10 facts που ίσως να μην γνώριζες για το “Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων”, το αριστούργημα του Χαγιάο Μιγιαζάκι!

Το “Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων” είναι μια από τις καλύτερες animated ταινίες όλων των εποχών. Δημιουργήθηκε από τον Χαγιάο Μιγιαζάκι και  το Studio Ghibli, και τράβηξε τις εντυπώσεις κριτικών και θεατών. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων το 2003.  Δες μερικά facts που δεν γνώριζες και θα καταλάβεις για τι ταινιάρα μιλάμε

1. Το “Ταξίδι στη χώρα των Θαυμάτων” δεν είχε σενάριο στην αρχή της δημιουργίας του

Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Παρότι η ταινία έχει εξαιρετική υπόθεση με αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, το “Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων” δεν είχε αρχικά κάποιο σενάριο. Το εκπληκτικό είναι, πως τα περισσότερα έργα του Μιγιαζάκι δεν έχουν ποτέ κάποιο σενάριο.

“Συνήθως δεν έχω χρόνο. Οπότε η ιστορία ξεκινάει μόλις αρχίζω να σχεδιάζω. Η παραγωγή ξεκινάει λίγο αργότερα, παράλληλα με τα σχέδιά μου. Δεν καθορίζω εγώ την πλοκή, το έργο καθορίζει την πλοκή και εγώ απλά ακολουθώ”.

2. Ο Miyazaki χρησιμοποίησε αναλογίες πραγματικών ζώων για το animationΤαξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Για να βοηθήσει τους animators σχετικά με τις κινήσεις των χαρακτήρων, ο Μιγιαζάκι τους πρότεινε να δουν πως κινούνται τα ζώα. Για παράδειγμα όταν ο δράκος Haku πέφτει στο λεβητοστάσιο, ο Μιγιαζάκι περιγράφει τη κίνηση με τρία ζώα: Αρχικά κρεμιέται στον τοίχο σαν γκέκο (σαύρα), και πέφτει τραυματισμένος σαν φίδι.

Για τη σκηνή, όπου η Τσιχίρο δίνει το φάρμακο στον τραυματισμένο Haku, οι animators επισκέφτηκαν ένα κτηνιατρείο και πήραν πλάνα για το πως ανοίγει το στόμα ενός σκύλου. Επίσης ο Απρόσωπος έχει τα χαρακτηριστικά του μεταξοσκώληκα. 

3. Τα ονόματα αντιπροσωπεύουν τους χαρακτήρες της ταινίας

Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Περιληπτικά, Boh σημαίνει “μικρό αγόρι”, Kamaji σημαίνει “άνδρας του λέβητα”, Yubaba “μάγισσα του λουτρού”, και Zeniba “μάγισσα του χρήματος”. Αν όλα αυτά δεν σας φαίνονται περίεργα, αξίζει να αναφερθεί πως Chihiro σημαίνει “χιλιάδες έρευνες”, ενώ το όνομα Sen που της δόθηκε στο λουτρό σημαίνει απλά “χίλια”.

4. Η ταινία έχει αναφορές στον Σιντοϊσμό, μια αρχαία ιαπωνική θρησκείαΤαξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Ο Σιντοϊσμός είναι μια αρχαία ιαπωνική θρησκεία, που λατρεύει τους Κάμι, τα αρχαία πνεύματα. Στο “Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων”, το μικρό αρχαίο αγαλματάκι που βρίσκει η Τσιχίρο στην αρχή της ταινίας, είναι μια αναφορά στη λατρεία του σιντοϊσμού, το οποίο δείχνει και τη σπουδαιότητα της λεπτομέρειας του Μιγιαζάκι.

