από την ίδρυσή του έχουν πραγματοποιηθεί πολλές Διεθνείς Διασκέψεις στο Κολέγιο. Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν αποτελέσει υπόβαθρο για τεκμηριωμένη συζήτηση σχετικά με τα θέματα με τα οποία ασχολείται το Κολέγιο, όπως το ετήσιο συνέδριο για το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ζωή στο Κολέγιο

Στο Κολέγιο για 10 μήνες, οι φοιτητές ζουν και ακολουθούν μαζί ένα εντατικό πρόγραμμα σε ένα άκρως ενθαρρυντικό και με προκλήσεις εκπαιδευτικό περιβάλλον που τους προετοιμάζει πραγματικά για να ζήσουν και να εργαστούν σε μια ολοένα και πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη. Οι φοιτητές – περίπου 300 στη Βρύγη και μέχρι 120 στο Νατολίν (Βαρσοβία) – αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία του πολιτισμού της Ένωσης.

Και στις δύο πανεπιστημιουπόλεις, φοιτητές με μέσο όρο ηλικίας τα 25, προερχόμενοι από πάνω από 50 διαφορετικές χώρες, συνήθως μιλούν τρεις έως τέσσερις γλώσσες. Για να μπει κανείς στο Κολέγιο της Ευρώπης πρέπει να γνωρίζει άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Όλοι έχουν ολοκληρώσει ήδη ένα πανεπιστημιακό πτυχίο σε ένα πεδίο κατάλληλο για συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Κολεγίου, και αρκετοί κατέχουν ήδη μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Οι απαιτητικές διαδικασίες επιλογής διασφαλίζουν ότι οι σπουδαστές που θα επιλεγούν είναι υψηλού επιπέδου.

Οι απόφοιτοι του Κολεγίου της Ευρώπης καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι το Κολλέγιο δε δίνει υποτροφίες από μόνο του, πάνω από το 70% του συνόλου των φοιτητών επωφελούνται από ολικές ή μερικές υποτροφίες, που χορηγούνται από κυβερνήσεις ή ιδιωτικά ιδρύματα.

Βρύγη

Η πανεπιστημιούπολη Μπριζ βρίσκεται στο κέντρο της Μπριζ, η οποία επιλέχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2002.Η Μπριζ βρίσκεται στην Περιφέρεια της Φλάνδρας του Βελγίου, περιοχή όπου μιλάνε φλαμανδικά, αν και το Κολέγιο δε χρησιμοποιεί την ολλανδική ως γλώσσα εργασίας του.

Τμήμα στην Πολωνία

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, και στον απόηχο των αλλαγών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πολωνικής κυβέρνησης, ιδρύθηκε το 1993 η πανεπιστημιούπολη του Κολεγίου της Ευρώπης στο Νατολίν (Βαρσοβία, Πολωνία). Το Κολέγιο λειτουργεί πλέον ως «ένα κολέγιο – δύο πανεπιστημιουπόλεις» και είναι γνωστό ως το «esprit du Collège» (το πνεύμα του κολεγίου).

Μεταπτυχιακά (MA)

Masters στις Ευρωπαϊκές διεπιστημονικές μελέτες

Πλήρης παρακολούθηση: 2 εξάμηνα
Σεπτέμβριος 2016
Πολωνία, Βαρσοβία

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Διεπιστημονικών Σπουδών του Νατολίν (Βαρσοβία) προσφέρει στους σπουδαστές τη δυνατότητα να αναλύσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να αποκτήσουν μια βαθύτερη γνώση των διαφόρων πτυχών της.

MA στην ευρωπαϊκή πολιτική και σε διοικητικές μελέτες

Πλήρης παρακολούθηση: 1 έτος
Σεπτέμβριος 2016
Βέλγιο, Βρύγη

Αυτό το μονοετές πρόγραμμα δίνει στους φοιτητές μια σταθερή βάση στους θεσμούς και τις πολιτικές της ΕΕ. Οι απόφοιτοι επιδιώκουν συχνά τη σταδιοδρομία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εθνικές διοικήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

MA στις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές

Πλήρης παρακολούθηση: 2 εξάμηνα
Σεπτέμβριος 2016
Βέλγιο, Bruges

Όλα τα μαθήματα συνδυάζουν την οικονομική ανάλυση με την εμπειρική αξιολόγηση και την κριτική σε βάθος αξιολόγηση των πολιτικών της ΕΕ και, κατά περίπτωση, της ευρωπαϊκής οικονομίας εν γένει. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, αλλά αρκετά μαθήματα εξετάζουν επίσης εκτενώς τις συνέπειες της επιχειρηματικής στρατηγικής.

MA στις Διεθνείς Σχέσεις της ΕΕ και στις σπουδές διπλωματίας

Πλήρης παρακολούθηση: 2 εξάμηνα
Σεπτέμβριος 2016
Βέλγιο, Βρύγη

Το προηγμένο MA στις Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία της ΕΕ Σπουδών προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα γνώσεων στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων και στις επαγγελματικές και διπλωματικές ικανότητες.

MA στις ευρωπαϊκές νομικές σπουδές

Πλήρης παρακολούθηση: 1 έτος
Σεπτέμβριος 2016
Βέλγιο, Βρύγη

Το πρόγραμμα καλύπτει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε βάθος και διεξοδικά. Καθιερώνει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής και της συνταγματικής πτυχής του ευρωπαϊκού δικαίου και δίνει έμφαση τόσο στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα της νομοθεσίας της ΕΕ αλλά και στο πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται.

Κριτική

Σύμφωνα με το περιοδικό Times, το “Κολέγιο της Ευρώπης, στη μεσαιωνική βελγική πόλη Μπριζ, είναι η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ (…)”. Το Κολέγιο έχει επίσης περιγραφεί ως «το κορυφαίο μέρος για να μελετήσει κανείς τις ευρωπαϊκές υποθέσεις” και ως “ελίτ εκπαιδευτικού κέντρου για την πολιτική τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Η Global Mail έχει περιγράψει τους μαθητές του ως “ηγέτες της Ευρώπης σε αναμονή”.

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει πάντα υπό την παρουσία κάποιου κορυφαίου ευρωπαίου πολιτικού.

ΠανεπιστημιουπόλειςCollege_of_Europe

Βρύγη ή αλλιώς Bruges, Βέλγιο

NatolinΝατολίν,Πολωνία

Σχόλια