Ο 2-D, ο Murdoc, ο Russel και η Noodle είναι οι Gorillaz και επέστρεψαν μετά από πολυετή αποχή με τον νέο τους δίσκο Humanz!

 

Έχω φάει απίστευτο κόλλημα με ένα τραγούδι τον τελευταίο καιρό” μου είπε. “Θες να το ακούσεις;”. Δέχτηκα. Άλλωστε η καλή μουσική μπορεί να σε χτυπήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μου έδωσε τα ακουστικά και πάτησε το play από το κινητό. Ένα απόκοσμο και οριακά διαβολικό γέλιο χάιδεψε τους λοβούς των αυτιών μου, ακολουθούμενο από ένα γλυκό μπάσο. Το Feel Good Inc είχε ήδη γίνει το jam του μήνα για μένα, και η γνωριμία μου με τους Gorillaz είχε μόλις αρχίσει…

gorillaz feel good inc

Λίγα δευτερόλεπτα ακρόασης αρκούσαν για χαθώ στους ανεμόμυλους του Feel Good Inc παρέα με τη Noodle.

Η καρτουνίστικη μπάντα, δημιουργία του πρωτοπαλίκαρου των Blur, Damon Albarn και του σχεδιαστή Jamie Hewlett έχει γράψει τη δική της ιστορία. Κομμάτια όπως το προαναφερθέν Feel Good Inc, το Clint Eastwood, το Dirty Harry και άλλα, έχουν χιλιοακουστεί, χιλιοπαιχτεί και χιλιοχορευτεί, δίνοντας στη μπάντα ένα θρυλικό status. Έχοντας κατεδαφίσει τα τείχη που οριοθετούν τα μουσικά είδη, οι Gorillaz κινούνται ελεύθερα σε ένα τεράστιο μουσικό χωράφι, γεγονός που χαρίζει μία χαρακτηριστική και έντονη ιδιομορφία στα κομμάτια τους.

Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής, οι Gorillaz επέστρεψαν στο προσκήνιο με τη κυκλοφορία του album τους Humanz. Έντονη αίσθηση κάνει το εξώφυλλο του δίσκου, καθώς βλέπουμε για πρώτη φορά τα μέλη του γκρουπ σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Άλλο ένα πράγμα που τραβάει τα βλέμματα είναι ο αριθμός των καλλιτεχνών που συμπληρώνουν τη λίστα των συμμετοχών. Συνολικά μετράμε 16 συμμετοχές (22 εάν μετρήσουμε και αυτές της deluxe έκδοσης του δίσκου) οι οποίες είναι αρκετά ετερόκλητες. Βέβαια αυτό δεν πτοεί τους fans των Gorillaz, καθώς η αδυναμία να τους εντάξεις σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, είναι και η ομορφιά τους.

Το Humanz είναι μια παράσταση που παίζεται για περίπου 50 λεπτά στα ηχεία μας. Το album έχει μία έντονη electropop επίγευση, με το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών να συνοδεύεται από τους ήχους των synths και χαρακτηριστικών μοτίβων στα drums. Αυτή βέβαια δεν είναι παρά η βάση πάνω στην οποία δομείται ο δίσκος, αφού κατά σημεία ξεφεύγει αρκετά, πλησιάζοντας τη hip-hop, τη neo-soul, μέχρι και τη dancehall αισθητική. Ωστόσο υπήρχαν φορές που οι παραγωγές ήταν κενές και “ωμές”, βγαίνοντας αρκετά εκτός φάσης με την εκάστοτε συμμετοχή ή με τη γενικότερη εικόνα του δίσκου.

Μιλώντας για συμμετοχές έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα αρκετά ευρύ και ποικιλόμορφο ρόστερ. Η μίξη συμμετεχόντων και Gorillaz οδηγεί πότε σε μερικά από τα καλύτερα και πότε σε μερικά από τα πιο αδιάφορα κομμάτια του δίσκου. Υπάρχει μια μεγάλη και εμφανής αστάθεια στην εκμετάλλευση κάθε συμμετοχής και στη τελική εμφάνιση της. Κομμάτια όπως τα Ascension, Charger, She’s my collar είναι κατασκευασμένα με τον ιδανικό τρόπο έτσι ώστε να φέρουν στο προσκήνιο τον εκάστοτε guest χωρίς να παραμερίζουν τους ίδιους τους Gorillaz.

Άλλες φορές βέβαια οι Gorillaz εξαφανίζονται πλήρως όπως στο Saturn Barz όπου η παρουσία του Popcaan βάζει τον 2-D και τη παρέα του στο παρασκήνιο. Ή σε μερικά σημεία είναι οφθαλμοφανής η έλλειψη χημείας και η ανομοιογένεια του μουσικού μείγματος, πράγμα που συμβαίνει στα Sex Murder Party, Submission, We got the Power.

Αυτό δε συνεπάγεται αυτόματα πως όλα τα κομμάτια είναι άσχημα εκτός από τα 2-3 που πετύχανε. Προσωπικά μου φαίνεται πως οι Gorillaz είναι πιο πολύ θεατές παρά συντελεστές αυτού του δίσκου. Λειτουργούν σαν μία ομάδα παραγωγών, ενώ είναι κάτι παραπάνω από αυτό και το έχουν αποδείξει στα προηγούμενα album τους. Ενώ ήταν και σκηνοθέτες και σεναριογράφοι και ηθοποιοί τώρα μοιάζουν πιο ήρεμοι και κατασταλαγμένοι στις πίσω θέσεις. Πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έντονο ύφος και χαρακτήρα που μας είχαν συνηθίσεις τα “γοριλάκια”.

Συνολικά, το Humanz ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο ηλεκτρονικό ύφος του και τις συμμετοχές του. Ακόμα και όταν αυτές υπερκαλύπτουν τους ίδιους τους Gorillaz, εξακολουθούν να οδηγούν σε πολύ καλά κομμάτια, που ακούγονται μια χαρά μόνα τους, αλλά διαταράσσουν τη συνολική εικόνα του album. Δυστυχώς μοιάζει πιο πολύ με ένα side project του Damon Albarn παρά μια δουλειά ενός διαφορετικού σχήματος, όπως είχαμε συνηθίσει. Παρόλα αυτά το Humanz έχει τα δικά του διαμάντια τα οποία λάμπουν αρκετά δυνατά για να κάνουν αυτό το album να διακρίνεται από μακριά…

ΑΚΟΥ ΤΟ ΔΙΣΚΟ

Σχόλια