Μπορεί το 2016 να μας αποχαιρετά, η πολιτική και τα γεγονότα του όμως μας απασχόλησαν  και θα αποτελέσουν μέρος της ιστορίας του 21ου αιώνα.

Όπως κάθε έτος, έτσι και το 2016 έκρυβε μεγάλες ανατροπές τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή πολιτική σκηνή με τα γεγονότα να διαδέχονται το ένα το άλλο και με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί απερίσπαστη κάθε εξέλιξη. Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει μια σύντομη ανασκόπηση σε όλα τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά του 2016, που επηρέασαν και συγκλόνισαν την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο.

ΕΛΛΑΔΑ

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στις 11 Ιανουαρίου, έπειτα από εκλογές που διεξήχθησαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ανατρέποντας τις μέχρι τότε προβλέψεις που ήθελαν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή.

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε στις 28 Μαΐου το Άγιον Όρος τραβώντας επάνω του τόσα τα εγχώρια όσο και τα διεθνή μέσα, με την αστυνομία να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή της επίσκεψής του. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για πατριωτισμό και πολιτισμό, ζήτησε ενίσχυση των σχέσεων με την  Αθωνική Πολιτεία και την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε πως η αμοιβαία εκτίμηση και φιλία είναι οι αξίες που ενώνουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας.

  • ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανασχηματισμό προέβη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής στις 4 Νοεμβρίου του 2016, με όλα τα ελληνικά αλλά και ξένα μέσα να παρακολουθούν κάθε εξέλιξη. Χαρακτηριστικότερο γεγονός ήταν η απομάκρυνση του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη από τα μέχρι τότε καθήκοντα του ύστερα και από την έντονη αντιπαράθεση του με την εκκλησία για το θέμα του σχολικού μαθήματος των θρησκευτικών (πιο αναλυτικά στη συνέχεια). Η ορκωμοσία τους νέου κυβερνητικού σχήματος έγινε την επόμενη μέρα το μεσημέρι.

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα βρέθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου ο πολιτικήΑμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ύστερα από τη λήξη της θητείας του. Όλα τα φώτα των μέσων στράφηκαν στην Αθήνα μεταδίδοντας κάθε στιγμή της παραμονής του, τις συναντήσεις του και τις συζητήσεις του με τους Έλληνες πολιτικούς, με κορυφαία στιγμή την επίσκεψη του στον ιερό χώρο της Ακρόπολης αλλά και του μουσείου. Το βίντεο που δημοσιεύθηκε από τη στιγμή της επίσκεψης του στον Ιερό Βράχο έκανε το γύρο του κόσμου και τα λόγια του συγκίνησαν τόσο τους Έλληνες όσο και τους φιλέλληνες ανά τον κόσμο. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ίσως το πιο αξιοσημείωτο γεγονός για την Ελλάδα του 2016.

  • ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την περίοδο 1995 – 2005, έπειτα από θέματα υγείας, έφυγε από την ζωή στις 20 Νοεμβρίου, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Μετά τον χαμό του Φιντέλ Κάστρο στις 25 Νοεμβρίου (πιο αναλυτικά παρακάτω), ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Κούβα εν όψει της κηδείας του μεγάλου «κομαντάντε». Σε δηλώσεις του ανέφερε την τιμή που ένιωθε με το να παραβρίσκεται σε ένα τέτοιο γεγονός, ενώ η επίσκεψη του αυτή στάθηκε αφορμή για αρνητικά σχόλια που αφορούσαν το κατά πόσο αναγκαίο ήταν αυτό το ταξίδι αλλά και τα έξοδα που χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί.

  • ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μεγάλες διαστάσεις έλαβε η σύγκρουση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με τον κ. Νίκο Φίλη για το σχολικό μάθημα των θρησκευτικών, το περιεχόμενό του και τις ώρες διδασκαλίας του. Επί μήνες γίνονταν συζητήσεις επί του θέματος χωρίς να οδηγούνται σε συναίνεση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κλίματος μάχης με τους μεν αλλά και του δε να μην υποχωρούν. Εν τέλει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως) ο υπουργός Παιδείας αποχώρησε από τα καθήκοντά του χωρίς ωστόσο να δέχεται οποιαδήποτε άλλη θέση στο κυβερνητικό σχήμα, εκτός από αυτή που ήδη κατείχε.

  • ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Από τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες ξεκίνησε το θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ εξακολουθεί να απασχολεί έντονα και να αναμένονται εξελίξεις μέχρι και σήμερα.

Ο τότε Υπουργός Επικρατείας και σήμερα Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς ανέλαβε τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), λόγω δυσκολίας συγκρότησης του, όπως αναφέρθηκε, και όρισε δημοπράτηση για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, ο αριθμός των οποίων θεωρήθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για τα ελληνικά δεδομένα. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου έπειτα από 70 και πλέον ώρες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Τις άδειες κέρδισαν οι Κυριακού, Μαρινάκης, Καλογρίτσας και Αλαφούζος με τα ποσά 75,9 εκατομμύρια, 73,9 εκατομμύρια, 52,9 και 43,6 εκατομμύρια αντίστοιχα. Λόγω όμως αδυναμίας του Καλογρίτσα να υποβάλλει το ποσό της προκαταβολής σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τη θέση του κατέλαβε ο Ιβάν Σαββίδης.

Η διαδικασία αυτή όμως χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική και απέφερε τεράστιες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δε συμφωνούσαν με την απόφαση αυτή. Ο Νίκος Παππάς χαρακτηρίστηκε αναρμόδιος για αυτή τη διαδικασία και μετά τις αντιδράσεις αυτές, το ΕΣΡ συστάθηκε εκ νέου και μέχρι σήμερα αναμένονται οι εξελίξεις.

ΚΟΣΜΟΣ

  • ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ – BREXIT

Στις 23 Ιουνίου το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή όχι της Αγγλίας από την Ευρώπη, γεγονός που επίσης έστρεψε την προσοχή όλων των Ευρωπαίων και μη σε αυτό το αξιοσημείωτο πολιτικό γεγονός. Το 51,9 % επικράτησε υπέρ του Brexit, ενώ το 48,1 % υπέρ του Bremain. Λίγο μετά τις 6.30, ώρα Ελλάδος, έγινε γνωστή η απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ευρώπη. Αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αποχώρησε από τα καθήκοντα του δηλώνοντας πως «Η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει από νέο Πρωθυπουργό. Αγαπώ αυτή τη χώρα και είναι τιμή μου που την υπηρέτησα.»

  • ΕΚΛΟΓΗ ΤΕΡΕΖΑΣ ΜΕΙ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Μετά την αποχώρηση του Κάμερον από την ηγεσία της Αγγλίας και την αποχώρηση της μόνης ανθυποψήφιας Άντρεα Λέντσομ, νέα πρωθυπουργός εκλέχθηκε, στις 13 Ιουλίου, η Τερέζα Μέι. Αναλαμβάνοντας τα νέα της καθήκοντα προέβη αμέσως σε ανασχηματισμούς, μετακινώντας υπουργούς σε άλλα υπουργεία αλλά και τοποθετώντας νέα μέλη στην κυβέρνηση.

  • ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τα πολιτικά γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο γεγονός. Το συμβάν ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το βράδυ, την Παρασκευή 15 Ιουλίου και  έληξε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Πυροβολισμοί στην Άγκυρα, στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να πετούν, εισβολή σε τουρκικά κρατικά κτίρια, εκρήξεις, μη εφικτή σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατάληψη των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων TRT και CNN Turk, τανκς να ανοίγουν πυρ και το ένα θύμα να διαδέχεται το άλλο.

Ο πρόεδρος τη Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη αμέσως σε δηλώσεις, κάλεσε τον λαό να βγει και να διαμαρτυρηθεί και απείλησε όλους όσους συμμετείχαν στην απόπειρα, ενώ αμέσως την ευθύνη έριξε στον τότε καθοδηγητή και σύμμαχο και τωρινό εχθρό του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σε δηλώσεις του διέψευσε κάθε ανάμειξή του στο γεγονός.

Το πραξικόπημα δεν επετεύχθη και τα αποτελέσματα αυτού ήταν δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες, μαζικές απολύσεις και φυλακίσεις χιλιάδων δημοσιών υπαλλήλων (γεγονός που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) και όξυνση των σχέσεων με Ευρώπη και Αμερική.

