Νικητές και χαμένοι, φαβορί και outsider. Ποια θα είναι τα πρόσωπα των βραβείων Γκράμι 2018;

Για μία ακόμη χρονιά οι υποψηφιότητες των βραβείων Γκράμι είναι μετριοπαθείς, μακριά απ’ την πραγματικότητα και ταξινομημένες σχεδόν τυχαία. Αλλά δε μας νοιάζουν όλα αυτά, εμείς ήρθαμε για τον άρτο και το θέαμα. Οπότε παραγγείλτε καμιά πίτσα και πάμε να τσεκάρουμε τις πιο “hot” κατηγορίες των βραβείων.


Record of the year


Ω φίλε, εδώ πέφτουνε κορμιά! Από τη μία έχουμε το κομμάτι φαινόμενο που έσπασε κάθε ρεκόρ προβολών στο Youtube και το νευρικό μας σύστημα. Ναι, καλά καταλάβατε. Πάμε μαζί: ΝΤΕ. ΣΠΑ. ΣΙΤΟνανανανανανα.

Από την άλλη το πιο ρεμιξαρισμένο τραγούδι του 2017. Redbone από τον Donald Glover ή Childish Gambino ανάλογα αν τον μάθατε από τη μουσική ή από τη τηλεόραση. Ο γερόλυκος Jay Z στέκεται άξια στις υποψηφιότητες με το Story of O.J, ενώ το hip hop εκπροσωπείται και από τον Kendrick Lamar με το Humble. Επίσης και το 24K Magic είναι στη λίστα γιατί… ε… Ξέρω γω, επειδή είναι Bruno Mars;

Φαβορί: ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΓΚΡΑΜΙ ΣΤΟ ΝΤΕΣΠΑΣΙΤΟ ΗΜΑΡΤΟΝ. Redbone ο πιο δίκαιος νικητής, ότι άλλο είναι αίσχος και ντροπή.


Album of the year


Σκληρό μποξ κι εδώ πέρα. Έχουμε το 4:44 του Jay Z ίσως το πιο ώριμο και προσωπικό album που έχει φτιάξει ποτέ. Έχουμε το DAMN του Kendrick Lamar, έναν επίσης πολύ προσωπικό δίσκο που αν και πολύ καλός δεν έχει την δυναμική του Pimp a Butterfly και μεταξύ μας, έχει πολύ παραπάνω hype λόγο ονόματος και μόνο. Προφανώς και ο Childish Gambino δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με το εξαιρετικό Awaken my love, όπως και η Lorde με το synth/dream pop όνειρο Melodrama. Τέλος, έχουμε τον Bruno Ma-ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΩΝ LCD SOUNDSYTEM. ΑΛΗΘΕΙΑ;

Φαβορί: Πιστεύω πως ο Gambino θα είναι το πρόσωπο της χρονιάς στα Γκράμι 2018, οπότε τα λεφτά μου είναι εκεί. Αλλιώς Lamar ξέρω γω.


Song of the year


Πριν πάμε στις υποψηφιότητες ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τι διαφορά έχει το Record of the Year από το Song of the Year; Πολύ απλά το Record πάει σε όλη την ομάδα παραγωγής. Στιχουργός, παραγωγός, ηχογράφηση, μίξη, μάστερ όλοι όσοι ασχολήθηκαν με αυτά τσιμπάνε το βραβειάκι και χαίρονται. Στο Song τώρα κρίνεται ο στιχουργός και μόνο. Ωραία το λύσαμε, προχωράμε τώρα.

Υποψήφια για τις στιχάρες τους, λοιπόν, τα Despacito και That’s what I like. Εξαιρετικά σας ακούω να λέτε. Ο Logic κατεβάζει το πολύ δυνατό 1-800-273-8255 ένα τραγούδι που σκοπό έχει να βοηθήσει και να στηρίξει τα άτομα με αυτοκτονικές τάσεις και η Julia Michels συμμετέχει και αυτή με το αδιάφορο-κατ’ εμέ- Issues, ένα τραγούδι για ένα ζευγάρι που αγαπιέται κι ας έχουν και οι δύο τα “θεματάκια” τους (δηλαδή περιγράφει ένα φυσιολογικό ζευγάρι). Τις συμμετοχές κλείνει ο Jay Z με το εξαιρετικό 4:44, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει “one of the best songs ever written”.

Φαβορί: Κοίτα έχεις τον Jay Z να κάνει το rap του μεγάλου άντρα. Αναλύει τη σχέση του, την ευθύνη τον πράξεων του, το άγχος του για το πως θα τον δουν τα παιδιά του. Δύσκολα γίνεται κάποιος τόσο ευθύς μέσα από τη μουσική. Οπότε ναι, τα λεφτά μου είναι εκεί.


Best New Artist


Εδώ έχουμε τα ανερχόμενα ταλέντα μας. Δηλαδή όχι και τόσο ανερχόμενα μιας και αρκετοί έχουν ήδη μερικά χρόνια πορείας, αλλά τέλος πάντων (btw θυμάστε τότε που η Ταμτα κέρδιζε βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου για 2-3 χρόνια συνεχόμενα; Καλές εποχές). Έχουμε την Alessia Cara και τον Khalid που συμμετείχαν και οι δύο στο προαναφερθέν 1-800-273-8225, την Julia Michels η οποία στο παρελθόν έχει γράψει στίχους για λογαριασμό της Selena Gomez, την SZA η οποία κυκλοφόρησε το πολύ συμπαθές Ctrl και τον Lil Uzi Vert του οποίου το XO TOUR Llif3 έκανε το breakthrough της cloud rap προς το κόσμο πέρα από το soundcloud.

