32 χρόνια πριν, στις 21 Ιανουαρίου του 1986 στο Michigan των Η.Π.Α , γιορτάζεται  για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Ποια όμως η ιστορία αυτής της “αγαπησιάρικης” ημέρας;

Ο δημιουργός της , Kevin Zaborney , θεωρούσε πως η Αμερικανική κοινωνία αισθανόταν αρκετά άβολα με τη δημόσια έκφραση συναισθημάτων, και αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό.
Δημιουργεί λοιπόν τη γιορτή στις 21 του Ιανουαρίου, αφού παρατήρησε πως η περίοδος ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ιδιαίτερα μίζερη και κατηφής.

Χρόνο με το χρόνο, η ημέρα αυτή αποκτά όλο και περισσότερους ακόλουθους ανά τον κόσμο. Άλλοι το αιτιολογούν ως ένδειξη ανάγκης για συντροφικότητα και τρυφερότητα, και άλλοι ως εξάπλωση του καταναλωτισμού που μας διέπει. (βλ. Άγιος Βαλεντίνος- σοκολάτες,  Χριστούγεννα- φώτα,γλυκά κοκ)

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή την Παγκόσμια Ημέρα από τις υπόλοιπες είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα εμπορικό για αυτή τη γιορτή :

Οι αγκαλιές είναι δωρεάν! (Βλέπε Free Hugs Campaign)

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Σύμφωνα με το επίσημο site της Ημέρας της Αγκαλιάς, “είτε αγκαλιάζεις κάποιο οικείο σου πρόσωπο είτε κάποιον άγνωστο, τα ψυχικά και σωματικά οφέλη είναι τα ίδια. Οι αγκαλιές μειώνουν τα ποσοστά του stress καθώς και την αρτηριακή πίεση.” 

Aν αγκαλιάζεσαι υπερβολικά πολύ (στα όρια του εκνευριστικού δηλαδή, όπως εγώ) ή ακόμα και καθόλου, σίγουρα έχεις δει ή έχεις βιώσει τις παρακάτω αγκαλιές :

H αμηχανη

Σίγουρα έχεις βιώσει μια τέτοια τουλάχιστον μία φορά των τελευταίο μήνα , δεδομένου ότι ήταν γιορτές, βρέθηκες με ξεχασμένους συγγενείς κλπ. Η αμήχανη είναι η αγκαλιά που έρχεται απρόσμενα και από άτομο που σίγουρα δε σου είναι οικείο.

Συνοδεύεται από αμήχανα σταυρωτά φιλήματα και το κλασσικό μπέρδεμα που γυρνάτε και δύο από την ίδια πλευρά ταυτόχρονα, και τελικά καταλήγει κάτι στον αέρα ή -στη χειρότερη- στο μάγουλο κοντά στο χείλος.

Συναντάται σε: οικογενειακά τραπέζια, reunion συμμαθητών σου από το δημοτικό, τελετές αποφοίτησης

Η ρομαντικη

Γνωστή σε όλους, η ιδιαιτερότητα της ρομαντικής αγκαλιάς είναι ότι έρχεται από το άτομο που σου αρέσει την εκάστοτε χρονική περίοδο. Ακολουθούν σφίξιμο στο στομάχι, πεταλουδίτσες και αμήχανα γυμνασιακά χαμόγελα. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να παραπέμψει και σε friendzone .

Η σιχαμένη

Όχι, δεν πρόκειται για την αγκαλιά που πρέπει να κάνεις σε κάποιον που δε συμπαθείς. Αυτές είναι ένα χάιδεμα στα αυτιά, για την κυριολεκτικά σιχαμένη αγκαλιά.

Όταν αγκαλιάζεις κάποιον που πραγματικά -συγγνώμη, κάποιος πρέπει να το πει- ΒΡΩΜΑΕΙ. Μόλις σταματάει η σωματική επαφή, πιστεύεις ότι η μυρωδιά έχει μεταδοθεί ως άλλη μεταδοτική ασθένεια και σε εσένα. Και πιθανότατα να συνέβη ακριβώς αυτό. Και τώρα μυρίζεις σα σταύλος. Με γουρούνια.

Συναντάται σε: οπουδήποτε, για αυτό να κουβαλάτε πάντα αποσμητικό

 Η ιπταμενη 


Την έχουμε δει σε πολλές εκατομμύρια ταινίες. Κυριαρχεί στις ρομαντικές κομεντί και στις δακρύβρεχτες ιστορίες του Nicholas Sparks (The Notebook, Dear John, The Lucky One).

