Έχεις άγχος με το παραμικρό; Έχεις σκεφτεί ποτέ ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;
Αν είσαι κι εσύ ένας νέος άνθρωπος που τον ταλαιπωρεί το άγχος δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση. Λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας ή στη σχολή σου, την οικονομική κρίση, τα άπειρα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουμε, το άγχος είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο που μαστίζει τους ανθρώπους.
Αυτό ισχύει κυρίως για τους νέους, οι οποίοι τώρα αρχίζουν να μπαίνουν στο νόημα της ζωής.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που μας οδηγούν στο στρες και το άγχος, αλλά τα παραπάνω είναι τα συχνότερα.
Πολλές φορές ακούμε από τους γύρω μας ή διαβάζουμε στα περιοδικά πως το άγχος είναι δημιουργικό και μας βοηθά να κάνουμε περισσότερα πράγματα, με επιτυχία.
Δεν είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα. Το άγχος μπορεί να γίνει καταστροφικό και σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων να μας εμποδίζει να ζήσουμε μια φυσιολογική καθημερινότητα, καθώς συχνά δε μας επιτρέπει να εργαστούμε, να μελετήσουμε και γενικά να επιδοθούμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Μιλώντας πάντα εξαιρόντας τους ανθρώπους που όντως έχουν σοβαρά προβλήματα και αγχώνονται γι’ αυτά, πολλές φορές ιδίως σε νεαρές ηλικίες έχουμε την τάση να μας καταβάλει τόσο πολύ το άγχος που πιστεύουμε πως ο κόσμος γύρω μας καταρρέει κι εμείς είμαστε καταδικασμένοι.
Μετά από ώρα τρελών σκέψεων, έρχεται επιτέλους η ψυχραιμία και λογική που μας δίνει να καταλάβουμε πως στρεσαριστήκαμε για βλακείες και δεν άξιζε. Ας δούμε μερικές καταστάσεις που μας προκαλούν άγχη…
Άγχος: Έρευνα απέδειξε ότι τα φοιτητικά χρόνια δεν είναι πλέον τα πιο ξέγνοιαστα
Εξεταστικές και προθεσμίες
Είσαι ο κλασικός Έλληνας φοιτητής που βγάζει ύλη 500 σελίδων σε ένα βράδυ; Ή προσπαθείς τουλάχιστον. Καλώς ήρθες στο κλαμπ λοιπόν.
Κάθε εξάμηνο τα ίδια πράγματα, το ίδιο άγχος και στρες για το αν θα προλάβεις να διαβάσεις ή να κάνεις την εργασία μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Και εννοείται πως κάθε μα κάθε φορά ξανακάνεις το ίδιο πράγμα, αφού έχεις ξεχάσει το λούκι που πέρασες πριν λίγο καιρό.
Κάποιοι φοιτητές δεν νοιάζονται και πολύ, οπότε ασχολούνται λίγο κι ότι γίνει (είστε αξιοθαύμαστοι για την αναισθησία σας. Όχι, αλήθεια μπράβο). Είμαστε όμως κι εμείς από την άλλη που πεθαίνουμε απ’ την αγωνία και μας ασπρίζουν τα μαλλιά μέχρι να ολοκληρώσουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Όλη αυτή η διαδικασία είναι περιττό άγχος και κάποια στιγμή πρέπει να το πάρουμε απόφαση.
Οι τοξικοί άνθρωποι
Σίγουρα θα έχεις συναναστραφεί, μη σου πω θα έχεις κάνει και κολλητή παρέα, με άτομα που σου προκαλούν άγχος και πίεση κάθε μέρα, όλη μέρα.
Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει, είτε επειδή αγχώνονται οι ίδιοι και δεν καταφέρνουν να κάνουν τίποτα στην ώρα τους και σου μεταδίδουν το άγχος με οποιοδήποτε τρόπο, είτε επειδή σου παρουσιάζονται τόσο πετυχημένοι που τα κάνουν όλα και είναι χαλαροί και άνετοι (ενώ φυσικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική), ή γιατί σε παρασέρνουν και σε αποσπούν από το στόχο σου, γιατί φυσικά δε θέλουν να σε δουν ποτέ πιο επιτυχημένο από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Καλώς ή κακώς, όσο και να αγαπάς τον φίλο σου, αν σου ταράσσει την ψυχική σου ηρεμία και σε αποθαρρύνει απομάκρυνε τον όσο είναι νωρίς. Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι καν φίλος σου και ούτε θα γίνει. Κι αν νομίζεις πως έτσι είναι η φιλία ψάξου λίγο φίλε μου. Φίλους θα βρεις πολλούς και σίγουρα καλύτερους, όμως αν χάσεις τον εαυτό σου θα είναι δύσκολο να τον ξαναβρείς.
