Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο των γενεθλίων του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξιπερί και θυμόμαστε το πανέμορφο και ανεπανάληπτο βιβλίο του που έχει μείνει στην ιστορία, το Μικρό Πρίγκηπα.

1. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1943. Πραγματεύεται την ιστορία ενός πιλότου, ο οποίος κάνει αναγκαστική προσγείωση στην έρημο Σαχάρα και γνωρίζει το Μικρό Πρίγκηπα.

2. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 180 γλώσσες, ακόμα και στη διάλεκτο Toba, που ομιλείται στη βόρεια Αργεντινή.

3. Ο Γάλλος συγγραφέας έγραψε αυτό το βιβλίο στην Αμερική στη βίλα Bevin House, στη Νέα Υόρκη, μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες.

Το Bevin House τη δεκαετία του 1940

Το Bevin House σήμερα

Το Bevin House σήμερα

4. Έμπνευση του βιβλίου λέγεται ότι ήταν το προσωπικό μαρτύριο που πέρασε ο συγγραφέας όταν έπεσε στην έρημο Σαχάρα ενώ προσπαθούσε να σπάσει το ρεκόρ για μια πτήση από το Παρίσι στη Σαϊγκόν. Μια παρόμοια επιτυχία θα μπορούσε να του αποφέρει 150.000 γαλλικά φράγκα.

5. Ο συγγραφέας, παρ’ όλ’ αυτά, δεν κατάφερε να δει ποτέ την έκδοση του βιβλίου του, καθώς σκοτώθηκε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, στην οποία ήταν πιλότος.

6. Έχει πουλήσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια αντίτυπα, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο Γαλλικό Best Seller, αλλά κι ένα από τα best seller του κόσμου, μετά τη Βίβλο και «Το Κεφάλαιο» του Μαρξ.

the_little_prince_by_rinian-d5xkuu4

7. Τα περισσότερα σχέδια μέσα στο βιβλίο έγιναν από τον ίδιο τον Εξιπερί.

8. Ο Stanley Donen, σκηνοθέτης της ταινίας Singin’ in the Rain, έφερε την ιστορία του Μικρού Πρίγκηπα στις οθόνες ως musical, το 1947.

9. Ο Jean-Pierre Davidts έγραψε ένα sequel το 1997 «Ο μικρός πρίγκηπας επιστρέφει». Μάλιστα, η ανιψιά του Εξιπερί, λέγεται ότι κατείχε ένα τέτοιο βιβλίο.

10. Το 2003, ένας μικρός αστεροϊδής ονομάστηκε «Μικρός Πρίγκηπας».

arsdraw

Σχόλια