Όταν η εικόνα συναντά την τέχνη της μαγειρικής!

Είπα να κάνω ένα άρθρο, ή μάλλον αφιέρωμα, στην πιο γνήσια αγάπη του ανθρώπου, όπως είπε και ο George Bernard Shaw. Το φαγητό! Οπότε έχουμε και λέμε…

Στο μενού έχουμε:

1) Kung Fu Chefs

Με πρωταγωνιστή έναν ζωντανό θρύλο του κινέζικου κινηματογράφου, τον Sammo Hung, η ταινία, όπως προδίδει και ο τίτλος της, παντρεύει το φαγητό με το Kung Fu. Οι μαγειρικές και μαχητικές ικανότητες στο σύμπαν της ταινίας είναι σα να υπάγονται στην ίδια φιλοσοφία.Η ταινία είναι του 2009, με γλαφυρά πιάτα της αυθεντικής κινεζικής κουζίνας και φυσικά σκηνές Κουνγκ Φου.

2) Babette’s Feast

Η πρώτη Δανέζικη ταινία που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, το Δείπνο της Μπαμπέτ, θέλει να αποδείξει πώς το φαγητό ισούται με το ελιξήριο της ζωής. Η ταινία δοξάζει την υψηλή γαλλική γαστρονομία και την δύναμη του ανθρώπου να αντιστέκεται στις δυσκολίες της ζωής.

3) Tampopo

Μία ιδιαίτερη ταινία από την Ιαπωνία, το Tampopo, αποδίδει τον ύψιστο σεβασμό στο φαγητό – το καλό φαγητό. Άκρως κωμική ταινία με ερωτικούς τόνους, το Tampopo, υπερασπίζεται το δικαίωμα την απόλαυσης της εκλεπτυσμένης γαστρονομίας αποσυνδέοντας την από το οικονομικό υπόβαθρο του καθενός και τον σνομπισμό. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως η ταινία είναι ένα μανιφέστο της εκδημοκρατικοποίησης του gourmet φαγητού.

4) Haute Cuisine

Ή αλλιώς Les Saveurs Du Palais. Η γαλλικής παραγωγής ταινία του 2012 παρακολουθεί την μαγείρισσα Hortense Laborie να αναλαμβάνει τα μαγειρεία του Élysée Palace. Μια ωδή στην αυθεντικότητα των γεύσεων μακριά από φανφάρες, το Haute Cuisine προωθεί την γαλλική κουζίνα έτσι όπως θα έπρεπε να είναι – με μεράκι.

5) Patisserie Coin De Rue

Ιαπωνική ταινία του 2011, με πρωταγωνίστρια την Yuu Aoki, το Patisserie Coin De Rue είναι γεμάτο με γλυκά. Μια κοπέλα από την επαρχία έρχεται στο Τόκιο χωρίς κανέναν να την βοηθήσει. Το ζαχαροπλαστείο Coin De Rue στο οποίο πιάνει δουλειά η πρωταγωνίστρια θα αποτελέσει το μέρος αυτογνωσίας και ωρίμανσής της μέσα από τις σχέσεις και την επαφή με τους υπόλοιπους συναδέλφους ζαχαροπλάστες. Η πειθαρχία και συνάμα η ευαισθησία που απαιτεί η τέχνη της ζαχαροπλαστικής διευρύνεται σε κάθε ανθρώπινο συναίσθημα και πλευρά της ίδιας της ζωής.

6) Like Water For Chocolate

Βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα, η μεξικάνικη ταινία Like Water For Chocolate, του 1992, μπλέκει την ανθρώπινη ψυχή και τις γεύσεις με έναν μαγικό τρόπο. Η Τίτα, η καταπιεσμένη πρωταγωνίστρια, βρίσκει στην μαγειρική την μόνη διέξοδο για τους καημούς και τα συναισθήματα της, τα οποία μετουσιώνονται μαγικά στα πιάτα που ετοιμάζει. Μια συγκινητική ταινία, το Like Water For Chocolate, εκπροσωπεί επάξια τον μεξικάνικό κινηματογράφο.

Πέρα από τις ταινίες, και επειδή έχω αδικήσει την Ν. Κορέα, αφού έχω γράψει για όλους τους γείτονες της εκτός από αυτήν, παρακάτω θα παραθέσω τις κορυφαίες, από τις μυριάδες Κορεάτικες σειρές που έχουν ως θέμα το φαγητό. Νομίζω κιόλας πώς η Κορέα θα πρέπει να είναι το απόλυτο foodie nation πια με τόσα dramas που γυρίζονται με αυτό το θέμα.

1) King of Baking, Kim Tak Gu

Ίντριγκες, σκάνδαλα, αντιζηλίες, χιούμορ και ρομάντζο πλέκουν την ιστορία του King Of Baking. Η κοινωνική αδικία και η σκληρή μοίρα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα αγόρι και ο αγώνας του για εκδίκηση μέσα στον κόσμο του ψωμιού και άλλων νόστιμων παρασκευασμάτων. Η σειρά έκανε τόση επιτυχία στην Κορέα όπου οι πωλήσεις των φούρνων έφτασαν ρεκόρ την χρονιά προβολής της.

2) Feast Of The Gods

Ίσως και η καλύτερη σειρά για όσους επιδιώκουν να μάθουν για την παραδοσιακή, κλασική Κορεάτικη κουζίνα. Σε ένα arirang που υπερηφανεύεται για την πίστη στις παραδόσεις, ο θεατής μπορεί να καταλάβει το ιδιαίτερο χιούμορ, τις αξίες και τις νόρμες που διατρέχουν την Κορεάτικη ψυχή. Το φαγητό, ως το ύψιστο μέσο έκφρασης της γνήσιας Κορεάτικης παράδοσης, βρίσκεται στο επίκεντρο της σειράς.

3) Flower Boy Ramyun Shop

4 όμορφα αγόρια έχουν ένα εστιατόριο με ramen(=Ιαπωνική σούπα με noodles) και μία κοπέλα τους “ταράζει” την ζωή. Η κωμωδία, το δράμα (ή περισσότερο μελόδραμα) και το φαγητό αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας της σειράς αυτής. Η σειρά ακολουθεί τα συνήθη μοτίβα μίας τυπικής Κορεάτικης σειράς: φτωχή κοπέλα συναντά ένα χαρέμι αντρών, οι άδικες κοινωνικές ανισότητες, οι δυσκολίες του έρωτα και ο εγωισμός του και άλλα. Όμως, παρ’όλη την τυπικότητα της, η σειρά Flower Boy Ramyun Shop είναι ένα μαργαριτάρι του γαστρονομικού μυθοπλαστικού είδους.

4) Pasta

Σε ένα εστιατόριο Ιταλικής κουζίνας, με υψηλές προδιαγραφές, η πρωταγωνίστρια, και sous chef στο εστιατόριο, ερωτεύεται τον αλαζόνα και μισογύνη -μα εκπληκτικό- chef  που αναλαμβάνει το εστιατόριο. Μία πλέον cult σειρά, από τις πρώτες με θέμα το φαγητό, το Pasta απεικονίζει τον δύσκολο έρωτα δύο δυναμικών ανθρώπων μέσα στις κουζίνες.

Bon Appetit!

Σχόλια