Οι Κουκουβάγιες είναι μία αριστουργηματική ταινία μικρού μήκους που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει κινηματογραφικά ταλέντα και προοπτική να διαπρέψει στον χώρο του σινεμά. Δημιουργός είναι η εξαιρετικά ταλαντούχα Ναταλία Μπουγαδέλλη, που σε νεαρή ηλικία έχει ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιεί τα όνειρα της και έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στο εξωτερικό.  Η ταινία “The Owls”  θα προβληθεί από το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 2 Ιανουαρίου του 2016 στις 5.30 μ.μ.

Η υπόθεση της ταινίας:

Οι κουκουβάγιες
Ένας νεαρός άνδρας προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε τρόπο στην Ελλάδα της κρίσης έχοντας παράλληλα να φροντίσει την οικογένειά του. Ο συντηρητικός πατέρας του, η απαθής μητέρα του και ο μικρός του αδερφός που στηρίζεται σε αυτόν είναι η προτεραιότητα του. Ο “Πάρης” για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην σκληρή καθημερινότητα αναγκάζεται να δουλεύει τη νύχτα και να εκδίδεται. Ο αυστηρός πατέρας του δέχεται το γεγονός αυτό μέχρι που το μέρος που εργάζεται ο Πάρης κλείνει και υποχρεώνεται να μεταφέρει τη δουλειά του στο σπίτι. Τότε βγαίνει στην επιφάνεια ο χαρακτήρας του πατέρα και δημιουργούνται συγκρούσεις από τη μεριά των γονιών αλλά και ξεσπάσματα από τη μεριά του νεαρού. 

Μια πιο κοντινή ματιά στις “κουκουβάγιες”:

Η ταινία έχει καταφέρει να συνοψίσει την ελληνική πραγματικότητα σε δέκα λεπτά. Ο άνεργος πατέρας που έχει στραφεί στο ποτό νομίζοντας πως έτσι θα διαγράψει όσα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει, παραμελώντας εντελώς την οικογένειά του, η Ελληνίδα νοικοκυρά που μένει απαθής και περνάει τη μέρα της μπροστά στην τηλεόραση και το μικρό παιδί που κάνει υπομονή και συμβιβάζεται με τα λίγα. Στη μέση όλων αυτών ο μεγαλύτερος γιος που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην κατάσταση και να συντηρήσει την οικογένεια.

Οι κουκουβάγιες θίγουν διάφορα κοινωνικά θέματα, όπως η ομοφοβία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η σκληρότητα των σημερινών ανθρώπων και το αβέβαιο μέλλον σε μια χώρα που καταρρέει οικονομικά. Σημαντική στιγμή είναι όταν ο πατέρας αντιδράει, που ο γιος του θα φέρει τους “πελάτες” του στο σπίτι, ενώ όσο το γεγονός συνέβαινε μακριά από εκεί έκλεινε τα μάτια του στην κατάσταση και βολευόταν με το εισόδημα που του προσέφερε το παιδί του.

Ένα δεκάλεπτο έντονο, άψογα σκηνοθετημένο με στιγμές ρεαλιστικές, συγκινητικές και παράλληλα σκληρές. Οι κουκουβάγιες σίγουρα θα σε προβληματίσουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα σε κάνουν να σκεφτείς.

Οι συντελεστές:

Οι Κουκουβάγιες Οι Κουκουβάγιες
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Μάνος Πρωτόπαπας, ενώ τον ρόλο του πατέρα υποδύεται ο Γιάννης Κοκιασμένος, υποψήφιος για βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου για την ταινία “Στρέλλα” από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Βλέπουμε επίσης την Μαριλένα Καβάζη ως μητέρα και τον μικρό Νικόλα Κατριβάνο. Στην Ναταλία Μπουγαδέλλη εκτός από την σκηνοθεσία ανήκει και το σενάριο της ταινίας. Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα της μέχρι τώρα δουλειάς της συμπεριλαμβανομένων και σκηνές από τις Κουκουβάγιες εδώ καθώς και να ακολουθήσετε την επίσημη σελίδα της ταινίας.

 

Σχόλια