Ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που μάλλον δεν έχεις δει και αξίζει να δεις αυτό το καλοκαίρι!

Ποιος από  μας δεν έχει παρακολουθήσει την καθιερωμένη ελληνική ταινία της Κυριακής; Αξέχαστες ελληνικές ταινίες που χαράχθηκαν στη μνήμη και προσφέρουν μια γλυκιά νοσταλγία από τα παλιά.

Ποιος δεν θυμάται την Αλίκη ντυμένη Πίπη, τον Λαμπρούκο … να γίνεται αρνάκι, την Ρένα στο χαρέμι και πόσους ακόμη καταπληκτικούς ρόλους ….

Ωστόσο, υπάρχουν ελληνικές ταινίες που αξίζει να τις δεις, αν και δεν κατάφεραν να σπάσουν τα ταμείακαθώς άφησαν το στίγμα τους στον ελληνικό κινηματογράφο.

Εμείς λοιπόν σου προτείνουμε 7+1 όχι τόσο εμπορικές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που σίγουρα αξίζουν το χρόνο σου!

 

1. Ο Δράκος

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Παίζουν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Θανάσης Βέγγος, Γιάννης Αργύρης, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου κ.ά.

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας το 1956. Στις ελληνικές αίθουσες η ταινία γνώρισε την εμπορική αποτυχία. Οι εφημερίδες της εποχής «Εστία» και «Αυγή» κατηγόρησαν την ταινία ως ανθελληνική και ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ωστόσο, ο Δράκος αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, το γερμανικό εξπρεσιονισμό και το φιλμ νουάρ. Επίσης, ευχάριστη έκπληξη προκαλεί η εξαιρετική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου σε ένα δραματικό ρόλο καθώς τον έχουμε συνηθίσει σε κωμικούς!

7+1 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που μάλλον δεν έχεις δει

Σκηνή από την ταινία

Η ταινία αφορά έναν ασήμαντο τραπεζικό υπάλληλο που ετοιμάζεται να περάσει μόνος του την Πρωτοχρονιά. Ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι μοιάζει μ’ έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «Δράκο». Λόγω της ομοιότητας, η αστυνομία τον καταδιώκει και αυτός βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα καμπαρέ. Μες τη νύχτα, μία συμμορία του υποκόσμου τον αντιμετωπίζει ως τον «Δράκο» και μία χορεύτρια του καμπαρέ τον συμπαθεί. Σταδιακά ταυτίζεται με το νέο του ρόλο κι η επιθυμία του να δραπετεύσει απ’ την γκρίζα του ζωή και να γίνει «κάποιος» τον ωθεί στο να ηγηθεί μιας ληστείας αρχαιοτήτων. Όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια, ο Δράκος βρίσκει τραγικό τέλος.

 

2. Η φωνή της καρδιάς

Σενάριο και σκηνοθεσία: Δημήτρης Ιωαννόπουλος

Παίζουν: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Δημήτρης Χορν, Αιμίλιος Βεάκης, Καίτη Πάνου, Νίκη Τσαγανέα κ.ά.

Παραγωγή: Φιλοποίμην Φιλμ

Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε με την επίσημη επωνυμία Φίνος Φιλμ και η πρώτη που γυρίστηκε μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα το 1941.

7+1 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που μάλλον δεν έχεις δει

Η υπόθεση της ταινίας αφορά τον Σπύρο, που μόλις βγήκε από τη φυλακή αφού εξέτισε την ποινή του για τα δολοφονία του εραστή της γυναίκας του. Προσπαθώντας να επιβιώσει, ο Σπύρος πιάνει δουλειά στην ταβέρνα που συχνάζει μια κοπέλα που είναι η χαμένη του κόρη.

Αν και δεν την αναγνωρίζει, δημιουργείται μια στοργική σχέση μεταξύ τους και ο Σπύρος προσπαθεί να τη βοηθήσει να παντρευτεί τον νέο που αγαπάει. Σε αυτήν την ταινία κάνουν το ντεμπούτο τους ο Δημήτρης Χορν, η Καίτη Πάνου και η Σμαρούλα Γιούλη. Η ταινία προβαλλόταν επί τρεις συνεχείς εβδομάδες στους κινηματογράφους της Αθήνας. Έκοψε 10.237 εισιτήρια ενώ η κοσμοσυρροή έξω από τους κινηματογράφους «Ρεξ» και «Έσπερος» ενόχλησε τους κατακτητές.

