Πάσχα 2018: Συγκεντρώσαμε τις 18 πιο κατανυκτικές εκκλησίες της Αθήνας που μπορείς να πας για περιφορά την Μεγάλη Παρασκευή!

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι από τις πιο αγαπημένες μας ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Και ειδικά αν αποφασίσεις να κάνεις περιφορά με κάποιον επιτάφιο στο κέντρο. Θα δεις μια πλευρά της Αθήνας που δεν έχεις συνηθίσει.

Για τον λόγο αυτό συγκεντρώσαμε τα πιο όμορφα εκκλησάκια του κέντρου που κάνουν περιφορά στα πιο ιδιαίτερα σημεία της πόλης.

Πάσχα 2018 επιτάφιος στην Πλάκα

4 ναοί μέσα στα σοκάκια της Πλάκας με τις περιφορές των επιταφίων τους να διασταυρώνονται και μερικούς από αυτούς να περνάνε και μέσα από τα αρχαία ερείπια.

1)Ναός τους Σωτήρος

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, στην οδό Κλεψύδρας. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κομψό ναό, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Οι μικρές διαστάσεις του έδωσαν την προσωνυμία Σωτηράκης.

Δες εδώ τους 12 προορισμούς εντός Ελλάδος με τα πιο πρωτότυπα πασχαλινά έθιμα!

2)Ναός της Αγίας Αικατερίνης

Βρίσκεται στην Πλάκα, μεταξύ των οδών Χαιρεφώντος, Λυσικράτους, Γαλανού και Γκούρα, και έχει χτιστεί επάνω σε ερείπια αρχαίου Ιερού της Άρτεμης.

3)Ναός της Παναγίας της Γρηγορούσας

Στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, στη συμβολή των οδών Δεξίππου και Ταξιαρχών, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της πόλης, ο ιερός ναός της Παναγίας Γρηγορούσας. Είναι κτισμένος στη θέση παλαιότερου ιερού ναού, του βυζαντινού ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας

4)Ναός των Αγίων Αναργύρων

Μυσταγωγικός περίπατος στα σοκάκια της πλάκα την Μεγάλη Παρασκευή. Ο πιο ατμοσφαιρικός Πάσχα 2018 επιτάφιος.

5)Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά βρίσκεται στην οδό Πρυτανείου, στην Πλάκα, στην πιο παλιά γειτονιά της Αθήνας όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μωσαϊκό από κτίσματα κάθε εποχής.

Ο ναός χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.

Πάσχα 2018 επιτάφιος στον Λυκαβηττό

1)Άγιος Γεώργιος

Η πανέμορφη αυτή εκκλησία στην κορυφή του Λυκαβηττού. Το ίδιο το εκκλησάκι θυμίζει ξωκλήσι νησιού και στέκεται στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία. Απλώς φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς ή, αν είστε πιο αθλητικοί τύποι, να ανεβείτε με τα πόδια, καθώς η κίνηση του περιφερειακού εκείνη τη βραδιά είναι εξίσου ιστορική με την εκκλησία.

Δες εδώ τις πιο οικονομικές λαμπάδες που θα ενθουσιάσουν το βαφτιστήρι σου!

2)Άγιοι Ισίδωροι

Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του λόφου χτισμένο πάνω σε ένα σπήλαιο, που οριακά πρώτη φορά ακούσαμε καθώς κλέβει την εκκλησιαστική του λάμψη ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην κορυφή.

Πάσχα 2018 επιτάφιος στο κέντρο

1)Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

Βρίσκεται κοντά στην Πνύκα και στο μνημείο του Φιλοπάππου, προς τον αυχένα του λόφου των Νυμφών (Αστεροσκοπείου).

Πρόκειται για θολωτή μονόκλιτη βασιλική των χρόνων της Τουρκοκρατίας (κατ’ άλλους του 9ου αι.). Σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, το όνομά της (Λουμπαρδιάρης ή Μπομπαρδιάρης) προέρχεται από ένα περιστατικό του 17ου αι., όταν ο Άγιος Δημήτριος προστάτευσε τους πιστούς από το μεγάλο κανόνι (Λουμπάρδα), που βρισκόταν εκεί.

 

Δες εδώ τους προορισμούς εξωτερικού με τα πιο φτηνά εισιτήρια για το Πάσχα 2018!

