Η Φωτεινή μας αφηγείται την δικιά της ιστορία!

«29 Δεκεμβρίου 1964: Η Αγγελική και η Φωτεινή, δίδυμες, τριανταπεντάχρονες,  ξεδιπλώνουν την προβλέψιμη ζωή τους, αναζητώντας αισθήματα. Η πρώτη πόρνη κι η δεύτερη θρησκευόμενη νοικοκυρά. Μια δολοφονία ανατρέπει κάθε συνέχεια…»

Η πλοκή του μυθιστορήματος εξελίσσεται σε ρεαλιστικό σκηνικό, στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60, συνδυάζοντας αναδρομές είτε ιστορικές είτε μυθοπλαστικές και μας μεταφέρει στην Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα την Μικρασιάτικης καταστροφής, του Πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου και της πολιτικής κρίσης ανάμεσα στο Παλάτι και τον Γ. Παπανδρέου το 1964-1965.

Ακόμη εικονογραφεί την επαρχία, την προσφυγική συνοικία, τις γειτονιές της Αθήνας, αναμεταδίδει από το ραδιόφωνο ήχους, εκπομπές και γεγονότα ξυπνώντας μνήμες και κάνοντας την ιστορία πιο ζωντανή. Για να αποφορτίσει τη νοσταλγία, προσδίδει στην αφήγηση χιούμορ, χωρίς να ανατρέπει την αληθοφάνεια του μυθιστορήματος.

Στο μυθιστόρημα κεντρικές ηρωίδες είναι οι δίδυμες αδερφές Αγγελική και  Φωτεινή, οι οποίες αν και είναι τόσο ίδιες στην εμφάνιση είναι τόσο διαφορετικές ως χαρακτήρες. Στο πρώτο κεφάλαιο η αφήγηση γίνεται από τη σκοπιά της Αγγελικής, ενώ στο δεύτερο αποκαλύπτεται η ματιά της Φωτεινής.

Ο συγγραφέας συνδυάζει την εσωτερική εστίαση με την αφηγηματική τεχνική του ελεύθερου πλάγιου λόγου, καταφέρνοντας να αποδώσει τη διανοητική και ψυχική κατάσταση των προσώπων στο μεταίχμιο των προρηματικών σκέψεων και συναισθημάτων τους και του αρθρωμένου λόγου τους.

Ο Τρύφων Ζαχαριάδης υπόσχεται με το μυθιστόρημά του να μας κρατήσει σε αγωνία μέχρι και το τέλος συνδυάζοντας ευφυέστατα και στοιχεία από το αστυνομικό μυθιστόρημα.

Το βιβλίο «Τι έγινε ρε Φωτεινή; διαβάζεται απνευστί και η ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας συγκινεί τον αναγνώστη, που την ανακαλεί αφού έχει κλείσει το βιβλίο. Η αφήγηση προκαλεί προσωπικούς συνειρμούς, υποβάλλοντας μία έμμεση ψυχαναλυτική διαδικασία, που δεν αλλοιώνει, ωστόσο την αισθητική λειτουργία του κειμένου και αυτό πιστώνεται στο συγγραφέα.»

Το μυθιστόρημα του Τρύφωνα Ζαχαριάδη, Τι έγινε ρε Φωτεινή; κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός.

Σχόλια