Η θάλασσα σχημάτιζε κύκλους και ρόμβους λες και ψιχάλιζε, ενώ ένα μικρό σύννεφο ήταν πάντα στην κορυφή του Άθωνα. Λένε, ότι αυτό το σύννεφο δε φεύγει ποτέ.

Ταξιδεύοντας με τον πατέρα μου!

Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος, ανεξαρτήτως πίστεως, ιδεολογίας, αντιλήψεως που να μη θέλει έστω και μια φορά στη ζωή του να πάει στο Άγιο Όρος. Είναι όνειρο ζωής για όλους, άνδρες και γυναίκες.

Η περιπέτεια αρχίζει με παρέα τον μπαμπά μου. Η μπουκαπόρτα κλείνει και το πλοίο για άλλη μια φορά ξεκινάει το ταξίδι του. Παρ’ όλη τη ψύχρα που κάνει, κανείς δε θέλει να φύγει από το κατάστρωμα του πλοίου. Όλοι θέλουν να δουν το νέο που θα ξεπροβάλλει. Και είναι λογιών λογιών άνθρωποι. Νέοι, μεσήλικοι, μεγάλοι, παπάδες, μοναχοί, λαϊκοί.

Φτάνουμε στο λιμάνι του Αγίου Όρους, τη Δάφνη, ενώ ψηλά φαίνεται η μονή Ξηροποτάμου, αφιερωμένη στους 40 μάρτυρες. Η ώρα είναι λίγο μετά τις 12.00. Από εδώ θα πάρουμε το λεωφορείο για τις Καρυές, στο κέντρο του τόπου, όπου βρίσκεται και η μονή που θα κατακλύσουμε, στο πρώτο μοναστήρι. Μα ήδη το άρθρο πήρε έκταση. Σταματάω εδώ και συνεχίζω με τις οδηγίες που μου έδωσε ο πατέρας μου ώστε να ανακαλύψουμε πραγματικά το Άγιο Όρος.

Άγιο Όρος

Διαδρομές από τη Σκήτη Αγίας Άννας:

Διαδρομή / Ανάβαση στον Άθω: Η ανάβαση στον Άθω από τον Αρσανά (παράκτιο οίκημα) της Σκήτης της Αγίας Άννας πραγματοποιείται σε τέσσερα στάδια.

  1. Πρώτο Στάδιο (Αποβάθρα / Σκάλα – Σκήτη Αγίας Άννας): Ξεκινούμε από την αποβάθρα / σκάλα της Σκήτης της Αγίας Άννας και κατευθυνόμεθα προς το Κυριακό αυτής (υψόμετρο 275 μέτρα και κλίση 73%) που απέχει 1,1 χ.λ.μ. περίπου 1 ώρα, ακολουθώντας μία ανάβαση 1.400 τσιμεντένιων σκαλοπατιών, σε μία ωραία αλλά επίπονη διαδρομή.
  2. Δεύτερο Στάδιο (Σκήτη Αγίας Άννας – Περιοχή “Σταυρός”): Ξεκινούμε από το Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννας και κατευθυνόμεθα στην περιοχή “Σταυρός” (υψόμετρο 750 μέτρα και κλίση 36%) που απέχει 2,6 χ.λ.μ. περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά, ακολουθώντας μονοπάτι σε μία υπέροχη αλλά αρκετά δύσκολη διαδρομή.
  3. Τρίτο Στάδιο (Περιοχή “Σταυρός” – Καταφύγιο “Παναγίας”): Ξεκινούμε από την περιοχή “Σταυρός” και κατευθυνόμεθα στο καταφύγιο “Παναγιάς” (υψόμετρο 1.500 μέτρα και κλίση 34%) που απέχει 4,5 χ.λ.μ. περίπου 2 ώρες και 25 λεπτά, ακολουθώντας μονοπάτι σε μια ωραία αλλά δύσκολη διαδρομή.
  4. Τέταρτο Στάδιο (Καταφύγιο “Παναγίας – Κορυφή Άθωνα): Ξεκινούμε από το καταφύγιο “Παναγία” και κατευθυνόμεθα στην κορυφή του Άθωνα (υψόμετρο 2033 μέτρα και κλίση 69%) που απέχει περίπου 1,7 χ.λ.μ. σχεδόν 1 ώρα και 30 λεπτά με 2 ώρες, ακολουθώντας μονοπάτι σε μία πορεία “ζικ-ζακ” ορεινής, εντυπωσιακής αλλά δύσκολης διαδρομής.Άγιο Όρος

Καταφύγιο “Παναγίας”

Το εν λόγω καταφύγιο είναι χώρος, τόσο για ξεκούραση όσο και για διανυκτέρευση (διαθέτει τζάκι και πρόσβαση σε νερό) προκειμένου οι προσκυνητές / ορειβάτες να έχουν τη δυνατότητα διανυκτέρευσης και να είναι ξημερώματα στην κορυφή, για να αντικρίσουν από εκεί την ανατολή του ηλίου.

Αν βρεθούμε στην κορυφή (την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος) και είναι καθαρός ο ορίζοντας, αντικρίζουμε την σταδιακή επέκταση της σκιάς του κώνου του Άθω στη θάλασσα, ένα θέαμα εντυπωσιακό και ανεπανάληπτο που παραμένει αναλλοίωτο στη μνήμη του παρατηρητή. Σύμφωνα με περιγραφές περιηγητών / ορειβατών, η σκιά του κώνου του Άθω φθάνει ορισμένες φορές μέχρι τη νήσο “Σκιάθο” (σκιά του Άθω)!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάβαση στη κορυφή του Άθω (από την αποβάθρα / σκάλα της Σκήτης της Αγίας Άννας), θεωρείται η συντομότερη (περίπου 10 χ.λ.μ.) αλλά και η πλέον δύσκολη εναλλακτική διαδρομή και απαιτεί συνολικά περίπου 6,5 με 7 ώρες πορεία σε ορεινό έδαφος.

Σχόλια