 

3. Συνοικία το όνειρο

Σκηνοθεσία: Αλέκος Αλεξανδράκης

Σενάριο: Τάσος Λειβαδίτης και Κώστας Κοτζιάς

Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη

Δραματική ταινία του 1961. Η ταινία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την εξουσία της εποχής. Αρχικά απαγορεύθηκε η προβολή της, αργότερα όμως επιτράπηκε η προβολή μιας λογοκριμένης εκδοχής της και μόνο στα αστικά κέντρα. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Αλέκος Αλεξανδράκης είχε πει ότι χάρη στην προσωπική παρέμβαση της Ελένης Βλάχου στον Κωνσταντίνο Καραμανλή η ταινία μπόρεσε τελικά να προβληθεί, έστω και πετσοκομμένη.

Όσο για τις σκηνές που κόπηκαν, αυτές κάηκαν στην πυρά! Και πάλι όμως, από την πρώτη προβολή της ταινίας δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο του κοινού στον κινηματογράφο.

Επίσης, το τραγούδι που ερμήνευε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» σε στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, έγινε «ύμνος» της φτωχολογιάς και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Η ταινία πήρε Βραβείο Φωτογραφίας και Β’ Αντρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

7+1 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που μάλλον δεν έχεις δει

4. Το τυχερό παντελόνι

Σκηνοθεσία: Πάνος Γιαννουκάκης

Σενάριο: Δημήτρης Γιαννουκάκης

Παίζουν: Θανάσης Βέγγος, Νίκη Λινάρδου, Γιάννης Μαλούχος, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιάννης Αργύρης κ.ά.

Ταινία του 1963, στην οποία ένας αστυφύλακας συλλαμβάνει τον Θανάση, που παραδέχεται ότι έκλεψε το παντελόνι ενός ευτυχισμένου ανθρώπου ώστε να ευτυχήσει και εκείνος με τη σειρά του, όπως ακριβώς του υπέδειξε μια τσιγγάνα. Μια ταινία που χαρίζει απλόχερα άφθονο γέλιο και προβληματίζει!

7+1 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που μάλλον δεν έχεις δει

5. Μικρές Αφροδίτες

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Σενάριο: Κώστας Σφήκας και Βασίλης Βασιλικός, βασισμένο στο Δάφνις και Χλόη του Λόγγου και στα Ειδύλλια του Θεόκριτου

Παίζουν: Τάκης Εμμανουήλ, Ελένη Προκοπίου, Βαγγέλης Ιωαννίδης, Κλεοπάτρα Ρώτα, Ανέστης Βλάχος, Ζαννίνο, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Στάθης Γιαλέλης, Βασίλης Καΐλας

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

7+1 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που μάλλον δεν έχεις δει

Ταινία του 1963. Στα ελληνιστικά χρόνια, μια ομάδα βοσκών κατεβαίνει στα πεδινά, αναζητώντας καινούριες βοσκές για το κοπάδι. Οι βοσκοί χάνουν τον προσανατολισμό τους και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ψαροχώρι, κοντά σε μια ομάδα γυναικών, των οποίων οι ψαράδες σύντροφοι λείπουν. Δυο μικρά παιδιά, ο Σκύμνος, περίπου δέκα ετών, και η δωδεκάχρονη Χλόη μυούνται στα μυστικά του έρωτα παρακολουθώντας το ερωτικό σμίξιμο του βοσκού, του Τσάκαλου με μια γυναίκα, την Άρτα.

Η παρακολούθηση της ερωτικής πράξης των μεγάλων μεγαλώνει την ερωτική ένταση στα παιδιά και οδηγεί στην τραγική λύση. Τα ατίθασα παιχνίδια τους ξυπνούν την επιθυμία του Λύκα, ενός μουγκού βοσκού που απαγάγει και προσπαθεί να βιάσει τη Χλόη. Εκείνη του παραδίδεται στην παραλία, και ο Σκύμνος, μάρτυρας αυτής της σκηνής, ανήμπορος να αντέξει την πίκρα της προδοσίας, ζητά το θάνατο στη θάλασσα όπου αφήνεται να τον παρασύρουν τα κύματα.

