“Ο Έναστρος Ουρανός είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο του κόσμου, με την απίστευτη ομορφιά του διαθέσιμη σε όποιον βγει έξω και κοιτάξει ψηλά”

Geoff Chester

Υπάρχουν σκοτάδια που ο άνθρωπος δεν μπορεί να σηκώσει. Υπάρχουν μέρη που δεν τα φτάνει- μήτε να τα δει, μήτε να τα φανταστεί. Υπάρχει όμως ένα ταξίδι –άλμα, το οποίο μπορεί να σε απογειώσει στο άπλετο φως– εκείνο το φως που συναντά την ύπαρξή σου τα βράδια… και ας είναι ίσα με την κεφαλή μιας καρφίτσας!

Εκείνα τα βράδια που όπου και αν βρίσκεσαι, αν σηκώσεις τα μάτια σου ψηλά, μπορείς να πας παντού και υπάρχει μια απόδειξη- ανθρώπινη αποτύπωση η Αστροφωτογραφία!

Αστροφωτογραφία-Astrophotography είναι η απεικόνιση αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού. Σε αυτές τις λήψεις απεικονίζονται αστρονομικά φαινόμενα– όπως εκλείψεις, κομήτες και ουράνια αντικείμενα– όπως αστρικοί σμήνοι, νεφελώματα και γαλαξίες.

Ταξινομείται σε είδη Φωτογραφιών:
  1. Νυχτερινών τοπίων
  2. Σελήνης
  3. Γαλαξία (Milky way)
  4. Αποτύπωση των τροχών των αστεριών

Τι απαιτεί η αποτύπωσή της;

  • Η χρήση μιας μηχανοκίνητης στήριξης η οποία θα ακολουθεί την φορά του ουρανού
  • Ένας τηλεφακός έως 200mm περίπου -καθώς απαιτείται μεγάλη έκθεση- έως και 180 δευτερόλεπτα
  • Φίλτρο μεγαλύτερου εύρους υπέρυθρης ακτινοβολίας από αυτού του εργοστασιακού προκειμένου να αποτυπωθούν νεφελώματα και γαλαξίες.
  • Καλή εστίαση με manual – RAW αρχεία – ISO 1600
  • Ενεργοποίηση του liveview και απενεργοποίηση της αυτόματης αποθορυβοποίησης
  • Ιντερβαλόμετρο για να προσδιορίσουμε των αριθμό των λήψεων

Πού και Πότε μπορείς να πετύχεις μια τέτοια λήψη;

Η αστροφωτογραφία απαιτεί την ελάχιστη φωταγώγηση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείς από την πόλη. Ιδανικά μέρη αποτελούν, κυρίως, η θάλασσα και τα βουνά.
Στο  Lightpollutionmap μπορείς να αναζητήσεις τον καλύτερο προορισμό για σένα, σε όποιο μήκος και πλάτος της Γης επιθυμείς, και σύμφωνα με την εποχή μπορείς να φωτογραφίσεις ένα διαφορετικό φαινόμενο με τη βοήθεια ενός Ουράνιου χάρτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το φαινόμενο που έχεις να διαπραγματευτείς,  μπορείς να μελετήσεις και τις ιδιαιτερότητές του.

Γυμνάζαμε τα μάτια μας στ’ αστέρια
Όταν η μέρα πετούσε το τελευταίο της ρούχο
Σου έλεγα:
“Τούτο τον καιρό με δυναστεύουν τα αστέρια
Όπως και τότε”
[…]
Αστροφωτογραφία: Ο παλμός του Ουρανού
Και σου ‘δειχνα τον αμφίβολο Αλκόρ πλάι στον Μιζάρ
Πιο πέρα
Ο Αλντεμπαράν σημάδευε το βλέμμα μας
Με φωτεινές δεσμίδες
… Κάποτε
[…]

