Στις 23 Οκτωβρίου 2015 στην πόλη Πάλμας, πρωτεύουσα της πολιτείας Τοκαντίνς στη Βραζιλία, έλαβε χώρα μία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση-απάντηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιθαγενών Αθλητών 2015 ( World Indigenous Games ), το πρώτο στην ιστορία του αθλητισμού, το οποίο ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου.

Διοργανώτρια χώρα η Βραζιλία, η χώρα που θα φιλοξενήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Στη χώρα της Νοτίου Αμερικής μένουν περίπου 900.000 αυτόχθονες και οι World Indigenous Games αποτελούν τον “απόγονο” των “Indigenous Peoples’ Games”, μιας αθλητικής διοργάνωσης απευθυνόμενης σε ιθαγενείς αθλητές, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996 από το Inter Tribal Council με την οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Αθλητισμού της Βραζιλίας.

Μερικά από τα αγωνίσματα που περιλαμβάνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιθαγενών Αθλητών αποτελούν παγκόσμια πρωτοπορία. Μεταξύ των συμπεριλαμβανομένων αθλημάτων είναι ένα είδος lacrosse, στο οποίο γίνεται χρήση μπαστουνιών και καρύδας! Επίσης, στους συγκεκριμένους αγώνες υπάρχει μια παραλλαγή του δικού μας ποδοσφαίρου, όπου οι αθλητές μετακινούν τη μπάλα με το κεφάλι. Στους αγώνες συμμετείχαν περίπου 2000 ιθαγενείς αθλητές από 30 διαφορετικές χώρες.

World Indigenous Games 2015 Brazil

(Ueslei Marcelino/Reuters)

World Indigenous Games 2015 Brazil(Ueslei Marcelino/Reuters)

World Indigenous Games 2015 Brazil(Ueslei Marcelino/Reuters)

World Indigenous Games 2015 Brazil(Ueslei Marcelino/Reuters)

Σκοπός της διοργάνωσης δεν είναι τα μετάλλια, θα έλεγαν οι διοργανωτές, αλλά η διάδοση της κουλτούρας των ιθαγενών πληθυσμών παγκοσμίως και η ευαισθητοποίηση του δυτικού κόσμου απέναντί τους. Σε μια περίοδο, όμως, κατά την οποία οι αναταραχές και οι εντάσεις μεταξύ των αυτόχθονων κοινοτήτων και της κυβέρνησης της Βραζιλίας μόνο κατευνασμένες δεν είναι, σίγουρα η διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος προκαλεί.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση μετατοπίζεται από το αθλητικό κομμάτι στο χώρο της πολιτικής και στρατηγικής. Η διεξαγωγή τέτοιων αγώνων σε μία περίοδο κατά την οποία κυβέρνηση και γεωργικά λόμπι επιχειρούν να συρρικνώσουν τα εδάφη των γηγενών, σίγουρα προκαλεί εντύπωση. Ο Guardian αναφέρει, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ιεραποστολικού Συμβουλίου της καθολικής Εκκλησίας για τους ιθαγενείς πληθυσμούς (Cimi) 138 αυτόχθονες σκοτώθηκαν το προηγούμενο έτος κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που αφορούσαν την οριοθέτηση της γης που τους ανήκει. Ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 130%, σε σχέση με το 2013.

“Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της σημερινής κατάστασης στη Βραζιλία, είμαστε εξαιρετικά επικριτικοί απέναντι σε αυτούς τους αγώνες” δήλωσε ο Cleber Buzzato, Εκτελεστικός Γραμματέας της Cimi. “Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την ιδέα ότι γιορτάζουμε τους αυτόχθονες πληθυσμούς, ενώ στην πραγματικότητα τόσο τα δικαιώματά τους όσο και τα ίδια τους τα σώματα πολλές φορές δέχονται επίθεση” συνεχίζει.

Σύμφωνα με το Associated Press (AP), το κόστος των αγώνων ανέρχεται γύρω στα 14.000.000$. Το AP αναφέρει ότι στην προ-αποικιακή εποχή ο αριθμός των ιθαγενών Βραζιλιάνων ανερχόταν σε 3-5 εκατομμύρια, ενώ πλέον υπάρχει μόνο ένα εκατομμύριο ιθαγενείς Βραζιλιάνοι, οι οποίοι αποτελούν μόλις το 0,5% μιας χώρας με 200 εκατομμύρια κατοίκους.

Φυλές ιθαγενών αντέδρασαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση, πραγματοποιώντας διαδηλώσεις και μη συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη διαδικασία ως άσκηση πίεσης. Έκαναν μποϊκοτάζ στους Παγκόσμιους Αγώνες Ιθαγενών Αθλητών στη Βραζιλία, κατηγορώντας τους διοργανωτές για “θεσμοθετημένη βία”. Μεταξύ αυτών που πρωτοστάτησαν ήταν οι βραζιλιάνικες φυλές Kraho και Apinajes. Φορώντας παραδοσιακές στολές, διαδήλωσαν, έχοντας ως επίχειρημα ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τη διοργάνωση θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για την καλύτερη πρόσβαση των ιθαγενών στην εκπαίδευση και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

World Indigenous Games 2015 Brazil

(Ueslei Marcelino/Reuters)

World Indigenous Games 2015 Brazil

(Ueslei Marcelino/Reuters/Corbis)

Οι επόμενοι World Indigenous Games θα λάβουν μέρος στον Καναδά.

Feature image: Ueslei Marcelino/Reuters.

Σχόλια