Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος!

Όλοι έχουμε ακούσει, για το πόσο μεγάλο κακό μπορεί να κάνει το κόκκινο κρέας στον πλανήτη, αλλά και στη δική μας υγεία. Ο πλανήτης είναι “σοφός”. Δε σηκώνει καμία αμφιβολία! Δεν μπορούμε, λοιπόν, να προσπεράσουμε έτσι εύκολα τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν στο περιβάλλον τα αέρια του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία.

Επομένως, τα μέλη του PopSci αποφάσισαν να απέχουν απ΄ όλες τις μορφές του κόκκινου κρέατος, για χάρη του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση για δικό μας καλό! Ζούμε εδώ, ας το αποδεχτούμε! Πρέπει μόνοι μας να προστατέψουμε τους εαυτούς μας.

Οι συνέπειες που έχει στην υγεία μας το κόκκινο κρέας είναι λίγο πιο εκλεπτυσμένες. Από τη μία πλευρά, οι τόσων χρόνων μελέτες, έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν είναι ότι καλύτερο για το σώμα μας. Το κρέας είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερίνη, τα οποία είναι υπεύθυνα για πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Άλλες έρευνες επίσης έχουν δείξει, ότι με την υπερβολική κατανάλωση αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο, σε συνδυασμό φυσικά με τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι άνθρωποι τρώμε κόκκινο κρέας εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει απολιθώματα οστικών ζώων εδώ και 2.600.000 χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα κρεοπωλεία λειτουργούσαν από τους πρώτους κιόλας ανθρώπους. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν έξυπνοι “καλοφαγάδες”: το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μία μερίδα κόκκινο κρέας περιέχει γερή δόση από πρωτεΐνες, καθώς και ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, της βιταμίνης Β12 και του ψευδάργυρου, μεταξύ άλλων.

Δες εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την χορτοφαγία!

Αλλά είναι απολύτως σίγουρο ότι το κόκκινο κρέας δεν παρέχει μόνο καλά συστατικά! Ο διατροφολόγος Leslie Bonci, υποστηρίζει ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να ξέρει τι του λείπει και τι χρειάζεται να χάσει. “Συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες, δεν είναι τα μόνα που περιέχονται στο κρέας, αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό μέρος αυτού” λέει ο Bonci. “Αν σταματήσεις εντελώς να τρως κρέας, τότε θα πρέπει να δουλεύεις σκληρότερα και να βρεις πολλά άλλα είδη φαγητού, που θα το αντικαταστήσουν.”

Επομένως, αν δεν ξαναφάς ποτέ στην ζωή σου κόκκινο κρέας και είσαι πολύ προσεκτικός στις διατροφικές σου συνήθειες, πιστεύεις ότι θα είσαι εντάξει;

κόκκινο κρέας

Ενδεχομένως, αν μπορέσεις να το αντικαταστήσεις επάξια. Ο Bonci υποστηρίζει ότι ο σίδηρος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. “ Το κόκκινο κρέας περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου και είναι η μόνη άμεσα διαθέσιμη πηγή αυτού.”

Στην πραγματικότητα, ο σίδηρος που περιλαμβάνεται στο κόκκινο κρέας και ονομάζεται αιματικός-σίδηρος, είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό, συγκριτικά με αυτόν που βρίσκεται στα φυτά, που ονομάζεται μη αιματικός-σίδηρος. Αυτό συμβαίνει διότι  ο μη-αιματικός φυτικός σίδηρος απαιτεί οξύ για να απορροφηθεί από το σώμα. Έτσι, αν δεν συνδυάζετε το σίδηρο του φυτού με εσπεριδοειδή, πιθανότατα δεν θα πάρετε πολλά από αυτό. Ο σίδηρος που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας είναι ήδη σε μορφή που μπορεί να απορροφηθεί. Για το λόγο αυτό, το κόκκινο κρέας συνίσταται συχνά ως ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τα αποθέματα σιδήρου του σώματός σας αν έχετε αναιμία με ανεπάρκεια σιδήρου.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ομάδες ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς σε έλλειψη σιδήρου, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με βαρύτερους κύκλους της εμμήνου ρύσεως, εγκύων και ανθρώπων με ορισμένες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Ενώ αυτές οι ομάδες ανθρώπων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ο Bonci λέει ότι όποιος επιλέγει να σταματήσει το κόκκινο κρέας χρειάζεται να αντισταθμίσει τη λήψη σιδήρου. Υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε άλλο κρέας θα περιέχει επίσης εύκολα απορροφήσιμο σίδηρο, αν και συχνά δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το βόειο κρέας. Επισημαίνει ότι το συκώτι των ζώων είναι πάντα μια μεγάλη πηγή σιδήρου, αν και δεν είναι ένα είδος κρέατος που αγαπά ο καθένας.

κόκκινο κρέας

Άλλα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας βρίσκονται επίσης και σε άλλα προϊόντα κρέατος και σε σημαντικές ποσότητες. Οπότε είναι ευκολότερο να αντισταθμιστούν αυτά, με τη στροφή σε άλλες μορφές ζωικής πρωτεΐνης “Κάθε φορά που αφαιρείται κάτι από το πιάτο σας, θα πρέπει να αντικαθίσταται. Και αυτό δεν το θυμάται ο καθένας” αναφέρει ο Bonci.

Σχόλια