Το κίνημα του Αναρχισμού για αρχάριους. H γνώση είναι δύναμη και είναι καθήκον μας να γνωρίζουμε!

Χάος, βία, μολότοφ, δακρυγόνα και κουκουλοφόροι… ή μήπως όχι μόνο; Η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ τέτοιες και άλλες αρνητικά φορτισμένες λέξεις έρχονται στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων μόλις ακούν την λέξη “αναρχισμός”.

Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε, μια και η πληροφόρηση επάνω στο συγκεκριμένο θέμα μοιάζει περισσότερο με παραπληροφόρηση, με αποτέλεσμα η ιδεολογία αυτή να διαστρεβλώνεται άδικα.

Ας δούμε, λοιπόν, τα βασικά σημεία του Αναρχισμού και τι αληθινά πρεσβεύει αυτός…

Για αρχή είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι το αντιεξουσιαστικό πολιτικό κίνημα του οποίου πρωτεύοντα αιτήματα είναι η κατάργηση του κράτους και η δημιουργία μίας ελεύθερης κοινωνίας ονομάζεται Αναρχισμός. Τα αιτήματα αυτά, τα οποία προκύπτουν από την αντίληψη του κράτους ως ένα όργανο που καταπνίγει τις ελευθερίες και τα κεκτημένα των ανθρώπων, γίνεται άμεσα αντιληπτό και από την ανάλυση της λέξης στα συστατικά της μέρη:

Α στερητικό και αρχή(εξουσία)

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ

Αναρχισμός 

1. Κατάργηση των οργάνων και των μέσων επιβολής

Ο Αναρχισμός πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη που απορρέει από την ελευθερία των ανθρώπων και επομένως προτάσσει την κατάργηση όχι μόνο του κράτους αλλά και οποιουδήποτε μέσου καταπίεσης και επιβολής, όπως τα πολιτεύματα, τα όργανα της κυβέρνησης, η αστυνομία.

 “Η καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή που δεν κυβερνά καθόλου.”- Henry David Thoreau

Δες εδώ 6 ταινίες για την αναρχία που πρέπει να δεις!

 

2. Κατάργηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας

Η αναρχία, ως μία μορφή ακραίου φιλελευθερισμού, απαιτεί την πρόσβαση όλων στα μέσα επιβίωσης και όχι την κατοχή τους από λίγους και ισχυρούς. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η μη εκμετάλλευση των πολιτών και η ανεξαρτητοποίησή τους στον τρόπο διαβίωσης, αλλά και η σύναψη σχέσεων, παραγωγικών και μη, με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Αναρχισμός

3. Ελεύθερα οργανωμένη κοινωνική ζωή

Αντιφατικό; Όχι! Η καλύτερη οργάνωση για τους αναρχικούς είναι αυτή κατά την οποία οι ίδιοι οι άνθρωποι συγκροτούν ενώσεις που είναι σε άμεση εξάρτηση με τα δεδομένα της κοινωνίας και όχι με σχέσεις εξουσίας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους και την εξασφάλιση ευημερίας.

Αναρχισμός

4. Αλληλεγγύη 

Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι φοιτητές, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τα πιστεύω του Αναρχισμού, προστατεύονται και λαμβάνουν επιπλέον μέριμνα για την ικανοποίηση των αναγκών τους και την ισότιμη διαβίωσή τους με τα άλλα μέλη του κοινωνικού σώματος.

Αναρχισμός

 

5. Άρση των παραδεδομένων αρχών και “αληθειών”

Ο Αναρχισμός τίθεται υπέρ της επιστημονικής διαπαιδαγώγησης των ανθρώπων και της εξάλειψης των προκαταλήψεων και των λανθασμένων αντιλήψεων που προκύπτουν από τις διάφορες θρησκείες. Πιστεύει στη διαφώτιση του λαού και στον ενσυνείδητο τρόπο σκέψης.

Βέβαια, πώς μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κατανοούμε επαρκώς μια ιδεολογία αν δεν γνωρίζουμε τα βασικά έστω για τους “πατέρες” αυτού και τους εκπροσώπους του; Ας δούμε, λοιπόν, τους σημαντικότερους του Αναρχισμού..

Αναρχισμός

1. Μιχαήλ Μπακούνιν

Πατέρας της αναρχικής ιδεολογίας. Ο Μπακούνιν, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, αποφάσισε να αναλάβει ενεργό δράση στα πολιτικά δρώμενα της εποχής του και στις εξεγέρσεις και να έρθει σε σύγκρουση με το αντίπαλο πολιτικό δέος, τον Καρλ Μαρξ, καταλαμβάνοντας έτσι τον τίτλο του κατ’ εξοχήν θεμελιωτή του αναρχικού κινήματος. Ο “εξεγερμένος” αριστοκράτης έμεινε γνωστός για τις ριζοσπαστικές ιδέες του και την αποδοχή του από την εργατική τάξη, την οποία καλούσε σε εξέγερση για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

2. Πιοτρ Κροπότκιν 

Ο Πιοτρ Κροπότκιν, γνωστός στις μάζες και ως “ο αναρχικός πρίγκηπας”, υπήρξε σπουδαίος θεωρητικός και πρεσβευτής του Αναρχικομμουνισμού. Διακήρυττε και αναζητούσε την ισότητα όλων των κοινωνικών ομάδων και απαρνιόταν έντονα τον Καπιταλισμό, αφού θεωρούσε ότι η κοινωνική επανάσταση προϋπέθετε την ύπαρξη μιας ισχυρής εργατικής τάξης, η οποία θα ζει και θα εμπορεύεται με βάση τους αρχές της ελεύθερης αγοράς, χωρίς καμία παρεμβατική μορφή εξουσίας.

Κροπότκιν Π. :”Εκεί που υπάρχει εξουσία, δεν υπάρχει ελευθερία.”


Συμπερασματικά, όπως κάθε ιδεολογία, η πλήρης κατανόηση του Αναρχισμού είναι δύσκολη υπόθεση, μια και οι απόψεις περί αυτού ποικίλουν, και τα αρνητικά στοιχεία δίνουν το παρόν εξίσου με τα θετικά. Ας έχουμε, όμως, τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά και ας μην προδικάζουμε ενώ βρισκόμαστε σε άγνοια.

Δες εδώ πώς λειτουργεί ο φούρνος μιας αναρχικής κολλεκτίβας στο Παρίσι!

 

 

 

Σχόλια