Ενημερώσου για το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που έχει αφήσει ιστορία στο παγκόσμιο δίκτυο.

Το Bitcoin χαρακτηρίζεται ως ένα κρυπτονόμισμα (cryptocoin) που έχει χαράξει βαρυσήμαντη πορεία μέχρι τώρα, αλλά και στο μέλλον όπως προβλέπεται.

Είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που εξυπηρετεί σε συναινετικές διαδικτυακές συναλλαγές. Μάλιστα είναι αυτόνομο και αποκεντρωμένο, αφού απευθύνεται σε ομοταγείς χρήστες (peer-to-peer) και αποδεσμεύεται από κάθε κυβέρνηση και τράπεζα, σε αντίθεση με τα νομίσματα (κέρματα ή χαρτονομίσματα) που έχουν φυσική και απτή μορφή.

Απλούστατα, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ένα αποκλειστικά ηλεκτρονικό περιβάλλον. Το νόμισμα δεν εκδίδεται από κάποια προσδιορισμένη χώρα και βασίζεται στην κρυπτογράφηση του και των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.

Η καταβολές της ιδέας για την δημιουργία ενός νομίσματος, που δεν εξαρτάται από καμία κεντρική αρχή, χρονολογούνται γύρω στο 1998, σε μια αλληλογραφία του Wei Dai στην ομάδα Cypherpunks, που υποστηρίζουν ακράδαντα την κρυπτογράφηση.

Κατά την αρχή της οικονομικής κρίσης (2008), το Bitcoin κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά με μια δημοσίευση. Ο δημιουργός του, που φέρει το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, ήταν αρχικά ενεργός σε διάφορα forum, στη συνέχεια όμως φρόντισε να εξαφανίσει κάθε ίχνος του.

Γύρω, λοιπόν, από αυτό υπάρχει ένα μυστήριο, μιας και κανείς δεν έχει καταφέρει να αποκρυσταλλώσει την πραγματική του ταυτότητα. Βέβαια, κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες υποθέσεις για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την εφεύρεση.

Τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του, το Bitcoin είχε μηδαμινή αξία και ξεκίνησε να διαδίδεται με μια δημοσίευση που έγινε από τον Laszlo Hanyecs σε ένα φόρουμ, ο οποίος έδινε 10.000 bitcoins σε αυτόν που θα του παρήγγειλε δύο πίτσες. Εδώ να σημειωθεί ότι η ισοτιμία των 10.000 bitcoins, την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 25.000.000$.

Μετά από αυτό το συμβάν, το 2011, έπειτα από δύο ενημερωτικές δημοσιεύσεις σχετικά με το ψηφιακό αυτό νόμισμα, η αναλογία του εκτοξεύτηκε στα 270.000 περίπου δολάρια, εφόσον απέκτησε περισσότερη ζήτηση λόγω της γνωστοποίησής του.

10+1 must-have εφαρμογές για το smartphone σου

Για να συγκεντρώσει κανείς bitcoins αυτό που έχει να κάνει είναι να διαθέτει κάποιο Bitcoin Wallet. Ανά διαστήματα, έχουν εμφανιστεί πολλά, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο ασφαλή και χωρίζονται σε κατηγορίες.

Τα «Διαδικτυακά wallets» που δεν είναι και τόσο ασφαλή, μιας και σε περίπτωση εισβολής hackers στην ιστοσελίδα, μπορούν να κλαπούν. Τα «Software Wallets» που συνιστώνται, τα «Mobile Phone Wallets», τα οποία είναι εφαρμογές που μπορεί να εγκαταστήσει κανείς στο τηλέφωνό του και τέλος τα «Hardware Wallets», που είναι η ιδανικότερη λύση στην ασφάλεια, αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη.

Μπορεί κανείς να αποκτήσει εύκολα bitcoins μετατρέποντας τα χρήματά του σε αντίστοιχα ψηφιακά ή όντας επιχειρηματίας θα μπορούσε να εντάξει στο e-shop της επιχείρησής του τον τρόπο πληρωμής με bitcoins.

Το δίκτυο αυτό σου δίνει την δυνατότητα να σκορπίσεις τα εικονικά σου νομίσματα με χιλιάδες τρόπους. Οι επιχειρήσεις που το εντάσσουν πλέον στον τρόπο πληρωμής τους αυξάνονται όλο και περισσότερο, κι εσύ μπορείς να αγοράσεις ό,τι σου κινεί την περιέργεια. Εκτός αυτού, έχεις την δυνατότητα να δωρίσεις όσα χρήματα επιθυμείς σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Όλα αυτά εκτελούνται με εξαιρετική ευκολία, αμεσότητα, λιγότερο κίνδυνο και πλήρη συναίνεση μεταξύ των ατόμων. Γενικά όμως, η αξία που φέρει κάθε φορά είναι απροσδιόριστη και ασταθής, καθώς μεταβάλλεται συνεχώς σημειώνοντας είτε ανοδική είτε καθοδική πορεία από την μία στιγμή στην άλλη.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε την ακριβή εξέλιξη του Bitcoin, συνεπώς το μέλλον του είναι αβέβαιο. Το ίδιο βρίσκεται σε έτη ωρίμανσης του και διεξάγονται συνεχώς αλλαγές, για τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ήρθαν για να μείνουν.

Σχόλια