Όχι δεν είμαστε στα 80’s, το νέον έχει επιστρέψει για τα καλά!

Έχουμε 2018 και το νέον καλά κρατεί. Η μόδα πάει και έρχεται, καθώς ότι ήταν hot πριν 30 χρόνια, θα γίνει ξανά hot κάποια στιγμή. Δεν θα αναλύσω τώρα την μόδα, γιατί δεν είμαι fashion blogger (κάποια στιγμή ίσως γίνω, θα δείξει) αλλά μπορώ να αποδείξω σίγουρα πως το νεον είναι ότι πιο a e s t h e t i c κυκλοφορεί έξω αυτή τη στιγμή και δεν το εκτιμάμε όσο πρέπει.
νέον

Αν και οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει το νέον με τις πινακίδες του Las Vegas (ή με μαγαζιά κοντά στο Πάντειο) και με τα μαγαζιά που φτιάχνουν πινακίδες-επιγραφές που προκαλούν ένα μικρό επιληπτικό σοκ,  τα τελευταία χρόνια το νέον αποτελεί μεγάλο trend. Θα δεις νέον επιγραφές σε καφετέριες, σε κλαμπ, σε μπαράκια, ενώ πολλοί βάζουν νεον σαν διακόσμηση και στο σπίτι τους. Ή έστω λαμπάκια. Έντισον και Τέσλα, έχετε μείνει πολύ πίσω.νέον

Το νέον προκαλεί μια  νοσταλγία της αισθητικής των 80’s, ενώ παράλληλα είναι μοντέρνο. Αυτό τραβάει το ενδιαφέρον των φωτογράφων (επαγγελματιών και μη), καθώς η όλη αύρα του νεον δίνει μια ρετρό ποιότητα στις φωτογραφίες τους. Πράγματι, μπορείς να δεις τα πάντα σε νέον, από άκυρα σχεδιάκια (πχ σταυρούς, γραμμές κλπ), μέχρι τα πολλά, πολλά quotes. Ξέρεις ποια εννοώ, αυτά που υπάρχουν σε όλη σου την αρχική στο tumblr.

Νεον και Hong Kong
νέον

Το νεον πάντα υπήρχε δυναμικά στην urban κουλτούρα, ιδιαίτερα στη περιοχή του Hong Kong όπου τα λαμπάκια βρίσκονται ΠΑΝΤΟΥ. Ακόμα και ράφτης να είσαι, θα έχεις μια επιγραφή μεγαλύτερη από το μαγαζί σου. Στο Hong Kong, τα νέον φώτα παίζουν ιστορικό ρόλο εδώ και 60+ χρόνια, καθώς μετατρέπουν την πυκνοκατοικημένη πόλη σε μια παλετα χρωμάτων. 

Neon in Cinema
νέον

Αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη, το νεον και ολόκληρη η 80’s αισθητική είναι της μόδας και στον κινηματογράφο. Από το ιστορικό Blade Runner, στο φουτουριστικό TRON, μέχρι και τις ταινίες του Nicholas Winding Refn  (Drive, Only God Forgives και Neon Demon) όπου γίνεται ο κακός χαμός με το νέον και τα έντονα χρώματα.

Επίσης μην ξεχνάμε πως μια πολύ διάσημη σειρά *γκουχ Stranger Things γκουχ* έχει ένα τέλειο νεον λογότυπο που αποτυπώνει την 80’s αισθητική και αποδεικνύει την επίδραση του νέον.

και φυσικα..Synthwave!
νέον

Ένα ολόκληρο είδος μουσικής που είναι επηρεασμένο από την 80’s αισθητική και έχει πολύ (πολύ) νέον είναι το αγαπημένο μου Synthwave. Μια μίξη δηλαδή των πολύπλοκων και δημιουργικών ήχων του σήμερα με την ηλεκτρονική μουσική των 80’s. Ένας από τους κυριότερους λόγους που το synthwave ανέβηκε τόσο (πέρα από την ίδια τη μουσική) είναι τα a e s t h e t i c s. Και αυτά δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς λίγο (πολύ) νέον.

Καλτ, ρετρό και 80’s: Το Synthwave ήρθε για να μείνει!

νέον

Που θέλω να καταλήξω; Βάλτε το νέον στη ζωή σας. Πάρτε μια πινακίδα ή ένα quote από νέον για το σπίτι σας. Στολίστε. Σκεφτείτε. Ερωτευτείτε. Υγεία, αγάπη, ευτυχία, ευημερία, δημιουργία, επιτυχία. Και νέον. Εννοείται.

Σχόλια