Tο ραπ κομμάτι που έγινε επιτυχία για τους σωστούς λόγους

Ένα ραπ τραγούδι με έντονο κοινωνικό μήνυμα, που βρέθηκε στην κορυφή των charts και έγινε επιτυχία για όλους τους σωστούς λόγους!

Η επαφή μου με τη μουσική του Logic ξεκίνησε στο Λύκειο. Ο νεαρός και σχεδόν άγνωστος τότε ράππερ διακοσμούσε συχνά βιντεο, που σχετίζονταν με το gaming.

Τα κομμάτια του ήταν απελευθερωμένα απο τους περιορισμούς των πνευματικών δικαιωμάτων και έτσι αποτελούσαν ιδανική επιλογή για τους δημιουργούς, που δεν ήθελαν να θέσουν το κανάλι τους στον κίνδυνο της διαγραφής.

Lοgic

Παρα το γεγονός πως ήταν σχετικά άγνωστος, τα τραγούδια του Logic ήταν εξαιρετικά. Ήξερε να γράφει στίχους, να πατάει στο beat, ενώ το στύλ του εξέφραζε μια έντονη φιλοδοξία. Είχε όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένας ράππερ για να πετύχει.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, όταν πρίν απο μερικές εβδομάδες ο Logic ανέβηκε στο #1 των charts η χαρά μου ήταν μεγάλη. Όμως η πραγματική έκπληξη βρισκόταν στο ίδιο τον κομμάτι που τον έβαλε στην κορυφή.

1-800-273-8255

Ο τίτλος της επιτυχίας του Logic είναι 1-800-273-8255. Σίγουρα περίεργος τίτλος για μια επιτυχία. Όσοι έχουν βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για τηλεφωνικό αριθμό.

Πράγματι λοιπόν, 1-800-273-8255 είναι ο αριθμός της Εθνικής Γραμμής για την Πρόληψη Αυτοκτονιών. Το κομμάτι είναι αφιερωμένο σε άτομα με τάσεις αυτοκτονίας και έχει ώς σκοπό να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς στη δύσκολο περίοδο, την οποία διανύουν.

Logic

Οι στίχοι του κομματιού περιγράφουν ακριβώς μια τηλεφωνική κλήση. Στην αρχή οι στίχοι περιγράφουν τις σκέψεις ενός ατόμου με αυτοκτονικές τάσεις που έχει καλέσει την Γραμμή Στήριξης. Το κομμάτι αυτό του τραγουδιού τελειώνει στον στίχο: “Δεν θέλω να ειμαι ζωνταντός”.

Στη συνέχεια οι στίχοι περιγράφουν τα λόγια του προσώπου που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της γραμμής και προσφέρει στήριξη. Ο Logic εδώ μιλάει για όλους τους λόγους που αξίζει κανείς να ζει ακόμα και όταν κάποιος διανύει μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του.

Έτσι το κομμάτι κλείνει με τους στίχους: “Δεν θέλω πλέον να πεθάνω”.

VMAs 2017

Το τραγούδι έγινε επιτυχία κυρίως μετά την εμφάνιση του Logic στα φετινά Video Music Awards. Παρά το γεγονός οτι ο Logic ήταν ίσως ο λιγότερο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, η εκτέλεση του έκλεψε την παράσταση.

Logic

Στην σκηνή δεν τον συνόδεψαν χορευτές, αλλά άτομα που ξεπέρασαν τις αυτοκτονικές τους τάσεις. Η τραγουδίστρια Kesha που υποδέχτηκε τον καλλιτέχνη στη σκηνή δήλωσε χαρακτηριστικά πως το τραγούδι της έφερε δάκρυα.

Φυσικά μεγάλος παράγοντας, που οδήγησε τον Logic στη σκηνή των VMAs ήταν το βίντεο κλίπ του κομματιού. Σε αυτό περιγράφεται η καθημερινότητα ενας εφήβου, που ανακαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος σε ενα εχθρικό προς την ταυτότητα του περιβάλλον.

Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη

O Logic μπορεί να μην είναι ένα όνομα πρώτης τάξης στο αμερικάνικο χιπ χοπ όμως έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν δυνατό πυρήνα οπαδών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην άψογη σχέση που διατηρεί και ο ίδιος με τον πυρήνα αυτό. Ο Logic συχνά επισκέπτεται τους θαυμαστές του ενώ είναι σύνηθες να τους τηλεφωνεί και να τους ευχαριστεί που τον στηρίζουν.

Logic

Όπως περιγράφει ο ίδιος δεν ήταν λίγα τα περιστατικά οπου οι θαυμαστές, του εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους επειδή ο Logic τους έσωσε τη ζωή.

Φυσικά αυτό φάνηκε παράξενο στον Αμερικανό ράππερ. Όπως δηλώνει ο ίδιος τα τραγούδια που είχε κυκλοφορήσει ως τότε δεν είχαν σκοπό να σώσουν τη ζωή κανενός. Τα κομμάτια του προορίζονταν για διασκέδαση. Τότε όμως ήταν που κατάλαβε την δυναμική που είχε η μουσική του.

“Δεν προσπαθούσα καν να σώσω τη ζωή σου. Τι λοιπόν μπορεί να συμβεί αν όντως προσπαθήσω;”

Η γραμμή στήριξης πρόσφατα δήλωσε πως από τη στιγμή κυκλοφορίας του τραγουδιού τα τηλεφωνήματα απο ανθρώπου που ζητούσαν βοήθεια αυξήθηκαν κατα 50%. Τώρα ο Logic ξέρει τι μπορεί να συμβεί όταν ένας καλλιτέχνης προσπαθέι να βοηθήσει τον οποιονδήποτε.

Η δύναμη του χιπ χοπ

Πολύ πρόσφατα στατιστικές έρευνες έδειξαν πως το χιπ χοπ στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί για πρώτη φορά στην ιστορία το πιο δημοφιλές είδος μουσικής. Πλέον η κατανάλωση της ραπ καταλαμβάνει το 25% της αγοράς ξεπερνώντας την ροκ μουσική.

Logic

Δυστυχώς όμως η άνοδος στην δημοφιλία του ραπ δεν συνοδεύεται απο ανάλογη άνοδο στη ποιότητα του είδους. Τα τραγούδια με τραπ ρυθμούς και ακατανόητους στίχους συνήθως μονοπωλούν τα charts. Τα κομμάτια αυτά μπορεί να ειναι ιδανικά για ένα club και δεν υποτιμώ την επιτυχία τους.

Όμως το χιπ χοπ είναι κατ’ εξοχήν ένα είδος μουσικής με κοινωνικούς και πολιτικούς σκοπούς. Κατι τέτοιο είναι εύκολο να ξεχαστεί και συνεπώς μας εκπλήσσει ευχάριστα, όταν βλέπουμε τους ραπ μουσικούς να αντιλαμβάνονται την πραγματική δυναμική που κρύβει η τέχνη τους.

Σχόλια