Η αλήθεια είναι πως αυτή η αγκαλιά κοντεύει να πάρει τη μορφή αστικού μύθου. Δεν έχουμε δει ποτέ και κανένα να κάνει αναπαράσταση αυτής της αγκαλιάς in real life.
Ούτε καν στο αεροδρόμιο. Μάλλον στην πραγματική ζωή κανείς δεν είναι τόσο χαρούμενος που βλέπει τον άλλο. Σνιφ.

Συναντάται σε: πουθενά

Η σφιχτη

Προέρχεται από γονείς που έχουν ή θα κάνουν να σε δουν καιρό -οπότε σε πιέζουν αρκετά ώστε να βγάλεις το πιτόγυρο που έφαγες προχθές-, και από μεθυσμένους φίλους σε κλαμπ/μπαρ που δεν έχουν αίσθηση της δύναμής τους άλλα έχουν αίσθηση του πόσο σε αγαπούνγιατίείσαιεσύρεφίλε.

Η 1η περίπτωση είναι φυσιολογική , νομίζω πως όλοι οι γονείς πιστεύουν κρυφά πως έτσι θα μας συμπυκνώσουν στη μορφή που είχαμε όταν ήμασταν 5. Πολύ πιο χαριτωμένοι ,πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε κακές αποφάσεις. Η 2η είναι μακράν χειρότερη και δε χρειάζεται καν να εξηγήσω το γιατί.
Συναντάται σε: Λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και κτελ, Ικαρία, Αντίπαρος

 Ομαδικη Αγκαλια


Η υπέρτατη στιγμή ένδειξης τρυφερότητας και ευγνωμοσύνης με την παρέα σου, bonding time και γενικά είναι χαριτωμένη. Αλλά δεν είναι δίκαιη. Κάποιος πάντα μένει στην απ’έξω λίγο περισσότερο, ο πιο κοντός (εγώ) αναγκάζεται να μυρίζει μασχάλες κοκ. Παρ’όλα αυτά αποτελεί κάτι όμορφο οπότε you rock, group hug!

Συναντάται σε: γήπεδα και χώρους εορτασμών

 Αγκαλια κατοικιδιου


Είχες μια απαίσια μέρα και γυρνάς σπίτι μες στα νεύρα και τη γκρίνια. Όμως ο τετράποδος σου και μοναδικός φίλος είναι εκεί για σένα και αν δεν είναι αρκετά αντικοινωνικός σαν τον δικό μου , θα σώσει την κατάσταση.

Κερδίζεις έξτρα πόντους αν το ζωάκι σου είναι σούπερ χνουδωτό και λίγο χοντρούλι.

 Bro Hug 


Περιλαμβάνουν ένα περίεργο σετ κινήσεων. Ξεκινούν με μια σχεδόν αμήχανη χειραψία , συνεχίζουν με ένα bro-fist και τελειώνουν με μια γρήγορη μισή αγκαλιά και ένα πατ-πατ στην πλάτη. Χωρίς να περιλαμβάνεται οπτική επαφή.

Η αγκαλια με το μαξιλαρι 


Σε άλλους λείπει καποιος , άλλοι θέλουν να δροσιστούν , άλλοι να κλάψουν και άλλοι απλά δε βολεύονται. Δεν είναι τόσο sad όσο νομίζουν όλοι. Αντιθέτως, η μαξιλαροαγκαλιά ενδείκνυται για πολλών ειδών δύσκολες στιγμές στο κρεβάτι, και έχει εξαιρετική αίσθηση ΚΑΘΕ φορά.

Έξτρα πόντοι αν κλαίγοντας αφήνεις απότυπωμα-πρόσωπο του μακιγιάζ σου.

Η “δε μπορω, θα κλαψω” 


Τελευταία και πιο συναισθηματική από όλες, αυτή η αγκαλιά είναι η κρυφή ενοχή όλων μας. Άντρες, γυναίκες, παιδιά. Το σενάριο γνωστό: είσαι ψιλοχάλια, σχεδόν βουρκωμένος και εκείνη την ώρα έρχεται το θείο δώρο: ο ώμος που θα κλάψεις.

Σενάριο 1 : σε παίρνει αγκαλιά, ξεσπάς σε λυγμούς.
Σενάριο 2 : κλαις ήδη και τη στιγμή της αγκαλιάς κλαις ακόμα περισσότερο.
Ιδιαίτερα ανακουφιστική και αγχολυτική , συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Σχόλια