Ας γνωρίσουμε μία μικρή πόλη πόλη της νότιας Πολωνίας…

Λίγα λόγια για το Κρόσνο…

To Kρόσνο είναι μία κωμόπολη στη νότια πλευρά της Πολωνίας, η οποία είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Αποτελεί μία γραφική μεσαιωνική πόλη με μόνιμο πληθυσμό 50.000 κατοίκους. Παλαιότερα αποτελούσε εμπορικό κέντρο στο οποίο πωλούνταν κυρίως υφάσματα και κρασί.

Σήμερα είναι μία μικρή πόλη, η οποία κατατάσσεται στην 6η θέση ανάμεσα στις κωμοπόλεις της Πολωνίας με τις καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτό το διάβασα στη Wikipedia, αλλά κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να πω το εξής: αν σου αρέσουν οι ήσυχες κωμοπόλεις, το Κρόσνο θα το βάλεις μέσα στην καρδιά σου!

Πού βρίσκεται (και πώς μπορείς να πας);

Το Κρόσνο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Σλοβακία και την Ουκρανία, ενώ οι πόλεις με τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι το Ζέσουφ και η Κρακοβία. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να σημειωθεί ότι και οι 2 πόλεις έχουν οικονομικές πτήσεις από Ελλάδα και το εισιτήριο για το Κρόσνο κοστίζει περίπου 3€ από το Ζέσουφ και 10€ από την Κρακοβία.

Μία εναλλακτική θα ήταν να επιλέξεις κάποιο αεροδρόμιο της Σλοβακίας και να μετακινηθείς στο Κρόσνο με λεωφορείο.

Κρόσνο: Μία πολωνική πόλη από γυαλί

Το Κρόσνο βρίσκεται κάτω δεξιά (δηλ. νότια) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Σλοβακία.

Το “γυάλινο” Κρόσνο…

Η αλήθεια είναι πως -όχι- το Κρόσνο ή αλλιώς η πόλη του γυαλιού δεν είναι φτιαγμένο από γυαλί (προφανώς), αλλά έχει μακρόχρονη παράδοση στην παραγωγή γυαλιού.

Oι πρώτες αναφορές για την παραγωγή γυαλιού στο Κρόσνο ανάγονται στα πρώτα μισά του 16ου αιώνα. Υπάρχουν κάποια ευρήματα από την κεντρική πλατεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις αναφορές, αλλά δεν έχει επιβιώσει κάποια επίσημη καταγραφή.

Έτσι η σύγχρονη παραγωγή γυαλιού ξεκίνησε το 1920, όταν άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο με την επωνυμία Polish Glassworks Stock Company. Η κύρια παραγωγή ειδών ξεκίνησε το 1924 και σύντομα η εταιρεία έγινε πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό. Οι μισθοί ήταν πολύ καλοί και αυτό προσέλκυσε ειδικούς από ξένες χώρες που είχαν περισσότερη γνώση πάνω στον τομέα. Αυτοί δίδαξαν καινούργιες τεχνικές στους ντόπιους με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη πιο έμπειροι τεχνίτες.

Εγώ στην είσοδο του Krosno Glass Center.

Η παραγωγή υαλικών ειδών σταμάτησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αλλά η εταιρεία ήταν τόσο καλή που οι Γερμανοί επέτρεψαν τη λειτουργία της κρατώντας το ίδιο όνομα (ή όπως θα λέγαμε σήμερα, το brand 😛 )

Το 1958 η εταιρεία πήρε το όνομα Krośnieńskie Huty Szkła (Krosno Glassworks). H ζήτηση αυξήθηκε και η εταιρεία ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Πολωνία και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Μάλιστα το 1959 άνοιξε και ειδική σχολή για τεχνίτες γυαλιού.

Σήμερα υπάρχει το Krosno Glass Center στο οποίο μπορείς να δεις ακριβώς τη διαδικασία παραγωγής γυαλιού και να “ψήσεις” κι εσύ λίγο γυαλί.

Ο θρύλος λέει…

Στην κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκεται το εξωκκλήσι της φραγκισκανικής εκκλησίας. Εκεί είναι θαμμένοι ως σήμερα ο Στανισλάβ και η Άννα ή αλλιώς το αντίστοιχο ζευγάρι του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Φλοριάν, σύμβουλος στην αυλή του βασιλιά Βλατισλάβ ΙV είχε δύο παιδιά: τον Στανισλάβ από τον πρώτο γάμο και τη νεότερη Άννα από τον δεύτερο γάμο. Μία ημέρα ο βασιλιάς διέταξε τον Στανισλάβ να επισκεφτεί τον πατέρα του. Αυτός το έκανε και εκεί συνάντησε την Άννα, η οποία αν και είχε αποφασίσει να μην παντρευτεί, όταν τον είδε τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα μη γνωρίζοντας ποιος είναι.

Όταν εξομολογήθηκαν τον έρωτά τους ο ένας στον άλλο, αποφάσισαν να πάρουν την ευλογία του Θεού, προκειμένου να παντρευτούν. Αυτό θα γινόταν παίρνοντας της έγκριση του Πάπα κι έτσι, ο Στανισλάβ αναχώρησε για τη Ρώμη.

