13 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι ερωτευμένοι με το ραδιόφωνο!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Η αρχική πρόταση ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, προς τιμήν της περίφημης εκπομπής ο “Πόλεμος των Κόσμων” του Όρσον Γουέλς (1938). Η UNESCO τελικά καθιέρωσε τη 13η Φεβρουαρίου ως ημέρα γιορτής του ραδιοφώνου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Ο πρώτος παλμός του ραδιοφώνου χτύπησε το 1895. Εφευρέτης του, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι, ο οποίος κατάφερε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς μέσω ερτζιανών κυμάτων.

Και το ταξίδι ξεκινά!

Το 1906 ο Φέσεντεν μεταδίδει για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Η δεκαετία του 1910 ήταν η περίοδος ανάπτυξης του ραδιοφώνου στις ΗΠΑ.

Ο Φρανκ Κόνραντ, μηχανικός με αγάπη για το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό, βγαίνει τυχαία στον αέρα και μεταδίδει αποτελέσματα αγώνων. Τότε μεταδίδεται και η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση.

Το 1920, στις 20 Νοεμβρίου, λειτουργεί ο K.D.K.A., ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός!

Από το 1923 αρχίζει η προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού στην Ελλάδα.

25 Μαρτίου 1928 εκπέμπει ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στη Θεσσαλονική, έπειτα από πρωτοβουλία του Χρήστου Τσιγγιρίδη.

Δέκα χρόνια αργότερα λειτουργεί στην Αθήνα ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός, ενώ το 1945 ιδρύεται το Εθνικό ίδρυμα Ραδιοφωνίας και αναλαμβάνει τη λειτουργία του σταθμού. Μετά την απελευθέρωση, οι σταθμοί πολλαπλασιάζονται και ξεπηδούν οι πρώτοι “πειρατές” (“Κούλα μ’ ακούς;”).

Πέρασε Παγκόσμιους Πολέμους, χούντα, μάχη με τον Τύπο και το μεγαθήριο τηλεόραση. Από λυχνίες σε τρανζίστορ, κασετόφωνα, κινητά και κάθε λογής ακουστικά. Το ραδιόφωνο βρήκε τον τρόπο να επιβιώσει και να διεκδικήσει τον χώρο του στα Μέσα Ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αλλά και σε σαλόνια, κουζίνες, εφηβικά δωμάτια.

Η ΕΙΡ αντικαθίσταται από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) το 1975, ενώ το 1987 δημιουργείται ένας ενιαίος φορέας που περιλαμβάνει την ΕΡΤ και την ΕΡΑ με το Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο, Πέμπτο πρόγραμμα. Την ίδια χρονιά ξεκινά να μεταδίδει για πρώτη φορά ο Αθήνα 9.84.

11 Ιουνίου 2013, η ΕΡΤ κλείνει για να αντικατασταθεί από τη ΝΕΡΙΤ. Δύο χρόνια αργότερα, 11 Ιουνίου του 2015, η ΕΡΤ επιστρέφει στους δέκτες μας.

Ραδιοφωνικες εκπομπες που αφησαν ιστορια

Εδώ Λιλιπούπολη

Ποιος δεν μεγάλωσε με Λιλιπούπολη;! Ζουλού, αρκούδα καφέ, ο χορός των μπιζελιών, μας έκαναν να ζούμε στον μαγικό κόσμο της Λιλιπούπολης μέσω του Τρίτου Προγράμματος. Τη διεύθυνση είχε αναλάβει ο Μάνος Χατζιδάκις. Μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων αναλαμβάνουν τη δημιουργία ενός παιδικού προγράμματος, χωρίς να φανταστούν τον μετέπειτα αντίκτυπο. Οριακά στο να κοπεί, ορθοποδεί κι από μια απλή παιδική συντροφιά, αποκτά σταθερό κοινό όλων των ηλικιών. Οι χαρακτήρες χτίζονται σταδιακά, η θεματολογία διευρύνεται μέχρι που αποκτά πολιτικές διαστάσεις. Το τολμηρό εγχείρημα είχε πετύχει.

