Το 12ο BBB Short Film Festival ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενθουσιάζοντας το κοινό

 

Το 12ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Balkans Beyond Borders Athens Edition υλοποίησε το στόχο που θέσαμε πριν δυο χρόνια, το Φεστιβάλ μας να δημιουργεί κάθε χρόνο μια γέφυρα μεταξύ της εκάστοτε πόλης διεξαγωγής του και την Αθήνα. “H χαρά μας είναι διπλή καθώς μετά από ένα χρόνο διαδικτυακών προβολών μπορέσαμε να βρεθούμε όχι μια αλλά δυο φορές στη σκοτεινή αίθουσα και να απολαύσουμε τις ταινίες μας με το κοινό “from Skin to Screen to Skin”, δήλωσε η Βασιλική Μαλτάσογλου, συνιδρύτρια του οργανισμού Balkans Beyond Borders και διευθύντρια του Φεστιβάλ στην τελετή Έναρξης του φεστιβάλ.
BBB
Μετά τη διεξαγωγή του στην Πρίστινα, τον Οκτώβριο του 2021 το 12ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Balkans Beyond Borders Athens ήρθε στην Αθήνα από τις 10 ως τις 12 Δεκεμβρίου στον φιλόξενο χώρο του κινηματογράφου Τριανόν. Στο φεστιβάλ προβλήθηκαν οι ταινίες του Διαγωνιστικού προγράμματος οι οποίες κάλυπταν τη θεματική Skin to Screen to Skin και ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ της Πρίστινα PRIFEST. Η νικήτρια σκηνοθέτης Karmen Obrdalj από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη της οποίας η ταινία “When the morning dawns” απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το 12o ΒΒΒ Short Film Festival ήρθε στο φεστιβάλ και δήλωσε βαθιά συγκινημένη που η ταινία της επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή. «Θέλω να περάσω ένα μήνυμα στα νέα κορίτσια που είναι εγκλωβισμένα στην εικόνα τους στα social media και σε σχέση με τους άλλους» μοιράστηκε μαζί μας.

Με την παρουσία τους τίμησαν το φεστιβάλ μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων του Κοσόβου στην Ελλάδα, Fitim Gllareva καθώς επίσης, η Πρέσβειρα του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, Ana Vukadinovic και ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, καθώς και πολλά μέλη της βαλκανικής κοινότητας της Αθήνας. Ο κ . Fitim Gllareva δήλωσε ότι ”ο οργανισμός Balkans Beyond Borders κατανοεί την πολιτισμική διαφορετικότητα των Βαλκανίων και προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο ώστε οι νέες γενιές να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Συμπληρώνει ότι καθώς η πολιτιστική διπλωματία χρησιμοποιεί τις πολιτισμικές αξίες για να θέσει τις βάσεις της επικοινωνίας τότε αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για την ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας”.

Το φεστιβάλ ξεχώρισε για τον πολυθεματικό χαρακτήρα του που μέσα από κινηματογραφικές προβολές, παραστατικές τέχνες, δράσεις ανοιχτού διαλόγου και επιμορφωτικά εργαστήρια ανέλυσε το αποτύπωμα της πανδημίας μέσα από την επαναπροσέγγιση της επαφής το ατόμου με τον εαυτό του, την πόλη και τους άλλους, τον ρόλο του φύλου στον εργασιακό τομέα και την ουσιαστική ένταξη των συμπεριληπτικών τεχνών για μια πιο ισότιμη κι ευαισθητοποιημένη κοινωνία. Όλες οι δράσεις και οι προβολές αγκαλιάστηκαν από το κοινό και αποτέλεσαν αφορμή για περαιτέρω διάλογο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ το ΒΒΒ συνδιοργάνωσε με την υποστήριξη του European Fund for the Balkans μια δια ζώσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε υψηλό επίπεδο, με θέμα “Η ενίσχυση του ρόλου των Δυτικών Βαλκανίων στο μέλος της Ευρώπης: Μια προοπτική από τα κάτω”. H Κωνσταντίνα Καρύδη, Αντιπρόεδρος του Balkans Beyond Borders που συντόνισε τη συνάντηση δήλωσε πως “Υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των θεσμών στην περιοχή και της κοινωνίας. Πρέπει να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας για να πετύχουμε στην ενσωμάτωση της περιοχής ταχύτερα και δημοκρατικότερα”.

BBB

Το ΒΒΒ θα ήθελε να ευχαριστήσει τους οργανισμούς που συνέπραξαν για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ και την επίτευξη των στόχων του: 1. την καλλιτεχνική ομάδα ΑΝΟΜΙΑ η οποία συνδιοργάνωσε την Ημερίδα: “Σώμα και Πόλη μετά την Πανδημία” και το Διήμερο εργαστήριο βασισμένο στην κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό με άξονα την αμφίδρομη σύνδεση σώματος-πόλης, 2. την ομάδα ΚΙΝΗΤΡΟ, η οποία ανέλαβε τον υποτιτλισμό των ταινιών για κωφούς και βαρήκοους καθώς και το εργαστήρι Labyrinth of Senses, 3. την ομάδα DAGIPOLI & co που συνδιοργάνωσε το Εργαστήριο ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την αναπηρία και τις συναντήσεις σωμάτων με διαφορετικά λειτουργικά γνωρίσματα και τη Χορευτική performance MIND THE GAP με άτομα με κινητική βλάβη και μη, 4. Την ομάδα Women On Top η οποία συνδιοργάνωσε τη συζήτηση “Η Γυναίκα στον Εργασιακό Χώρο” και 5. την εταιρία Solid3D για την παραγωγή των βραβείων του οργανισμού.

 

Το Φεστιβάλ έλαβε χώρα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας, στο Facebook και στη σελίδα μας στο Instagram. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@balkansbeyondborders.eu

Σχόλια