Στην Ελλάδα γνωρίζουμε περισσότερο τους Simpsons. Όμως, το South Park ίσως να σου αρέσει εξίσου ή περισσότερο. Ακόμα και μερικά επεισόδια κάνουν καλό στη συναισθηματική και διανοητική σου ανάπτυξη…

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το South Park ως ένα κακό σόου. Βρίζει πολύ, έχει περιεχόμενο για ενήλικες: γενικά πράγματα που τρομάζουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, αν δεις ένα επεισόδιο και πραγματικά το παρακολουθήσεις όμως, θα δεις ότι υπάρχουν πράγματα στο South Park που μπορεί να κάνουν καλό στη συναισθηματική και διανοητική σου ανάπτυξη.

1404-boyscomputer_header1

1. Κάθε επεισόδιο έχει ένα μήνυμα.

Δηλαδή, κάθε επεισόδιο των τελευταίων σεζόν έχει ένα μήνυμα. Με κάποιο τρόπο υπάρχουν μηνύματα κρυμμένα στο σενάριο που σχετίζονται όντως με την κοινωνία. Για παράδειγμα, το επεισόδιο “Goobacks” της 8ης σεζόν. Το μήνυμα στο συγκεκριμένο επεισόδιο είναι ξεκάθαρο: φρόντισε τη Γη για τις επόμενες γενιές. Πάντως, βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να το γελοιοποιούν στο τέλος, ώστε να μη φαίνεται σαν κήρυγμα. Αντ’ αυτού, σε κάνει να σκεφτείς για τον εαυτό σου και την κοινωνία.

South Park

2. Μπορείς πραγματικά να μάθεις κάτι.

Φυσικά και μαθαίνεις από τα κρυφά μηνύματα σε κάθε επεισόδιο, αλλά έχει κι άλλο. Ας πούμε για παράδειγμα το επεισόδιο”Margaritaville” από τη 13η σεζόν. Κανένα άλλο τηλεοπτικό σόου δεν έχει δείξει με τόση σαφήνεια πώς εμφανίστηκε η οικονομική κρίση.

South Park

3. Όλες οι ιστορίες έχουν δύο πλευρές.

Τα επεισόδια σχεδόν πάντα σου δείχνουν δύο πλευρές σε κάθε ιστορία και γελοιοποιούν και τις δύο. Για μια τόσο μικρή πόλη, το South Park έχει μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν Καυκάσιοι, Αφροαμερικανοί, Εβραίοι, Χριστιανοί, Μορμόνες, μαριονέτες, ομοφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, πλούσιοι, φτωχοί, πετσέτες που μιλούν, ο Άγιος Βασίλης, ο Χριστός και πολλοί πολλοί ακόμα. Και δεν υπάρχει μία κατηγορία που να μη γελοιοποιείται. Μάλιστα, δε σταματάει εκεί: γελοιοποιούν ακόμα το μέλλον και το παρελθόν. Κάποιος μπορεί να πει ότι δε σέβονται κανέναν. Ωστόσο, μάλλον τους σέβονται όλους αρκετά για να τους γελοιοποιήσουν όλους. Εξάλλου, αν δε σου επιτρέπεται να γελοιοποιείς, τότε πώς θα ασκείς την κριτική σου σκέψη;

South Park

4. Υπάρχει κίνδυνος παντού.

Ο Kenny συνήθιζε να πεθαίνει σε κάθε επεισόδιο στις πρώτες σεζόν. Έγινε το σήμα κατατεθέν του να πεθαίνει με τους πιο περίεργους τρόπους. Οι θάνατοί του, λοιπόν, παρόλο που είναι πιο σποραδικοί στις τελευταίες σεζόν, μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος υπάρχει παντού. Διδάσκει τα παιδιά να μην περνούν το δρόμο χωρίς να κοιτάξουν, διδάσκει του μεγάλους να μη ρίχνουν μαχαίρια χωρίς να βλέπουν και συνολικά διδάσκει όλους να σκέφτονται πριν δράσουν. Όταν είσαι θυμωμένος, μπορεί να θες να σπάσεις όλα τα πιάτα του σπιτιού, αλλά το South Park μας διδάσκει ότι κάποιο από αυτά τα πιάτα μπορεί να αλλάξει πορεία και να χτυπήσει το παιδί σου στο κεφάλι. Κάτι που θα ήθελες να αποφύγεις…

south-park-s10e11c02-hell-on-earth-2006-16x9

5. Μαθαίνεις για τις συνέπειες.

Το επεισόδιο ‘Pre-School’ της 8ης σεζόν είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά υπάρχουν μικρά πράγματα όπως αυτό σε κάθε επεισόδιο. Ένα πολύ απλό παράδειγμα: κάθε φορά που ο Cartman αποκαλεί τον Kyle «ηλίθιο Εβραίο», ο Kyle απαντάει κάπως ψιθυριστά «σκάσε χοντρέ!» Οπότε, οι συνέπειες που δέχεται ο Catman επειδή έχει πει κάτι προσβλητικό είναι να του πουν κάτι προσβλητικό. Επιπλέον, σχεδόν κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει ένα γεγονός που κάνει τα πράγματα να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Είναι απλή δράση-αντίδραση.

South Park

Παρατηρήσατε τις λεπτομέρειες;
(9gag)

Φυσικά υπάρχουν μερικά πράγματα, όπως οι βρισιές, που δεν είναι καλές για την ανάπτυξή σου. Αλλά, αν συνηθίσεις να βλέπεις πάνω από αυτές, θα δεις τη βαθιά δομή και τις ενδιαφέρουσες φιλοσοφικές ιδέες των επεισοδίων. Και θα δεις ότι είναι πολύ αστείο!

Πηγή

Σχόλια