Το ταξίδι διήρκησε από το 1976 έως το 1980, ενώ δυστυχώς διασώθηκαν μόνο 74 εκπομπές. Στο τέλος του ’80 κυκλοφορεί ο δίσκος με τα τραγούδια της Λιλιπούπολης.

Το θέατρο της Κυριακής

Τρίτο Πρόγραμμα, βράδυ Κυριακής. Κάθε Κυριακής. Θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων δραματουργών διασκευασμένα για το ραδιόφωνο, κρατούν συντροφιά στους λάτρεις του θεάτρου, αλλά και στο συνεχώς αυξανόμενο κοινό της κυριακάτικης πλέον αυτής συνήθειας. Δημήτρης Χορν, Μελίνα Μερκούρη, Ανδρέας Μπάρκουλης, Κατίνα Παξινού, Δημήτρης Χορν, είναι μόλις μερικά από τα ονόματα που πρωταγωνιστούσαν στη σκηνή των ερτζιανών και μαγεύουν, συγκινούν, συναρπάζουν μέχρι και σήμερα. Το ραδιόφωνο έχει ήδη χτίσει χαρακτήρα.

Θέατρο της Κυριακής

Θέατρο της Κυριακής

Από τις 4 στις 5

Η μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή στον κόσμο! Επί 39 χρόνια, 1975 έως 2013, κάθε απόγευμα 4 με 5 οι φωνές των Γιάννη Πετρίδη και Κώστα Ζουγρή κρατούν συντροφιά στους ακροατές του Πρώτου Προγράμματος. Το κλείσιμο της ΕΡΤ τους οδηγεί στον ΒΗΜΑ FM. Λίγα χρόνια αργότερα συμβαίνει στο αντίστροφο. Μετά από 4 χρόνια απουσίας από την αρχική τους στέγη, η εκπομπή επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος το καλοκαίρι του 2017 με τον Γιάννη Πετρίδη.

giannis_petridis

Γιάννης Πετρίδης

Καλημέρα παιδάκια

“Καλημέρα παιδιά, πέστε κι εσείς καλημέρα Θεία Λένα”. Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση καλωσόριζε καθημερινά η Θεία Λένα τους μικρούς της ακροατές, τους οποίους συντρόφευε από το 1938 έως το 1966.

Η Αντιγόνη Μεταξά, Θεία Λένα, δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, του Θεάτρου του Παιδιού και συγγραφέας, παρουσίαζε παιδικές εκπομπές μέσω του κρατικού ραδιοφώνου, ενώ από το 1942 αναλαμβάνει να διευθύνει εκείνη την καθημερινή “Ώρα του παιδιού”.

Δούρειος ήχος

Πανέξυπνος, καυστικός, αθυρόστομος, μοναδικός. Τζίμης Πανούσης πίσω από το ραδιοφωνικό μικρόφωνο “ταμπουρωμένος στην κούφια κοιλιά του αλόγου, να προσπαθεί να σχολιάσει το παρόν και το μέλλον”. Η δούρεια ραδιοφωνική εκπομπή του ξεκινά να καλπάζει από το 1988 έως το 2012 με στάσεις σε ποικίλους ραδιοσταθμούς (Top FM, Κανάλι 15, Ωχ FM, Flash 9.65, 88 μισό Θεσσαλονίκης, ΣΚΑΪ 100.3FM, City FM 99.5).

Εκδίδει βιβλία βασισμένα στις ραδιοφωνικές του εκπομπές (Η Ζάλη των Τάξεων Πικρέ, Μικρέ Μου Αράπη, Το Κυνήγι της Γκόμενας) και το 2003 κυκλοφορεί τον δίσκο “Δούρειος ήχος” με το περιοδικό ΜΕΤΡΟ που αποτελείται από ηχογραφήσεις από τις εκπομπές Δούρειος Ήχος και Ακραία Επικοινωνιακά Φαινόμενα από το Μάη του 1988 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2002 χωρισμένες σε 23 μέρη.