2) Αγία Τριάδα – Ρώσικη εκκλησία

Για μια πιο πολυπολιτισμική εμπειρία, η Αγία Τριάδα, ή Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών όπως είναι γνωστή, είναι η ιδανική επιλογή. Η λειτουργία γίνεται στα ρώσικα και οι ρώσικες πασχαλινές παραδόσεις «στολίζουν» τόσο τον Επιτάφιο όσο και την Ανάσταση. Βρίσκεται στην συμβολής της οδού Φιλελλήνων και Αμαλίας χωμένη μέσα στα ψηλά κτίρια.

3)Αγία Φωτεινή

Μια ήρεμη και μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι η καλύτερη επιλογή. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός της Αγίας Φωτεινής είναι μια όαση μέσα στη καρδιά του κέντρου ενώ λέγεται πως οι νύμφες της αρχαιότητας συχνάζουν ακόμα στον προαύλιο χώρο.

4)Άγιος Γεώργιος

Ο ιστορικός και πανέμορφος ναός του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, χτισμένος του 1849, παραμένει μία από τις κλασικές και αγαπημένες επιλογές των Αθηναίων για Επιτάφιο και Ανάσταση, ενώ προσελκύει και αρκετές διασημότητες.

5)Μητρόπολη

Φυσικά και δεν θα έλειπε από την λίστα η Μήτροπολη, που έχει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς επιταφίους. Η περιφορά του συνοδεύεται από τη φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και να συναντά στο Σύνταγμα τους επιτάφιους των εκκλησιών του ιστορικού κέντρου.

6)Αγία Ειρήνη

Γνωστή και μη εξαιρετέα. Μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Αθηναίων, ενώ διαθέτει την πιο διάσημη ελληνική βυζαντινή χορωδία.

7)Άγιος Φίλιππος

Βρίσκεται στην Αδριανού, στο Μοναστηράκι. Χτίστηκε το 1886 πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού, απέναντι από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στο Θησείο.

8)Άγιος Νικόλαος

Ένα εκκλησάκι που δεν θα το βρείτε εύκολα αν δεν σας πουν που βρίσκεται. Βρίσκεται στην Ρηγίλλης. Πίσω ακριβώς από το Ωδείο Αθηνών και απέναντι από την είσοδο των παλαιών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας. Το κλίμα είναι πραγματικά μαγευτικό…και θυμίζει κάτι από ελληνική επαρχία. Η περιφορά ξεκινάει από την οδό Ρηγίλλης, συνεχίζει στην οδό Μουρούζη με μια μικρή στάση στον πυροσβεστικό σταθμό της περιοχής, αμέσως μετά στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο.

9)Αγία Μαρίνα

Από τους πιο περίτεχνους ναούς της πόλης, η Αγία Μαρίνα πάνω στον λόφο των Νυμφών διαθέτει ξεχωριστό ρυθμό, που «στεφανώνεται» από έναν μεγάλο τρούλο και τέσσερις μικρότερους, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει και η παλαιότερη, βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα με περίτεχνες τοιχογραφίες. Πιάστε θέση στην πλακόστρωτη πλατεία μπροστά της και απολαύστε κατάνυξη με θέα, μέχρι να αρχίσει η περιφορά.

10. Μονή Καισαριανής

Με ειδική άδεια που έχει δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο επιτάφιος στη Μονή Καισαριανής ξεκινά την περιφορά του στις 14:00 το μεσημέρι. Βρίσκεται στο δάσος του Υμηττού, κοντά στην κατοικημένη περιοχή και η πρόσβαση από την Καισαριανή μπορεί να γίνει ακόμα και με τα πόδια. Το κτίσμα χρονολογείται γύρω στον 11ο αιώνα ενώ παλαιότερα η μονή διέθετε και μία αξιόλογη βιβλιοθήκη η οποία διαλύθηκε με διάταγμα της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Αυτός ο διαφορετικός επιτάφιος ακολουθεί μία διαδρομή μέσα στην καταπράσινη βλάστηση της περιοχής υπό τις ψαλμωδίες των παιδιών της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.

11.Αιθιοπική εκκλησία

Ο ναός των Αιθιόπων Κοπτών στο Πολύγωνο κατά την περίοδο του Πάσχα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία από μόνος του. Για να μπείτε στον ναό θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας ενώ, εθιμοτυπικά, οι παρευρισκόμενοι φορούν άσπρα ρούχα.

Σχόλια