Μέχρι όμως να επιστρέψει, η Άννα δεν άντεξε και πέθανε από τη στεναχώρια. Όταν ο Στανισλάβ επέστρεψε έχοντας την έγκριση του Πάπα και είδε την αγαπημένη του νεκρή, δεν άντεξε και αυτοκτόνησε.

Τι άλλο μπορείς να δεις όμως στο Κρόσνο;

1. Το μουσείο του Λουκασίεβιτς

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς το μουσείο του Ignacy Łukasiewicz. Ο Ignacy Łukasiewicz ήταν Πολωνός φαρμακοποιός και εφευρέτης της πρώτης μεθόδου για την απόσταξη της κηροζίνης από το πετρέλαιο. Ανάμεσα στα επιτεύγματά του ήταν η εφεύρεση της λάμπας κηροζίνης. Ακόμη, μπορείς να κάνεις βόλτες μέσα στο πάρκο το οποίο επιπλέον ενδείκνυται για τη συγκομιδή μανιταριών.

2. Τα ιαματικά λουτρά στο Ριμανούφ Ζντρούι

Μπορείς να επισκεφτείς το χωριό Rymanόw-Zdrόj, το οποίο διαθέτει ιαματικά λουτρά. Συνήθως άτομα που έχουν κάποια προβλήματα υγείας περνούν 1-2 εβδομάδες ήρεμων διακοπών εκεί πέρα γιατί το κλίμα σε συνδυασμό με το αλμυρό (αλλά ιαματικό) νερό κάνουν καλό. Επειδή όμως το ιαματικό νερό πίνεται μόνο από τους αποφασισμένους, μπορείς να αγοράσεις κρέμες με βάση το συγκεκριμένο νερό σε πολύ προσιτές τιμές.

Γενικότερα, αξίζει μία ημερήσια βόλτα εκεί πέρα και αν μάλιστα είσαι λάτρης του διαλογισμού ή της γιόγκα θα σου αρέσει ακόμη περισσότερο. Απλώς θα χρειαστεί να αυτοσχεδιάσεις!

Το ποτάμι Tabor που διασχίζει το χωριό και την ευρύτερη πεδιάδα.

3. Εργοστάσιο σοκολάτας

Εγώ έτυχε να επισκεφτώ ένα μικρό εργοστάσιο σοκολάτας, το οποίο βρίσκεται στην κοντινή πόλη Korczyna. Μέσα έχει καφετέρια και παιδότοπο, ενώ η φάση είναι “ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας”. Ήταν μία ευχάριστη νότα στο ταξίδι μου και αν πας, συνιστώ να δοκιμάσεις παγωτό με γεύση καραμέλα-αλάτι.

4. Τη λίμνη Σολίνα

Στην Πολωνία δεν έχουν θάλασσα, αλλά έχουν πολλές λίμνες και ποτάμια. Η συγκεκριμένη λίμνη βέβαια είναι τεχνητή, αλλά είναι αρκετά όμορφη και αντικαθιστά επαρκώς την έλλειψη θάλασσας.

Έτσι έχει καφετέριες, λούνα παρκ και ένα υπαίθριο παζάρι και αρκετός κόσμος πηγαίνει για να κάνει μπάνιο ή απλώς για βόλτα. Προσωπικά αν και πήγα με αρνητική προδιάθεση, μου άρεσε πολύ!

5. Το vintage βιβλιοπωλείο στην πλατεία

Το αγαπημένο μου σημείο στο Κρόσνο (και ένα από τα αγαπημένα μου στην Πολωνία) ήταν αυτό το μικρό βιβλιοπωλείο, το οποίο ήταν προτεινόμενο μέχρι και στο trip advisor. Ανήκει σε ένα ευγενικό κύριο που μιλάει μέτρια αγγλικά, αλλά είναι πολύ εξυπηρετικός.

Διαθέτει βιβλία και στα αγγλικά και οι τιμές του είναι πάμφθηνες. Για παράδειγμα, εγώ πήρα 4 βιβλία με 4,5 €, δύο εκ των οποίων ήταν penguin classic.

6. To διαγωνισμό Mountain Balloon

Κάθε χρόνο στις αρχές του Μάη διεξάγονται ένας διεθνής διαγωνισμός με αερόστατα και ένα αντίστοιχο φεστιβάλ. Και τα δύο events έχουν μεγάλη απήχηση και προσελκύουν πολύ κόσμο.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο η πόλη, όσο και η ευρύτερη περιοχή του Κρόσνο είναι όμορφες με πλούσια φυσική ομορφιά και πολύ φιλόξενους και ευγενικούς ανθρώπους. Ίσως μπροστά σε άλλα μέρη της χώρας λοιπόν να μοιάζουν με σπατάλη χρόνου, αλλά αν σου αρέσει να βιώνεις την κουλτούρα ενός λαού και να ξεφεύγεις από τα καθιερωμένα τουριστικά θέρετρα αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία!

Σχόλια