Το TEDxAUEB επέστρεψε στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνοντας την Τετάρτη 16/12 το πρώτο του pre-event για φέτος, με θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ: FRAGMENTS! Fragments σημαίνει θραύσματα, όπως αυτά ενός καθρέπτη που σπάει. Το θέμα του event ήταν, λοιπόν, η κατάρρευση της εικόνας μιας εύρωστης οικονομίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση της ελληνικής. Οι διοργανωτές του event φρόντισαν να μας βάλουν αλληγορικά στο νόημα των ομιλιών που θα ακολουθούσαν, τοποθετώντας στη σκηνή έναν ολόσωμο σπασμένο καθρέπτη, καθώς και ένα πιάνο. Τα θραύσματα του καθρέπτη θα μπορούσαν να είναι τα συντρίμμια μιας κατακρεουργημένης οικονομίας, καθώς και τα συντρίμμια μιας καταρρακωμένης ψυχολογίας, όπως εκείνης των σημερινών Ελλήνων που ζουν στα όρια της φτώχειας.

tedxaueb

Ο Διονύσης Τριανταφύλλης, curator του TEDxAUEB 2016

Το event ξεκίνησε στις 11.30 με την οικοδέσποινα, την Εύα, να μας καλωσορίζει, συστήνοντάς μας στη συνέχεια τον Διονύση Τριανταφύλλη, curator του TEDxAUEB 2016. Ο Διονύσης έκανε μια εισαγωγή στο event εξηγώντας μας αρχικά τι είναι το TED και πως ξεκίνησε. Το TEDxAUEB είναι το πρώτο TEDxUniversity στην Ελλάδα, όπως μας είπε, ενώ το Πανεπιστήμιο είναι ο καταλληλότερος χώρος για την οργάνωση ενός τέτοιου event, διότι αποτελεί πυρήνα γνώσης και εκκολαπτήριο ιδεών. Στη συνέχεια, χαιρέτησε ο κύριος Γιώργος Ιωάννου, καθηγητής και πρώην πρόεδρος στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο οποίος είναι υποστηρικτής του TEDxAUEB, αλλά και διευθυντής στο MBA International, το πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμα σε ελληνικό Πανεπιστήμιο.

tedxaueb

Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου εξηγεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο διάστημα 2001-2015.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με πρώτο ομιλητή τον κύριο Πάνο Τσακλόγλου, ακαδημαϊκό από το  τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Ο κύριος Τσακλόγλου παρουσίασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα αίτια της κρίσης. Τα σημεία που υπογράμμισε είναι το λάθος που κάνουμε να θεωρούμε ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι δημοσιονομική και τη ρίζα του προβλήματος που βρίσκεται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος σταμάτησε να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, άρα έγινε λιγότερο ανταγωνιστικό. Ακόμα, ο κύριος Τσακλόγλου έδωσε έμφαση στην πολιτική και κοινωνική ελληνική πραγματικότητα που συνοδεύει την οικονομική, καθώς η οικονομική ιστορία της χώρας δε θα μπορούσε να εξηγηθεί αγνοώντας τα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία. Ο καθηγητής έκλεισε την ομιλία του στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επερχόμενη αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Τη σκυτάλη πήρε η κυρία Αλεξάνδρα Ελευθερίου, ψυχολόγος, που μας μίλησε για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κρίσης: ενδοοικογενειακή βία, κατάθλιψη, αυτοκτονίες είναι μερικές από αυτές. Ανέφερε τα στάδια από τα οποία περνάει η ανθρώπινη ψυχολογία μέχρι την αποδοχή ενός γεγονότος, της αλλαγής δηλαδή της καθημερινότητάς μας λόγω της οικονομικής κρίσης που υποβάθμισε την ποιότητα ζωής μας. Προκάλεσε, επίσης, τη σκέψη του κοινού μιλώντας για την αναζήτηση του νοήματος της ζωής και την προσωπική ελευθερία του ατόμου. Μπορεί να νιώθουμε τα ”θραύσματα” της τωρινής πραγματικότητας να μας ενοχλούν, αλλά τα ξεπερνάμε αναζητώντας κάτι θετικό στη ζωή μας, αφού τίποτα δεν διαρκεί και τίποτα δεν είναι τέλειο.

PC160885

Ο κύριος Θάνος Μαρκούσης εμπνέει το κοινό με τις ιδέες του.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Θάνος Μαρκούσης, Vice President of Operations της εταιρείας Workable, μιας ελληνικής start up επιχείρησης με χιλιάδες πελάτες σε 60 χώρες στον κόσμο, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Workable κατασκευάζει λογισμικό για την επιλογή προσωπικού και απευθύνεται σε επιχειρήσεις. Το εγχείρημα για το ξεκίνημα της Workable ήταν αρκετά ριψοκίνδυνο, αφού δεν υπήρχε το οικονομικό υπόβαθρο, ενώ πραγματοποιήθηκε την περίοδο που η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορούσε να προσφέρει προοπτική και σταθερότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Όμως, εάν πιστέψει ο καθένας από εμάς ότι γίνεται, τότε μπορούμε να βρούμε ”κάτι” καλό που θα ευδοκιμήσει στο ελληνικό έδαφος. Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα έστειλε ο κύριος Μαρκούσης στο κοινό, δίνοντας επιπλέον μια συμβουλή επιτυχίας με βάση την εμπειρία του: ο εξωστρεφής προσανατολισμός μιας εταιρείας προς όλον τον κόσμο μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωσή της, παρά τη δεδομένη ελληνική πραγματικότητα.

Το pre-event του TEDxAUEB έκλεισε με τους ξεσηκωτικούς χορούς της χορευτικής ομάδας Athens Lindy Hop. Boogie Woogie, Charleston, Jazz, Lindy ήταν μερικοί από τους swing χορούς που παρουσίασε η ομάδα, κάνοντας μια αναδρομή από τα ’20s έως τα ’50s. Το κοινό ευχαριστήθηκε πολύ τα τραγούδια που ακούστηκαν και το χορό, αφού άλλωστε το TEDx δεν περιορίζεται μόνο στις ομιλίες, αλλά πρόκειται και για θέαμα! Στο τέλος του συνεδρίου ανακοινώθηκε το TEDxAUEB TECH για τον Ιανουάριο του 2016. Stay tuned για τις δράσεις του TEDxAUEB που ακολουθούν!

athenslindyhop

Η ομάδα χορού Athens Lindy Hop

Σχόλια