5. Το τοπίο της ταινίας είναι αληθινό και βρίσκεται στην Ταϊβάν

Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Και όμως μπορείτε να ταξιδέψετε στη χώρα των θαυμάτων, το οποίο βρίσκεται στη Ταϊβάν. Στο κέντρο της πόλης Juifen, μπορείτε να δείτε γνώριμα τοπία και κτήρια από τη ταινία, ενώ ο Μιγιαζάκι λέγεται πως επισκέφθηκε ένα διάσημο τεϊοπωλείο, όπου και είδε το περίφημο λουτρό της ταινίας.

6. Η Chihiro είναι βασισμένη στη κόρη ενός φίλου του ΜιγιαζάκιΤαξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Ο Μιγιαζάκι εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα της Chihiro από την απαθή 10χρονη κόρη ενός φίλου του. Ο Μιγιαζακι ήθελε να γράψει ένα έργο με πρωταγωνίστρια μια κοπέλα, η οποία δεν είχε ιδιαίτερα χαρίσματα ή κάποιο ξεχωριστό ταλέντο, αλλά να είναι μια απλή συνηθισμένη κοπέλα. Στόχος του ήταν να κάνει τον χαρακτήρα ανθρώπινο και όχι υπερήρωα. Να δείξει πως και οι απλοί άνθρωποι μπορούν να είναι ήρωες.

7. “Μa”: Η τεχνική της σιωπής

Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Οι σιωπηλές σκηνές, οπού ο χαρακτήρας α τ ε ν ί ζ ε ι στο άπειρο για λίγη ώρα, βρίσκεται συχνά στις ταινίες του Μιγιαζάκι. Με αυτή τη τεχνική, χτίζεται ένταση και η ταινία αποκτά μια ευρύτερη διάσταση, ενώ παράλληλα ξεκουράζει τον θεατή.

8. Ο καθαρισμός του πνεύματος του ποταμιού βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα

Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Σύμφωνα με τον Μιγιαζάκι, η σκηνή, όπου η Τσιχίρο και οι εργάτες του λουτρού καθαρίζουν το πνεύμα του ποταμιού είναι βασισμένη σε μια πραγματική σκηνή.

“Καθάριζα το ποτάμι της περιοχής μου, και μέσα στο ποτάμι βρέθηκε ένα ποδήλατο. Ήταν κολλημένο εκεί μέσα. Δέκα άνθρωποι δέσαμε ένα σχοινί στα χερούλια και το τραβούσαμε μέχρι να βγει. Τελικά καθαρίσαμε το ποτάμι και τα ψάρια επέστρεψαν. Για αυτό και πρόσθεσα αυτή τη σκηνή”, λέει ο Μιγιαζάκι.

9. Το “Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων” είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ζωγραφισμένο στο χέρι

Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Σε μια περίοδο, οπού στα περισσότερα έργα κυριαρχούσε το 3D animation, το ζωγραφισμένο στο χέρι έργο του Μιγιαζάκι έρχεται να τα αλλάξει όλα. Συγκεκριμένα, όλα τα τοπία είναι ζωγραφισμένα από τον Μιγιαζάκι, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν και τα χρώματα στο έργο, τα οποία οδηγούν το έργο σε μια βαθύτερη διάσταση.

10. Ο Μιγιαζάκι δεν παρευρέθηκε στην απονομή των Oscar λόγω του πολέμου στο Ιράκ

Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Παρότι “Το ταξίδι στη χώρα των Θαυμάτων” κέρδισε το 2003 το Όσκαρ καλύτερης Animated ταινίας, ο Μιγιαζάκι αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή. Συγκεκριμένα, ο δημιουργός δεν ήθελε να επισκεφτεί τη χώρα, επειδή η Αμερική βρισκόταν σε πόλεμο με το Ιράκ. 

“Εκείνη τη περίοδο ο συμπαραγωγός μου είχε πει να μην το δηλώσω δημόσια, αλλά πλέον δεν τον βλέπω συχνά. Παρεμπιπτόντως και εκείνος είχε την ίδια άποψη”, δήλωσε ο Μιγιαζάκι σε συνέντευξή του το 2009. 

Σχόλια