Η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι σαν τα χρώματα… Δεν μπορείς να ταιριάζεις με όλους, αλλά σίγουρα είμαστε όλοι ξεχωριστοί!

Μ’ αρέσει  για κάποια πράγματα να μιλάω κάπως μεταφορικά. Μου φαίνεται πιο όμορφο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο μπορώ να εξηγήσω περίπλοκα πράγματα με έναν πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Πολλά έχουν λεχθεί για την ανθρώπινη προσωπικότητα και όχι αδίκως. Αυτό το κλισέ «ο καθένας είναι διαφορετικός» έρχονται οι επιστήμονες και το επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω.

Όσο και αν ψάξεις γύρω σου δεν θα βρεις κανέναν να είναι ίδιος με κανέναν άλλον ως προς την προσωπικότητα του. Είμαι, είσαι και είναι όλοι μοναδικοί. Μπορεί σίγουρα με κάποιους να αισθάνεσαι πως μοιάζεις σε κάποιες εκφάνσεις της προσωπικότητας σου, αλλά στην ολότητα της, είναι τόσο ξεχωριστή που γεννήθηκε και θα σταματήσει να υπάρχει με σένα.

Στην προσπάθεια τους λοιπόν να γεφυρώσουν κάπως αυτό το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών προσωπικοτήτων των ατόμων, οι επιστήμονες όρισαν τις λεγόμενες 5 Μεγάλες Διαστάσεις Προσωπικότητας που μπορούν να χρησιμεύσουν, ώστε να ορίσουμε με κάποια πιο σταθερά στοιχεία την κατά τα άλλα μοναδική προσωπικότητα του καθενός. Αυτές είναι η προσήνεια, ο νευρωτισμός, η εξωστρέφεια, η ευσυνειδησία και η δεκτικότητα στην εμπειρία.

Η προσήνεια αφορά την τάση του ατόμου να συμπονεί τους άλλους, ο νευρωτισμός την τάση του να βιώνει εύκολα δυσάρεστα συναισθήματα, η εξωστρέφεια την τάση αναζήτησης ερεθισμάτων και συντροφιάς, ενώ η ευσυνειδησία αφορά τα άτομα που τείνουν να αγωνίζονται να πετύχουν και να επιδεικνύουν αυτοπειθαρχία. Τέλος, η δεκτικότητα στην εμπειρία είναι η διάσταση κατά την οποία στο άτομο αρέσει να απολαμβάνει νέες εμπειρίες και νέες ιδέες.

Εγώ από μεριάς μου θα κανω έναν άλλον, σαφέστατα μη επιστημονικό, βασικό διαχωρισμό των διαφόρων μορφών ανθρώπινης προσωπικότητας. Θα έλεγα πως η ανθρώπινη προσωπικότητα  είναι σαν τα χρώματα.

Έτσι υπάρχουν προσωπικότητες πιο παλ. Ηρεμες, χωρίς να μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις και έχθρες. Ένα απαλό χρώμα μπορεί να ταιριάξει σχεδόν παντού και με οποιαδήποτε άλλη προσωπικότητα-χρώμα.

Εμένα για παράδειγμα μου αρέσει πολύ το μπεζ, ταιριάζει με τα πάντα και το θεωρώ πολύ κομψό. Στην θεία μου πάλι που τις αρέσουν τα πολύχρωμα ρούχα και οι παγιέτες, νομίζω πως τα παλ χρώματα δεν είναι και στις πρώτες προτιμήσεις της. Όχι επειδή θεωρεί πως είναι άσχημα, αλλά επειδή τα βρίσκει λίγο άτονα και άνευρα. Είναι, λοιπόν, θέμα γούστου να σου ταιριάζει μια παλ προσωπικότητα.

Στη συνέχεια βρίσκουμε τις προσωπικότητες-έντονα χρώματα: Κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί και πάει λέγοντας. Εδώ τα πράγματα προχωράνε από την προσαρμοστικότητα του μπεζ στην δυναμικότητα των έντονων αποχρώσεων. Αν για παράδειγμα μπεις σε ένα σπίτι και δεις τον τοίχο της κουζίνας πράσινο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σου περάσει αδιάφορο.

Οι προσωπικότητες αυτές είναι τόσο έντονες, που είναι ανέφικτο να μην σου χτυπήσουν στο μάτι, να μην τις προσέξεις και να μην σου δημιουργήσουν έντονα συναισθήματα. Μπορεί να σου προκαλέσουν ευεξία, ενθουσιασμό, θυμό ή να σε κουράσουν. Αυτό είναι το τίμημα και το γοητευτικό του θέματος ταυτόχρονα.

Υπάρχουν άνθρωποι που περνάνε πολύ καλά με τα άτομα που έχουν μία τέτοια προσωπικότητα  και άνθρωποι που δεν μπορούν  να συνυπάρξουν τόσο εύκολα  μαζί τους, όπως η μάνα μου με κάθε έκδοση του κόκκινου.

Τέλος συναντάμε τις προσωπικότητες  Λευκό και Μαύρο. Η προσωπικότητα λευκό-μαύρο είναι μια έντονη προσωπικότητα όπως οι προσωπικότητες έντονα χρώματα με το ατού των παλ προσωπικοτήτων, μιας και έχουν ένα τεράστιο εύρος προσαρμοστικότητας στις διάφορες συνθήκες και ανθρώπους.

Αντικειμενικά, κανείς δεν έχει πρόβλημα με το μαύρο και το άσπρο. Ακόμα και αν κάποιοι δεν τρελαίνονται για ένα από τα δυο αυτά χρώματα, είναι σχεδόν απίθανο να μην έχουν ένα μαύρο παντελόνι ή μια λευκή μπλούζα. Τις προσωπικότητες  Λευκό Μαύρο θα τις ονόμαζα διπλωματικές, μιας που πάντα έχουν ένα τρόπο να σε φέρνουν στα μέτρα τους.

Αυτή η κατηγοριοποίηση πιστεύω ότι χρησιμεύει στο να πάρουμε επιτέλους χαμπάρι πως δεν μπορούμε να ταιριάζουμε με όλους και να αρέσουμε σε όλους.

Ο καθένας έχει το δικό του χρώμα με το οποίο είναι όμορφος και ξεχωριστός και, όσο ελκυστικό και αν φαίνεται να πάρουμε μια λαδομπογιά και να γίνουμε όλοι Λευκό Μαύρο, πρέπει να θυμόμαστε το εξής: όπως το ουράνιο τόξο αποτελείται από πολλά και διάφορα χρώματα που το κάνουν όμορφο, έτσι και ο κόσμος μας χαρακτηρίζεται από πολύχρωμες προσωπικότητες που τον κάνουν πιο ενδιαφέρον και λιγότερο μονότονο.

Κάθε χρώμα έχει τα δυνατά του και τα αρνητικά του σημεία. Αποδέξου τα αρνητικά της πιθανής ασυμβατότητας με κάποιους και εστίασε στα πολυάριθμα ατού σου.

Σχόλια