Φαβορί: Εάν ήταν στο χέρι μου θα πήγαινε καρφωτό στη SZA. Αλλά γνωρίζοντας τα Γκράμι θα ψηφίσω είτε Lil Uzi είτε Alessia Cara.


Best Pop Solo και Pop Duo Performance


Θα ανέλυα τους υποψήφιους για το best pop solo performance αλλά ας μην γελιόμαστε θα το πάρει το Shape of You του Ed Sheeran. Ας πούμε απλά πως κοντράρει την Kelly Clarkson, την P!nk, την Lady Gaga και την Kesha. Θυμάστε ποια κομμάτια βγάλαν οι προαναφερθέν κυρίες πέρσι; Ναι ούτε εγώ. Στα duo από την άλλη έχουμε λίγη ψευτοκοντρίτσα ανάμεσα σε Chainsmokers/Coldplay και Despacito αλλά ναι νομίζω πως εδώ ο Luis Fonsi και η παρέα του θα το τσιμπήσει το Γκράμι.

Φαβορί: Shape of You για σόλο και Despacito για duo. Σε ένα κλαμπ δε πήγατε φέτος ρε;


Best Pop Album


Κοίτα δεν είναι ότι δε μου αρέσει η pop, αλλά αυτή η κατηγορία έχει μαζεμένες όλες τις μετριότητες που κυκλοφορήσαν φέτος (κακούλης). Αρχικά, έχουμε το γενικά συμπαθητικό Kaleidoscope των Coldplay, που όμως έχει και τις πολύ άσχημες στιγμές του. Συνεχίζουμε με τα υπερβολικά αδιάφορα Evolve και Rainbow των Imagine Dragons και Ke$ha αντίστοιχα για να καταλήξουμε στο εντυπωσιακά ενδιαφέρον αλλά επαναλαμβανόμενο και ασαφές Joanne της Lady Gaga. Το Lust for Life της Lana del Rey έχει τα πάνω του και τα κάτω του και το Divide του Ed Sheeran είναι κυριολεκτικά “φθηνή pop για την ελιτ”.

Φαβορί: Η Lana θα προσπαθήσει να το κλέψει από τον Sheeran, αλλά δεν νομίζω να τα καταφέρει.


Best alternative album


Δε θα ανοίξουμε συζήτηση για το τι είναι alternative, όχι χωρίς ούζο και μεζέ. Στους εναλλακτικούς των βραβείων, λοιπόν, έχουμε τους Arcade Fire με το όχι αρκετά καλό για τα δεδομένα τους Everything Now. Ίδιο στόρι και για τους Gorillaz και το Humanz. Ακολουθούνε τρεις δισκάρες μία εκ των οποίων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η νικήτρια. Η ηχηρή επιστροφή των LCD Soundsystem με το American Dream θα κονταροχτυπηθεί με τον neo folk ήχο του Father John Misty στο Pure Comedy και τους μελαγχολικούς τόνους του Sleep Well Beast των National σε ένα battle royale με έπαθλο το χρυσό γραμμόφωνο!

Φαβορί: Φαβορί εδώ δεν υπάρχει. Αλλά εάν κάτι έχει λίγες πιθανότητες παραπάνω είναι το American Dream.


Best Rap Album


Πραγματικά με όλο το hype γύρω από το όνομα Kendrick Lamar είναι αστείο να μπαίνουμε σε debate για το ποιός μπορεί να του πάρει το βραβείο. Μόνος σοβαρός αντίπαλος είναι ο Jay Z με το 4:44. Τη λίστα συμπληρώνουν οι Migos, Rapsody και Tyler the Creator, ενώ μεγάλη εντύπωση μου κάνει η απουσία του Vince Staples.

Φαβορί: DAMN χωρίς δεύτερη σκέψη.


Best Rock Album


Όπως είπα και στην κατηγορία alternative δε θα τσακωθούμε τώρα για το τι είναι ροκ, τι είναι μέταλ και τι όχι απλά θα κρίνουμε αυτόν τον αχταρμά που τοποθετείται κάτω από τη συγκεκριμένη ταμπέλα. Ξεκινάμε λοιπόν. Το Hardwired… to Self-Destruct των Metallica κατεβαίνει δυνατά, καθώς κατάφερε να ικανοποιήσει μέχρι και τους πιο δύσπιστους επικριτές και οπαδούς της παρέας του Hetfield. Το ελαφρά progressive Emperor of Sand των Mastodon αποτελεί μια εξίσου δυνατή υποψηφιότητα για το βραβείο. Το προσωπικό μου αγαπημένο Villains των Queens of the Stone Age υπάρχει, αλλά δε φαίνεται να πηγαίνει μακριά ανάμεσα στα υπόλοιπα μεγαθήρια, ενώ τα outsider της κατηγορίας είναι τα The Stories we Tell Ourselves και A Deeper Understanding των Nothing More και The War on Drugs αντίστοιχα.

Φαβορί: Με 8 βραβεία στη πλάτη τους οι Metallica φαίνεται να είναι απ’ τα αγαπημένα παιδιά των Γκράμι. Εκτός εάν κάνουν την έκπληξη οι Mastodon.

Η τελετή απομονομής των βραβείων Γκράμι είναι στις 28 Ιανουαρίου, 2:30 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Σχόλια