Ανεμολόγιο

Ο λύκος ηχεί. Ήρθε η ώρα για το Ανεμολόγιο. Τηλεφωνήματα, συζητήσεις, πολιτικές αναλύσεις, συνωμοσιολογίες, προσωπικά προβλήματα. Ο Κωνσταντίνος Λαβίθης είναι εκεί ψύχραιμος και ετοιμοπόλεμος για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας. Γιατί “τα λόγια στον αέρα” έχουν τεράστια διαφορά από “τα λόγια του αέρα”.

Ξεκινώντας το 2005 από τον ΣΚΑΙ μετρά πολλά ραδιοφωνικά χιλιόμετρα χτίζοντας καθημερινά το δικό του κοινό. Πλέον τον βρίσκουμε 20:00-00:00 στον Real FM.

Κωνσταντίνος Λαβίθης

Κωνσταντίνος Λαβίθης

Ελληνοφρένεια

Σάτιρα, χιούμορ, μονταρισμένες ατάκες και φάρσες συνθέτουν την εκπομπή που μας προσφέρει άφθονο γέλιο από το 1999. Η πρώτη μετάδοση της Ελληνοφρένειας ήταν ένα τρίλεπτο σχολιαστικό ένθετο του Θύμιου Καλαμούκη στην πρωινή ζώνη του ΣΚΑΙ. Η απήχηση ήταν τέτοια που τελικά της δόθηκε 1 ώρα. Στη συνταγή της επιτυχίας προστέθηκε ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, στις επάλξεις των τηλεφωνημάτων και των φαρσών από το 2003. Το 2007 ήρθε και η τηλεοπτική μετάδοση της Ελληνοφρένειας διαδοχικά σε ΣΚΑΙ και Alpha, ενώ διεκόπη τον Δεκέμβριο του ’17. Συνεχίζει όμως ακάθεκτη τη ραδιοφωνική της πορεία καθημερινά στον Real FM.

Fight Club

Κώστας Βαϊμάκης, Γιάννης Τσαούσης. Αθλητικά, επικαιρότητα, σχολιασμός, ατάκα, ειλικρίνεια. 2001-2013. ΕΡΑ Σπορ – Sport FM. 3 χρόνια απουσίας. Το 2016 επιστρέφει και σείονται τα ερτζιανά. Τα λόγια περιττά.
You know the rules.
The 1st rule of Fight Club is…

Από τη (μίνι) λίστα των αξεπέραστων “θαλασσοταραχών” στα ραδιοκύματα δεν θα μπορούσε να λείπει ένας σταθμός που πραγματικά άφησε ιστορία και μία πικρία. Όσοι μεγαλώσαμε με αυτόν μας στοίχισε πολύ η απουσία του. Αν στο άκουσμα του ονόματός του η αντίδρασή σου είναι «ποοο τι μου θύμισες τώρα;!» τότε ξέρεις, ήσουν εκεί, συντονίστηκες. Ο λόγος φυσικά για τον Jeronimo Groovy!

jeronimo groovy

Jeronimo Groovy 1η εκπομπή

Δεν είναι όμως μόνο αυτές που άφησαν κι έμειναν στην ιστορία. Κάθε εκπομπή που κράτησε και συνεχίζει να κρατά συντροφιά έστω και σε έναν ακροατή, αφήνει ιστορία. Γιατί τελικά αυτό δεν είναι το νόημα του ραδιοφώνου; Συντροφιά, παρέα, επικοινωνία.

Τσέκαρε εδώ (http://radio.garden/live/) τον παγκόσμιο ραδιοφωνικό χάρτη Radio Garden κι άκου ράδιο από τη Χονολουλού ως την Μαδαγασκάρη!

About World Radio Day

WRD

http://www.diamundialradio.org/home

 

Σχόλια