Ο Ερντογάν μέσα από την ανακοίνωση του ότι δεν μπορεί να παραβλέψει την επιθυμία του λαού και θα προβεί στην επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά και των απειλητικών του δηλώσεων έναντι της Αμερικής σε περίπτωση που δεν εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την περίπτωση εισαγωγής της Τουρκίας στην Ευρώπη, ενώ πάγωσε τις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ευρώπη.

  • ΕΚΛΟΓΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Στις 8 Νοεμβρίου είχαν οριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Υποψήφιοι ήταν η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ. Έπειτα από διάφορες πολιτικές καμπάνιες, διαφημίσεις, ομιλίες αλλά και έπειτα από το πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο τελευταίο debate, στις 8 Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε τις μέχρι τότε προγνώσεις που ήθελαν την Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη γραμμή και αναδείχθηκε ως ο νέος «πλανητάρχης». Η εκλογή αυτή μετά από αυτήν την δυνατή και μεγάλη πολιτική αναμέτρηση είχε τόσο θετική όσο και αρνητική αποδοχή, όπως εξάλλου κάθε εκλογικό αποτέλεσμα. Καθώς όμως η Αμερική αποτελεί μια ισχυρή χώρα και οι αποφάσεις της επηρεάζουν, θα μπορούσαμε να πούμε, σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, σχόλια επικριτικά αλλά και πανηγυρικά επικράτησαν σε όλα τα social media ανά τον κόσμο με τον καθένα να παίρνει τη δική του θέση επί του θέματος. Το 2017 και τα γεγονότα του θα αποδείξουν το θετικό ή το αρνητικό του αποτελέσματος αυτής της εκλογής.

  • ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

Ο Φιντέλ Κάστρο, μία από τις σημαντικότερες πολιτικές πολιτικήφυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών στην Αβάνα της Κούβας, σκορπώντας θλίψη σε ολόκληρο τον πλανήτη με τον χαμό του. Υπήρξαν όμως και εκείνοι, οι οποίοι πανηγύρισαν κατηγορώντας τον, όπως είπαν, για πολλά σφάλματα που έπραξε οδηγώντας την Κούβα σε στασιμότητα. Η είδηση για τον χαμό του δόθηκε από τον αδερφό του και τωρινό πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Η σωρός του αποτεφρώθηκε, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο αδερφός του, ήταν δική του επιθυμία.

  • ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στις 19 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ δολοφονήθηκε από τα πυρά ενός 22χρονου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας σε μια γκαλερί στην Άγκυρα. Ο φερόμενος ως δράστης, φαίνεται να είναι ο Μερτ Αλτιντάς, τούρκος αστυνομικός, ο οποίος έπεσε νεκρός ύστερα από επιχείρηση της αστυνομίας. Το γεγονός αυτό απασχόλησε και απασχολεί έντονα το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

  • Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Περλ Χάρμπορ στις 26 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή έγινε εις μνήμην των θυμάτων της επίθεσης της Ιαπωνίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δήλωσε πως «Η επίσκεψη αυτή δεν έγινε για να ζητήσουμε συγγνώμη από κανέναν αλλά για να παρηγορηθούν οι ψυχές των νεκρών του πολέμου», ενώ επίσης τόνισε ότι «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τη φρίκη του πολέμου ποτέ ξανά. Αυτή είναι η επίσημη δέσμευση που εμείς, ο λαός της Ιαπωνίας, έχουμε αναλάβει


Αυτά ήταν μερικά από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν αυτήν την χρονιά.

Πέραν όμως των πολιτικών συμβάντων δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε έστω και επιγραμματικά στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν κάθε γωνιά του πλανήτη, στους χιλιάδες νεκρούς που έπεσαν θύματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Συρία, στη θυσία μικρών παιδιών στο βωμό της θρησκείας, στην πείνα και στη φτώχεια.

Καθώς το 2016 φεύγει και το 2017 έρχεται, ας κάνουμε όλη μια ευχή, μια πραγματική ευχή, για να λήξει κάθε κακό, καθετί που πονάει, καθετί που σκοτώνει!

Σχόλια