Η ασχολία με πολλά πράγματα μαζί
Σε κάθε αρχή μιας χρονιάς σε πιάνει ο ενθουσιασμός, ότι είναι ευκαιρία να κάνεις νέα πράγματα και να αλλάξεις τη ζωή σου. Από την παρορμητικότητά σου ξεκινάς να κάνεις 10 πράγματα μαζί, γαλλικά, ισπανικά, καράτε, χορό, κολυμβητήριο, θεατρική ομάδα κτλ.
Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι να γεμίσεις την καθημερινότητά σου με δημιουργικά πράγματα, αλλά να τρελαθείς, διότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κάνεις ταυτόχρονα τόσα πράγματα που δεν χωράνε οι 24 ώρες της ημέρας.
Εννοείται πως πρέπει να ασχοληθείς με νέες δραστηριότητες, αλλά το ζήτημα είναι να ευχαριστιέσαι και όχι να αγχώνεσαι.
Οι αγχωμένοι γονείς
Μερικές φορές από την αγάπη που μας έχουν οι γονείς μας, μας καταπιέζουν χωρίς να το καταλάβουν, προκαλώντας μας άγχος και την αίσθηση της υποχρέωσης πως πρέπει να τα κάνουμε όλα τέλεια.
Εννοείται πως δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους γονείς σου πως σε αγαπάνε υπερβολικά ή ότι νοιάζονται για σένα. Απλά την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι σε πιέζουν υπερβολικά συζήτησέ το μαζί τους και εξήγησε πως νιώθεις και ποια περιμένεις να είναι η στάση τους. Πίστεψέ με δεν είναι χαμένος κόπος. Οι γονείς μας πάντα μας ακούνε και προσπαθούν για το καλύτερο.
Οι άτοποι φόβοι σου
Όλοι μα όλοι μας έχουμε κάποιους φόβους που ώρες ώρες μας γίνονται εμμονή. Άλλοι φοβόμαστε το σκοτάδι, άλλοι τις κατσαρίδες, άλλοι τα ασανσέρ, το θάνατο, τις αρρώστιες και πολλά άλλα. Κανένας άνθρωπος δεν είναι τόσο θαρραλέος, ώστε να μην φοβάται τίποτα.
Δεν πρέπει όμως να αφήνεις τις φοβίες σου να σε καταβάλουν σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορείς να χαρείς την κάθε σου μέρα και να νιώθεις ότι σε εμποδίζει κάτι σε κάθε σου βήμα. Είναι σημαντικό να παραδεχόμαστε τους φόβους μας, να τους αναλύουμε με βάση τη λογική και να καταλαβαίνουμε πως είναι άτοποι, ακόμα κι αν μέσα μας ακόμα τους νιώθουμε.
Η τελειομανία σου
Μιλώντας εντελώς αντικειμενικά, δεν είσαι υπεράνθρωπος για να καταφέρνεις τα πάντα τέλεια. Κάποιες φορές θα εργαστείς πιο καλά από τον καθένα, άλλες φορές θα αποτύχεις και άλλες θα το κάνεις πρόχειρα. Το πόσο καλά κάνεις κάτι εξαρτάται από το πόσο σου αρέσει αυτό που κάνεις είτε είναι η δουλειά σου είτε οι σπουδές σου.
Αφού λοιπόν δεν γίνεται να σου αρέσουν τα πάντα, δεν θα τα κάνεις όλα με το ίδιο μεράκι και την ίδια επιτυχία. Μην σε παίρνει από κάτω λοιπόν. Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα και πρέπει να το καταλάβεις αυτό το συντομότερο δυνατόν. Το σημαντικότερο είναι αν είσαι καλός σε αυτό που αγαπάς να κάνεις.
Η καθημερινότητα μας πλέον είναι ένα άγχος από μόνη της. Σιγά σιγά φτιάχνουμε μηχανισμούς αυτοάμυνας, συνηθίζοντας στην πίεση για να μην καταρρεύσουμε στο τέλος και τα παρατήσουμε όλα. Είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε το άγχος που μας καταστρέφει, γιατί είναι δύσκολο να συμβιώσουμε με αυτό. Μην ξεχνάς πως όσο μεγαλώνεις, μεγαλώνουν και οι ευθύνες σου, γι΄αυτό αν δεν καταπολεμήσεις τώρα τον ”εχθρό” αυτός θα γίνει ισχυρότερος.