Σαν σήμερα 150 χρόνια πριν, γεννιέται η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Το 1865 εκδίδεται το βιβλίο του Λιούις Κάρολ με πρωτότυπο τίτλο “Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων”. Η ιστορία ενός κοριτσιού που μετά την πτώση της σε μία λαγουδότρυπα παγιδεύεται σε έναν φανταστικό κόσμο. Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας που παραδόξως απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες.

Το μυαλό του Λιούις Κάρολ δημιούργησε την Αλίκη εμπνευσμένο από την μικρή του φίλη Άλις Λίντελ. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος κόσμος φαντασίας και τρέλας, διλημμάτων αλλά και σημαντικών αποφάσεων, παράξενων συναντήσεων αλλά και πολύ σοφών πλασμάτων. Το κυριότερο είναι πως το βιβλίο αυτό μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για το διαφορετικό. 

Ο λόγος όμως που η Αλίκη παραμένει μέχρι σήμερα τόσο αγαπητή είναι βαθύτερος. Μαζί με την Αλίκη πέφτουμε και εμείς στην σκοτεινή τρύπα, τον εσωτερικό μας κόσμο που πολλές φορές περιβάλλεται από μαύρες σκέψεις και συναισθηματικά αδιέξοδα. Η Αλίκη αντιμετωπίζει τον φόβο, κάνει ταραχώδεις σκέψεις και συγκρούεται με τους προβληματισμούς της. Αντικατοπτρίζει όλα αυτά που έχει μέσα του ένα ανήσυχο.. ίσως καταθλιπτικό μυαλό. Δημιουργεί όμως την δική της χώρα των θαυμάτων, την αντίστοιχη χώρα των θαυμάτων του καθένα μας, που μας βοηθάει να ξεφύγουμε από οτιδήποτε σκοτεινό είτε με αισιοδοξία και θετική σκέψη, είτε απλά μέσω ενός φανταστικού, πιο τρελού αλλά αλλοπρόσαλλα κατανοητού κόσμου.

Από το 1865 μέχρι σήμερα η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πάρα πολλούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ζωγράφους, φωτογράφους, μουσικούς. Παρακάτω ακολουθεί μία παρουσίαση όλων αυτών καθώς και μία περιγραφή των χαρακτήρων που συναντάμε στο βιβλίο.

Οι βασικοί χαρακτήρες της “Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων”:

 

Η Αλίκη. Η κεντρική ηρωίδα που έχειΑλίκη στη χώρα των θαυμάτων πολύ πλούσια φαντασία και της αρέσει να επιδεικνύει τις γνώσεις της. Μερικές φορές μπορεί να δίνει τη λάθος εντύπωση σε όσους συναντάει στη χώρα των θαυμάτων αλλά η ίδια είναι ευγενική και με καλούς τρόπους. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει δώσει μία περιγραφή για την Αλίκη: “Είναι γλυκιά. Συμπαθητική και ευγενική. Συμπαθητική όσο ένας σκύλος. (Συγχωρέστε με για την απρεπή παρομοίωση αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο πλάσμα στον κόσμο τόσο αγνό και τέλειο.) Ευγενική όσο ένα ελάφι. Εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της όσο άγριες και αν είναι. Μπορεί να εμπιστεύεται. Εμπιστεύεται τόσο πολύ που μόνο όσοι ξέρουν να ονειρεύονται μπορούν.”

 

Η γάτα Τσέσαϊρ. Κάνει συνεχώς μορφασμούς και μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται όποτε θέλει. Είναι το μόνο πλάσμα που πραγματικά ακούει την Αλίκη. Κάνοντας παρατηρήσεις της διδάσκει τους Αλίκη στη χώρα των θαυμάτωνκανόνες της χώρας των θαυμάτων. Μερικές φορές όταν εξαφανίζεται, το αποτύπωμα του μορφασμού παραμένει. Έχει πει κάποια από τα σημαντικότερα λόγια της ιστορίας που χρησιμοποιούνται συχνά ως σήμερα, όπως: “Αν δεν ξέρεις που θες να καταλήξεις, όποιον δρόμο και να πάρεις θα σε οδηγήσει εκεί.“, “Η φαντασία είναι το μόνο όπλο ενάντια στην πραγματικότητα.” και “Εγώ είμαι τρελός, εσύ είσαι τρελή, όλοι είμαστε τρελοί εδώ.

 

Αλίκη στη χώρα των θαυμάτωνΟ τρελοκαπελάς. Είναι ένα από τα μέλη του τρελού πάρτι με τσάι. Είναι εξαιρετικά αγενής και προκαλεί συνεχώς την Αλίκη. Στην πορεία όμως βλέπουμε μια διαφορετική πλευρά του καθώς φαίνεται πιο νευρικός και τρομαγμένος.

