Για δες τι συμβουλές δίνει και βγάλε τις καλύτερες φωτογραφίες!

1.Μάθε τον κανόνα των τριών

Σύμφωνα με τον κανόνας των τριών αν διαιρέσεις μία εικόνα σε τρία ίσα μέρη -πάνω και προς τα κάτω και από πλευρά σε πλευρά- τα σημεία της φωτογραφίας που τοποθετούνται κοντά ή στα σημεία της τομής των γραμμών, θα έχουν και τον περισσότερο αντίκτυπο-μεγαλύτερη σημασία στην εικόνα. Το κυρίως θέμα δεν πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της φωτογραφίας, και έτσι μπορείς να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις ενδιαφέρουσες εικόνες. Παρότι δουλεύει για κάθε θέμα της φωτογραφίας σου, μην γίνεις μανιακός. Δώσε χρόνο και εξερεύνησε τις δυνατότητες.

2. Παραβίασε τους τυπικούς κανόνες

Ένας από τους πιο παλιούς κανόνες της φωτογραφίας, ορίζει να έχεις τον ήλιο στην πλάτη σου για να αποφεύγεις τις ενοχλητικές σκιές στην εικόνα. Με αυτόν τον τρόπο, φωτογραφίζοντας ένα θέμα στην ευθεία, έχεις τις σκιές να πέφτουν πίσω από αυτό και μακριά από την κάμερα. Και ακόμη και αν αυτή η επιλογή είναι η ασφαλής, δημιουργεί ρηχές φωτογραφίες που δεν εστιάζουν στο βάθος της εικόνας.

Άσε το φως να «χτυπάει» πλευρικά. Η υφή από τις ισχυρές σκιές που θα παρουσιάζονται, θα δημιουργήσει πολύ πιο έντονες και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Δεδομένου ότι το φως θα περνάει κατά μήκος του αντικειμένου, θα δημιουργεί μεγάλες και μικρές σκιές που θα τονίζουν την υφή της επιφάνειας, θα ορίζουν το βάθος και θα δίνουν στις λεπτομέρειες του αντικειμένου μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

3. Όχι άλλα κλισέ σημεία

Δεν είναι κακό να βγάλεις μία φωτογραφία από ένα διάσημο σποτ που ξέρεις ότι θα σε εξυπηρετήσει. Ωστόσο όχι άλλες φωτογραφίες από το Λούβρο και το Κολοσσαίο. Εξερεύνησε τα μέρα που φωτογραφίζεις και βάλε πράγματα που στις συνηθισμένες φωτογραφίες δεν υπάρχουν.

4. Επίλεξε σημεία με κόσμο

Σχεδόν όλοι έχουμε προσπαθήσει να βγάλουμε στιγμιότυπα από τη ζωή του κόσμου που συναντούμε. Και σχεδόν όλες οι προσπάθειες δεν είναι επιτυχημένες. Κανείς δεν αισθάνεται άνετα όταν νιώθει πως τον φωτογραφίζουν. Έχοντας στο μυαλό αυτή τη σκέψη, οι περισσότερες φωτογραφίες βγαίνουν κουνημένες και βιαστικές. Όμως ένα καλό πορτραίτο είναι ότι καλύτερο για έναν φωτογράφο.  Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να πλησιάσεις έναν άγνωστο και να του ζητήσεις να ποζάρει για σένα. Μην διστάζεις. Προτίμησε πάντα τα σημεία όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι.

5. Μην βγάζεις φωτογραφίες μόνο από το ύψος του ματιού

Οι αρχάριοι φωτογράφοι έχουν την τάση να βγάζουν τις φωτογραφίες από το ύψος του ματιού από συνήθεια. Είναι πολύ προβλέψιμο όμως το αποτέλεσμα. Αξίζει να αλλάξεις στάση μια φορά. Αν βγάλεις μία φωτογραφία οκλαδόν ή γονατιστός, θα βοηθήσει να μην αποσπαστεί η προσοχή σου από στοιχεία στο background.

Από την άλλη, μία φωτογραφία από μία υπερυψωμένη θέση, θα σε βοηθήσει να «κόψεις» ανεπιθύμητα στοιχεία από τη φωτογραφία. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πρακτικά, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι πως μία άλλη γωνία δίνει και άλλη δυναμική στη φωτογραφία.

6. Blind shots

Να μερικοί τρόποι για να παίξεις με τις γωνίες. Ύψωσε την κάμερα πάνω από το κεφάλι σου. Τοποθέτησε τη στο έδαφος με τον φακό να κοιτάει ψηλά. Τράβα την φωτογραφία από το σημείο της μέσης σου ενώ περπατάς. Το auto focus έχει φανεί πολύ χρήσιμο στους φωτογράφους ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο: επειδή δεν χρειάζεται να κοιτάζεις μέσα από το σκόπευτρο για να εστιάσεις σε ένα αντικείμενο. Αυτές οι τυφλές λήψεις, δίνουν μία πιο «ταξιδιωτική» νότα στις φωτογραφίες σου. Τα αποτελέσματα του -ευρέως γνωστού- blind shot, είναι συνήθως πιο δημιουργικά και ξεφεύγουν από το στημένο πορτραίτο. Λίγη τύχη βοηθάει πάντα.

7. Eστίασε σωστά στην εικόνα

Σε αντίθεση με την κάμερα, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σε δύο κοντινά και μακρινά σημεία ταυτόχρονα. Πολλές φορές, οι φωτογράφοι κάνουν το λάθος στα πορτρέτα επειδή χάνουν, κυριολεκτικά, το παρασκήνιο. Όταν όλα τα στοιχεία σε μία εικόνα έχουν την ίδια εξίσου ευκρίνεια, ο θεατής χρησιμοποιεί το σχεδιασμό και τη σύνθεση που του προσφέρεις για να περιηγηθεί στην εικόνα.Όταν η ευκρίνεια στα στοιχεία της είναι τμηματική, τότε το βλέμμα του θεατή θα εστιάσει σε εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη ευκρίνεια. Γι’ αυτό ακριβώς, το να ξέρει ένας φωτογράφος να χειρίζεται σωστά την εστίαση, είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες. Σε γενικές γραμμές πρέπει να θυμάσαι τα εξής: όσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα του φακού, τόσο πιο ρηχό είναι το βάθος πεδίου και όσο πιο μικρό το άνοιγμα του φακού, τόσο μεγαλύτερο το βάθος πεδίου.

8. Μην υποτιμάς την συννεφιά

Υπάρχουν και αυτές οι μέρες. Όπου η συννεφιά και ο κακός καιρός θα σε εμποδίσουν να βγάλεις μία καλή φωτογραφία. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως πρέπει ν’ αφήσεις την κάμερα στην άκρη. Σκέψου τη φωτογραφία που μπορείς να βγάλεις με τις υπάρχουσες συνθήκες και όχι εκείνη που θα ήθελες να βγάλεις. Οι απαλοί τόνοι του φωτός λόγω της συννεφιάς, δημιουργούν ένα πιο ρομαντικό σκηνικό. Έντονα συναισθήματα θα βρει κανείς και σε έναν σκοτεινιασμένο ουρανό που ετοιμάζεται για βροχή. Ακόμη και η πυκνή ομίχλη με τα αντικείμενα στη φωτογραφία να ξεθωριάζουν, μπορούν να κάνουν την εικόνα ένα μικρό έργο τέχνης. Αν ξέρεις τι πρέπει να αναζητήσεις και πως να το χρησιμοποιήσεις, η συννεφιά μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλό φίλο.

Πηγή: askmen.gr

Σχόλια