Τα χρησιμότατα tips που μας έδωσαν οι ειδικοί του CV Corner στο Job Fair Athens 2018!

Στην ειδικά διαμορφωμένη γωνία—την επονομαζόμενη CV Corner,—και τις δύο ημέρες του Job Fair 2018, αρκετοί φοιτητές προσήλθαν για να λάβουν μια πλήρης γνώμη (feedback), από μεταπτυχιακούς φοιτητές Ανθρώπινου Δυναμικού, σχετικά με το βιογραφικό τους σημείωμα.

O κάθε υποψήφιος βρέθηκε σε προσωπική 20λεπτη συνάντηση με τον εκάστοτε σύμβουλό του στην οποία συζήτησαν προτάσεις βελτίωσης αλλά και αλλαγές.

Βασικος κανονας Νο1

Το βιογραφικό σου ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΜΙΑ σελίδα.

Όχι μα, μου… σε καταλαβαίνουμε. Και εμείς με δύο σελίδες το πήγαμε, αλλά σε αυτό έχουν υπάρξει όλοι οι σύμβουλοι καριέρας σε σεμινάρια και ημερίδες που έχουμε πάει κάθετοι.

Στην τελική το να καταφέρεις να συμπτύξεις σε μία σελίδα όλη σου την εμπειρία και τις γνώσεις δείχνει ότι διαθέτεις άλλο ένα βασικό skill που είναι η λακωνικότητα και εκπλήρωση tasks χωρίς πλατειασμούς.

Το ίδιο επισημαίνει και ο αρθρογράφος μας Βαγγέλης Βαφειάδης που έλαβε μέρος στο CV Corner. “Οι συμμετέχοντες έμαθαν πρώτα απ’ όλα πως η έκταση του βιογραφικού δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία σελίδα. Καθότι ο μέσος όρος όταν κάποιος μελετάει το CV μας, σύμφωνα με έρευνες, δεν ξεπερνάει τα 14 δευτερόλεπτα, εμείς οφείλουμε να είμαστε οικονόμοι αλλά και περιεκτικοί σε αυτά που γράφουμε.”

Βασικη απορια που λυσαμε

Όχι, δεν βάζουμε φωτογραφία στο βιογραφικό μας εκτός αν το ζητάνε ή αν πρόκειται για δουλειά που έχει να κάνει με κάστινγκ ή για marketing και pr.

Δες εδώ τις 4 τάσεις της αγοράς που θα σου εξασφαλίσουν σίγουρα δουλειά!

Λοιπες συμβουλες προς βελτιωση

1. Βάλε στα δεξιά από κάθε θέση που εργάστηκες ή σχολή που φοίτησες τον τόπο. Πχ αν σπούδασες στο ΕΚΠΑ βάλε στο τέλος δεξιά της σειράς “Αθήνα, Ελλάδα”. Ειδικά την σημερινή εποχή που αλλάζουμε συχνά χώρες είτε για σπουδές είτε για δουλειά είναι πολύ σημαντικό να είναι ξεκάθαρο το πού έχετε κάνει τι και να πέφτει κατευθείαν το μάτι του υπεύθυνου εκεί για να μην χάνει χρόνο.

2. Εκμεταλλεύσου κάθε σημείο της σελίδας.

Ακριβώς επειδή πρέπει να βγει μία σελίδα τα υπερβολικά κενά δεν χρειάζονται. Εννοείται θα προσέξεις να έχεις μια minimal στοίχιση και μορφοποίηση και δεν θα το μπουκώσεις, ενώ μπορείς να βρεις και έτοιμα template και να τα προσαρμόσεις.

3. Στην εκπαίδευση μπροστά βάζετε πρώτα τα έτη που σπουδάσατε και μετά το ίδρυμα. Αντιθέτως στην εργασιακή εμπειρία μπαίνει πρώτα το όνομα της επιχείρησης όπου δουλέψατε και μετά όλα τα υπόλοιπα.

4. Σημειώστε κάτω από το πανεπιστήμιό σας τις πιο αξιόλογες στιγμές της φοίτησής σας. Εργασίας, συμμετοχές σε συνέδρια, δημοσιεύσεις ή μαθήματα που πήρατε 9 και 10, ειδικά αν είναι σχετικά με την δουλειά στην οποία κάνετε αίτηση.

5. Βάλτε σε bullet points τα καθήκοντα που είχατε σε μια δουλειά και τα projects ή tasks που διενεργούσατε με επιτυχία.

Δες εδώ όλα όσα μάθαμε μέσα στο Job Fair Athens 2018!

6. Κάντε ποσοτικές αναφορές σε α’ πρόσωπο όσον αφορά τα καθήκοντα και τα projects σας σε μια δουλειά. Αναφερθείτε σε αποτελέσματα, σε παραγωγικότητα και σε αξιοσημείωτα project που τρέξατε μόνοι.

7. Βγάλτε εντελώς την ενότητα σεμινάρια έστω κι αν είναι με πιστοποιητικά παρακολούθησης. Αν σας μείνει χώρος και μόνο αν η θέση είναι απόλυτα σχετική βάλτε αυτά που σας φάνηκαν πιο χρήσιμα και πιστοποιούν ότι έχετε κάποια δεξιότητα που είναι must για τον συγκεκριμένο τομέα.

8. Αφήστε το βιογραφικό σας να μιλήσει για τον χαρακτήρα σας. Το αν είσαι φιλόδοξος, φιλομαθής και εργατικός μην ανησυχείς φαίνεται κατευθείαν με βάση όλα αυτά που έχεις κάνει. Συν του ότι το να χαρακτηρίζεις και ο ίδιος τον εαυτό σου με όλους τους καλούς επιθετικούς προσδιορισμούς στον κόσμο δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

9. Συμπεριλάβετε τις δεξιότητές σας με εικονίδια. Γλιτώνετε χώρο και ταυτόχρονα είναι πιο όμορφο οπτικά.

10. Κάντε σίγουρα αναφορά σε ενδιαφέροντα και χόμπι. Ένας εργοδότης θέλει να δει ότι δεν είστε ρομπότ και έχετε μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα, που εκτιμά κι άλλα πράγματα πέρα από την μόρφωση και την δουλειά.

Γενικά, όπως αναφέρει και ο Βαγγέλης με βάση όσα αποκόμισε από το Cv Corner χρειάζεται πάντα να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο του βιογραφικού μας ανάλογα με την υποψήφια θέση εργασίας. Να ταιριάζουμε παλαιές εμπειρίες και δεξιότητες που αποκτήσαμε σχετικές με το αντικείμενο της δουλειάς στην οποία κάνουμε αίτηση.

Πέραν αυτών, το σημείο εστίασης αρκετών συμβούλων ήταν να μας προτρέψουν να είμαστε αυθεντικοί και ειλικρινείς, να παρουσιάζουμε όσο πιο εμπεριστατωμένα και αντιληπτά γίνεται τον εαυτό μας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σε μια αγορά που όλοι είναι ομαδικοί παίχτες και problem solvers, που όλοι έχουν επικοινωνιακές και ηγετικές ικανότητες, ποια είναι η δική μας ειδοποιός διαφορά από έναν άλλο υποψήφιο όσον αφορά την αιτούμενη θέση εργασίας; Με άλλα λόγια, πρέπει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τις δεξιότητες που έχουμε αλλά και τα σημεία που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Δες εδώ όλα όσα μάθαμε από τα Mock Interviews στο Job Fair Athens 2018!

Σχόλια