 

6. Τα χρώματα της Ίριδος

Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Βαγγέλης Καζάν, Μιμή Ντενίση, Κώστας Αρζόγλου, Διονύσης Σαββόπουλος κ.ά.

Ταινία του 1974. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας, ένας άγνωστος άνδρας μπαίνει μέσα στο πλάνο που κινηματογραφείται κρατώντας μια ομπρέλα, βαδίζει μέσα στη θάλασσα και εξαφανίζεται. Οι άνθρωποι της παραγωγής υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διαφημιστικό τρικ, αλλά ο μουσικός της ταινίας ερευνά το περιστατικό, προβληματίζεται και, αναπαριστώντας τη στιγμή της εξαφάνισης, εξαφανίζεται με τη σειρά του. Μια ταινία μυστηρίου που θα σε καθηλώσει!

 

7. Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα…

Σενάριο και σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης

Παίζουν: Χρ. Βαλαβανίδης, Ντόρα Καλογρίδη, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιούλα Αναγνώστου, Μαριτίνα Πάσσαρη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Αντιγόνη Αμανίτου, Ρίτα Μπενσουσάν, Γιούλα Καζόνη, Δημήτρης Πολύτιμος κ.ά.

Ταινία πειραματικήανεξάρτητη και σουρεαλιστική που γυρίστηκε το 1979. Είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας τα “Χρόνια της Χολέρας”, που συνεχίζεται με τη «Γλυκιά Συμμορία» (1983) και ολοκληρώνεται με το «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (2002).

Η ταινία ακολουθεί τέσσερις άνδρες που ήταν έφηβοι στη δεκαετία του 1950 και τώρα είναι στα σαράντα τους. Εμφανίζεται επίσης ένα πέμπτο πρόσωπο, μια γυναίκα, η οποία εισέρχεται και εξέρχεται από ψυχιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας μη καθορισμένων διαταραχών. Πέντε φίλοι που ξανασυναντιούνται μετά από πολλά χρόνια  και μοιράζονται τις λεπτομέρειες της δύσκολης ζωής τους. Η ταινία έγινε το σύμβολο της γενιάς του 1950 και αντανακλούσε τις απόψεις της εποχής σχετικά με το πρόβλημα της αλλοτρίωσης στο σύγχρονο κόσμο.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας του Συλλόγου Κριτικών Κινηματογράφου της Αθήνας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1979, όπου ο Χρ. Βαλαβανίδης κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού, ο Μαρίνος Αθανασόπουλος κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ηχολήπτη και ο Αντρέας Ανδρεαδάκης κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Μοντέρ.

 

7+1. Τρεις και ο κούκος

Εναλλακτικός τίτλος: Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το Κουραδόκαστρο.

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζερβός

Σενάριο: Νίκος Ζερβός, Δημήτρης Πουλικάκος, Θέκλα Τσελεπή, Κωνσταντίνος Χρηστίδης.

Παίζουν: Δημήτρης Πουλικάκος, Θέκλα Τσελεπή, Μανούσος Μανουσάκης, Νικόλας Άσιμος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Αγνή Βλάχου, Θάλεια Αργυρίου κ.α.

Τρεις φίλοι ο Κύρος, η Νταίζυ και ο Οράτιος ζουν στο περιθώριο, περιπλανιούνται στην Αθήνα και αυτοσαρκάζονται. Με το πέρασμα του χρόνου υιοθετούν μια όλο και πιο επιθετική και αντιδραστική συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία τινάζοντας τα πάντα στον αέρα.

7+1 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που μάλλον δεν έχεις δει Η ταινία εμφανίστηκε για πρώτη φορά  το 1981 και έκοψε 38.375 εισιτήρια. Ήρθε στην 32η θέση σε 45 ταινίες. Μια ταινία που μέχρι και σήμερα προκαλεί αντιδράσεις και είναι ικανή να διχάσει το κοινό!

Σχόλια