Ο ζωγράφος του εξωφύλλου των Rotting Christ, Μάξιμος Μανώλης, επανακαθορίζει τη σχέση μας με τη σύγχρονη τέχνη, συνδυάζοντας την προσωπική του αισθητική με επιρροές απ’ το μπαρόκ και την κλασική τέχνη.

Απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών, ο Μάξιμος Μανώλης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Επιδίδεται στην ελαιογραφία, με χρωστικές σε μορφή σκόνης και γαιώδη χρώματα, τα οποία συναντάμε στις παλέτες παλιότερων ζωγράφων. Μάλιστα, κατασκευάζει ο ίδιος εξαρχής τους καμβάδες του με την παραδοσιακή προετοιμασία.

Η τεχνική του βασίζεται στο Chiaroscuro, η οποία αφορά στις έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκιάς. Γίνεται λοιπόν ορατή η τελεολογία του δράματος και της θεατρικότητας στα έργα του, που επαναφέρουν την συναισθηματική εσωτερικότητα.

Η ροπή προς την κατάλληλη έκφραση της φυσικής εμπειρίας είναι φανερή στους πίνακές του: πρόκειται για ρεαλιστικές απεικονίσεις, αρκετά επιβλητικές, με μια διάχυτη αίσθηση ζοφερότητας. Ότι τα έργα του υιοθετούν ήδη μια προσωπική αισθητική ταυτότητα είναι φανερό, καθώς εύκολα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων και μπορούν να ταυτοποιηθούν.

Οι χρωματικές και σχηματικές αποδόσεις των πινάκων του παραπέμπουν στην εικαστική τεχνοτροπία του ισπανο-ιταλικού μπαρόκ. Υπάρχει σαφώς μια επιστροφή στις κλασικές φόρμες και τον ρεαλισμό, διατηρώντας ωστόσο αμείωτο το επίκαιρο των έργων του εν λόγω ζωγράφου.

Στη σύγχρονη κοινωνία, που η ζωγραφική τέχνη φτωχαίνει εξαιτίας των απεικονιστικών τεχνικών, της μαζικοκουλτούρας και μιας αρχής ήσσονος κόπου, ο Μάξιμος Μανώλης, μέσω της προσπάθειας και της δημιουργίας, προσφέρει στους θεατές έργα που ανακαλούν τις έννοιες του υψηλού και το ωραίου.

Η αυστηρότητα και η ακρίβεια δημιουργούν μια αισθητική δομή τέτοια, που δίνει προτεραιότητα όχι μόνο στην αναπαράσταση, αλλά και στην προσεκτική επεξεργασία του ίδιου του αναπαριστώμενου.

Έτσι η τέχνη δεν αποσπάται απ’ τη μαγεία της και παραμένει αινιγματική  και βαθιά εσωτερική.

Το εξώφυλλο «ο Αιρετικός» του τελευταίου δίσκου των Rotting Christ, δημιούργησε μια σύζευξη ανάμεσα στην metal κουλτούρα και την ζωγραφική, φανερώνοντας τις προεκτάσεις και τα πολλαπλά επίπεδα στα οποία μπορούν να «γνωριστούν» οι τέχνες αναμεταξύ τους.

Μάξιμος Μανώλης

Και αυτή είναι μια χρονική αφετηρία για δουλειές του ζωγράφου που πρόκειται να ακολουθήσουν και θα έχουμε την ευχαρίστηση να απολαύσουμε.

Σχόλια