Περισσότερα από 1300 χρόνια μετά το θάνατο του σημαντικότερου αυτοκράτορα της Κίνας Tang Taizong, η σοφία του εξακολουθεί να αποτελεί ανεκτίμητο οδηγό ηγεσίας και διοίκησης.

“Η τέχνη του να ακούς” είναι ένα πολύτιμο βιβλίο, που δεν αποκαλύπτει μόνο τις ενοράσεις, που έχουν κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά του Taizong, αλλά δείχνεις επίσης και ότι η σοφία αυτή παραμένει επίκαιρη στον σύγχρονο κόσμο.

Περίληψη

Η τέχνη του να ακούςΗ απόλυτη νομιμοποίηση και εξουσία του ηγεμόνα πηγάζει από την αρετή και τη σοφία του. Στην Ασία πολλοί ιστορικοί συγκρίνουν τον σπουδαιότερο αυτοκράτορα της Κίνας Tang Taizong (598-649 μ.Χ.) με μεγάλους ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας, όπως ο Αύγουστος, ο Τζένγκις Χαν και ο Ναπολέων.

Τα γραπτά του θεωρούνται ένας ανεκτίμητος οδηγός ηγεσίας και διοίκησης. Μάλιστα, όταν ίδρυσε τη δυναστεία των Tang, ο Taizong ήταν μόλις είκοσι οκτώ ετών και τα κυριότερα επιτεύγματά του ήταν η εξάπλωση της αυτοκρατορίας των Τang.

Επιπέον, επικράτησε των απογόνων του Αττίλα, άνοιξε τον Δρόμο του Μεταξιού και δημιούργησε μια χρυσή εποχή ευημερίας. Έγινε ο απόλυτος ηγεμόνας μιας κοινωνίας στην οποία οι γυναίκες απέκτησαν μεγαλύτερο κύρος και επέτρεψε στον χριστιανισμό και τον ισλαμισμό να εισέλθουν για πρώτη φορά στην Κίνα.

Στο βιβλίο, Η τέχνη του να ακούς, ο συγγραφέας Chinghua Tang παρουσιάζει συζητήσεις μεταξύ του Taizong και των προικισμένων συμβούλων του, οι οποίες αποκαλύπτουν βασικές πτυχές της ηγεσίας του.

Μερικές ερωτήσεις που καλύπτονται μέσω του βιβλίου είναι:

  • Πώς να ακούει ένας ηγέτης άλλους συζητητές που έχουν διαφορετική άποψη.
  • Πώς να αξιολογεί τον εαυτό του και τους υφισταμένους του.
  • Πώς μπορεί ένας ηγέτης να ενισχύσει την οργανωτική αποτελεσματικότητα, ώστε να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους του.
  • Πώς να αυξήσει την ισχύ και την επιρροή του, χωρίς να χάσει τον σεβασμό των άλλων.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα (www.dioptra.gr)

Σχόλια