Αστροφωτογραφία: Ο παλμός του Ουρανού

 […]
Δυο κοριτσίστικα πόδια
Χάραζαν κύκλους γύρω μας
Σαν τον διαβήτη
Και τα ξέφτια της νύχτας
Δρασκελούσαν στους οριζόντιούς μας έρωτες

Αστροφωτογραφία: Ο παλμός του Ουρανού

 Κι οι παλμοί του ουρανού
Την ψυχή μας ταρακουνούσαν
Σου ‘λεγα για τ’ αστέρια
Πώς λαξεύουν τα ωχρά μας ομοιώματα
Σ’ ένα κομμάτι γυαλί
[…]
( Κλείτος Κύρου/ Παλμοί του ουρανού/ ΑΓΡΑ )

Ο Άγγελος Μακρής, Έλληνας- ερασιτέχνης φωτογράφος, αποτελεί ένα “θύμα του έναστρου ουρανού
Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εκεί, ένα βράδυ, “συνάντησετη Σελήνη μέσα από το τηλεσκόπιο. Εκείνη η στιγμή αποτελεί ένα σημείο καμπής για τη ζωή του, καθώς είδε τον νυχτερινό ουρανό με μια πολύ διαφορετική ματιά!
Έκτοτε, φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, σε εφημερίδες, αστρονομικά και φωτογραφικά περιοδικά, ημερολόγια… ακόμα και στο Earth Science Photo of the Day της NASA. Επίσης, συνεργάζεται με την Canon, το περιοδικό “Ελληνικό Πανόραμα” και την εταιρεία “Bearing True South“.
Αστροφωτογραφία: Ο παλμός του Ουρανού
Μέσα από τις φωτογραφίες μου προσπαθώ να περιγράψω το δέος που νιώθω, κάθε φορά που στέκομαι ακίνητος κάτω από τον “Κόσμο”.
“Εκεί που νιώθω πραγματικά σαν στο σπίτι μου είναι στο βουνό της πατρίδας μου, το Παναιτωλικό. 
Στη θέση Διασελάκι στα 1170μ, βρίσκεται το πανέμορφο Ορειβατικό καταφύγιο που διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου.”
Αστροφωτογραφία: Ο παλμός του Ουρανού
Η αστροφωτογραφία για τον ίδιο σημαίνει να βρίσκεσαι κάθε καθαρή νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό, να νιώθεις τη Φύση γύρω σου και να παίρνεις ανάσες ζωής.
Σημαίνει να φωτογραφίζεις τη Συμπαντική ομορφιά, ταιριάζοντάς τη με την ομορφιά της Γης.
Αστροφωτογραφία: Ο παλμός του Ουρανού
«Συμμετέχω και στο International Dark Sky Association, είναι μία προσπάθεια της NASA να προστατέψουμε τον νυχτερινό μας ουρανό. Στον κόσμο η φωτορύπανση είναι μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει και τον άνθρωπο και τα ζώα και τα φυτά και όλους μας γενικά και θα το αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια σε μεγαλύτερο βαθμό, να προστατέψουμε τον νυχτερινό μας ουρανό.
Και για εμάς, και για να μπορέσουν τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με αυτό το μεγαλείο και να μην βλέπουν τον «ξεπλυμένο» ουρανό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου βλέπεις όλα κι όλα δέκα αστέρια. Ένας από τους λόγους που αστροφωτογραφίζω είναι να δείξω πόσο ωραίο είναι ένα τοπίο και το βράδυ κάτω από το μεγαλείο του έναστρου ουρανού».
Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο μπορείς να βρεις στο προσωπικό του ιστολόγιο, στη σελίδα του στο Facebook και στο Instagram Account του!

Γιατί ψηλά στον ουρανό που κατοικούνε τ’ άστρα
Μαζεύονται όλοι οι ποιητές
Και οι εραστές καπνίζουν σιωπηλοί
[…]
 (Ερωτικό, Μάνος Χατζιδάκις)

Σχόλια