Ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι μπορεί να μας βγάλει την πιο αθώα πλευρά του εαυτού μας. Γι αυτό και εμείς λιώνουμε μπροστά του.

Τα μικρά ζώα «χτυπάνε» τις ευαίσθητες χορδές μας. Τα κοιτάμε και χαζεύουμε με μόνο μια ματιά τους. Χαιρόμαστε να παίζουμε μαζί τους καθώς μας βγάζουν την πιο αθώα πλευρά μας και μας κάνουν να θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια.

Όλα αυτά τα ωραία συναισθήματα όμως αρχίζουν να γίνονται ακόμη πιο έντονα μέσα μας, μόλις δούμε ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι.

Όταν λοιπόν η καλή σου πλευρά βγει στην επιφάνεια και νιώσεις έτοιμος να υιοθετήσεις το μικρό γατάκι, που σε κοιτάει με τα μικρά του και παραπονιάρικα ματάκια. Πρέπει να γνωρίζεις ότι η ευθύνη είναι μεγάλη.

Μόλις πάρεις την απόφαση και το «μαζέψεις» από το δρόμο, ο ρόλος του προστάτη σου ανήκει.

Είσαι έτοιμος για αυτό;

1# Υπάρχει μαμά;

Πρέπει να…

Βεβαιωθείς ότι είναι όντως εγκαταλελειμμένο.  Παρακολούθησέ το για μερικές ώρες και, αν παραμένει μόνο, τότε αποφάσισε να αναλάβεις δράση. Οι κινήσεις σου πρέπει να είναι απαλές και πολύ προσεκτικές. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβίσεις το γατάκι. Γιατί υπάρχει η περίπτωση να φύγει μακριά σου και να βρει μέρος να κρυφτεί.

2# Κράτησέ το ζεστό.

Τα γατάκια που είναι κάτω των 3 εβδομάδων δεν είναι ακόμα σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ετοίμασε λοιπόν στο σπίτι μια αυτοσχέδια «φωλιά» με πετσέτες και ένα μικρό καλοριφέρ σε κοντινή απόσταση. Άφησέ του ωστόσο το περιθώριο να μπορεί να απομακρυνθεί κάπως από την πηγή θερμότητας σε περίπτωση που ζεσταθεί υπερβολικά.

3# Ο φίλος μας ο κτηνίατρος.

Πήγαινέ το στον κτηνίατρο, το συντομότερο δυνατό. Θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασής του και θα σου δώσει βασικές συμβουλές φροντίδας ανάλογα με την ηλικία του. Εκτός όμως από τις συμβουλές που θα σου προσφέρει, είναι πολύ σημαντικό το γατάκι να έχει το δικό του βιβλιάριο υγείας.

4# Food is the King

Αν δεν καταφέρεις να βρεις άμεσα μια μάνα τροφό τότε ήρθε η στιγμή να αναλάβεις δράση. Το φαγητό για αυτή την ηλικία είναι το πιο βασικό απ όλα. Τα βήματα είναι απλά. Πηγαίνεις σε ένα φαρμακείο και αγοράζεις μια σύριγγα. (Εννοείται πως αφαιρείς την βελόνα.)

Την πρώτη εβδομάδα τα γεύματα πρέπει να είναι κάθε δύο ώρες και από τη δεύτερη εβδομάδα κάθε τέσσερις ώρες. Δώσε του το γαλατάκι με την κοιλίτσα προς τα κάτω. Γύρω στην τέταρτη εβδομάδα μπορείς να αρχίσεις να του δίνεις και κονσέρβα.

5# After Food time

Φρόντισέ το μετά το φαγητό. Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα της ζωής του, μετά το γεύμα πρέπει να του σκουπίζεις την περιοχή του πισινού με ένα ζεστό, νωπό πανάκι, ώστε να μπορεί να κάνει κακάκια και τσισάκια.

6# Ο πόνος μπορεί να είναι μεγάλος

Προετοιμάσου και για το χειρότερο σενάριο. Δεν έχουν όλες οι διασώσεις νεογέννητων αίσιο τέλος.

Πολλά μικρά γατάκια πεθαίνουν από λοιμώξεις, επειδή δεν έχουν προλάβει να πάρουν αντισώματα από το μητρικό γάλα, αλλά και από υποθερμία ή αναιμία.

Κάποια από αυτά, μάλιστα, εγκαταλείπονται από την ίδια τους τη μητέρα γιατί η ίδια «κρίνει» εξαρχής ότι δεν θα επιβιώσουν.

Όσο άκαρδο και αν ακούγεται αυτή είναι η αλήθεια.

Σχόλια