 

 

Η κόκκινη βασίλισσα. Είναι η επικεφαλής της χώρας των θαυμάτων.Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων Η συμπεριφορά της είναι κυριαρχική, χρησιμοποιεί την εξουσία της και γίνεται βίαιη. Έχει (ή μάλλον δεν έχει) τη δική της αίσθηση δικαιοσύνης και την φοβούνται όλοι εξαιτίας της αυταρχικότητάς της.

 

 

Αλίκη στη χώρα των θαυμάτωνΟ άσπρος λαγός. Είναι ο πρώτος χαρακτήρας που συναντάει η Αλίκη και την παρασύρει μέσα στην τρύπα. Είναι νευρικός και πάντα βιάζεται. Έχει αυτοπεποίθηση και εκτελεί τις διαταγές της κόκκινης βασίλισσας. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας άθελά του βοηθάει την Αλίκη.

 

 

Η κάμπια. Κάθεται σε ένα μανιτάρι ενώ καπνίζει ναργιλέ. Είναι αυστηρήΗ Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και όχι ιδιαίτερα φιλική. Συμβουλεύει την Αλίκη πώς να αλλάξει το μέγεθός της τρώγοντας από το μανιτάρι. Στην πραγματικότητα της μαθαίνει πώς να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην χώρα των θαυμάτων.

 

 

Η Αλίκη μέσα από τις ταινίες:

Η πρώτη μεταφορά της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων στον κινηματογράφο γίνεται το 1903. Δημιουργήθηκε 37 χρόνια μετά τη συγγραφή του βιβλίου και εκείνη την χρονιά το σινεμά έκλεινε μόλις οχτώ χρόνια ζωής. Με διάρκεια μόνο 12 λεπτά η ταινία αποτελεί την παραγωγή μεγαλύτερης διάρκειας στην Αγγλία μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Percy Stow και τον Cecil Hepworth ο οποίος και πρωταγωνίστησε μαζί με την γυναίκα του και τη γάτα του. Αποσπάσματα της ταινίας συνολικής διάρκειας 8 λεπτών έχουν καταφέρει να διασωθούν και μπορείτε να τα δείτε παρακάτω, οφείλω όμως να προειδοποιήσω ότι το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικό:

Η δεύτερη μεταφορά της ταινίας  γίνεται από τον W.W. Young το 1915 με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Viola Savoy ως Αλίκη. Είναι μία βουβή ταινία ολοκληρωμένη αυτή τη φορά με διάρκεια σχεδόν μίας ώρας. Επιρροή του Young πέρα από το βιβλίο “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” ήταν και η φράση “Τα πράγματα που κάνουμε και τα πράγματα που βλέπουμε λίγο πριν κοιμηθούμε μπορούν να επηρεάσουν την ροή των ονείρων μας.” Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ:

Η τρίτη ταινία είναι η πιο γνωστή και αυτή που καθιέρωσε την εικόνα της Αλίκης στο μυαλό μας. Μία παραγωγή της Walt Disney διάρκειας 71 λεπτών. Η πρώτη προβολή έγινε το 1951 και έκανε την χώρα των θαυμάτων γνωστή σε όλον τον πλανήτη. Θεωρείται η πιο συζητημένη ταινία της Disney και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.111

Η πιο πρόσφατη μεταφορά της Αλίκης στον κινηματογράφο έγινε το 2010 από τον Tim Burton. Το μυαλό και οι σκηνοθετικές τεχνικές του Burton ήταν τα ιδανικά μέσα για να οπτικοποιηθεί η χώρα των θαυμάτων με τεράστια επιτυχία. Χρησιμοποιώντας τη σημερινή τεχνολογία και ένα καστ που περιελάμβανε τον Johnny Depp, την Helena Bonham Carter και την Anne Hathaway η ταινία αποτέλεσε ένα σύγχρονο αριστούργημα.Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Η Αλίκη μέσα από την ζωγραφική:

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων έχει αποτελέσει αντικείμενο έμπνευσης για πάρα πολλούς ζωγράφους και illustrators δείγματα της δουλειάς των οποίων ακολουθούν. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτωνΗ Αλίκη στη χώρα των θαυμάτωνΗ Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Η Αλίκη μέσα από την φωτογραφία:

Διάφορες κοπέλες σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει η Αλίκη για τις ανάγκες φωτογραφήσεων εμπνευσμένων από την χώρα των θαυμάτων.

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Η Αλίκη μέσα από τα παιχνίδια:

Η ιστορία της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων έχει εμπνεύσει την δημιουργία των παιχνιδιών Alice in madness και Alice madness returns όπου την παρουσιάζουν πιο σκοτεινή και πιο περίπλοκη από ό,τι οι ταινίες. Κάτι που στην ουσία θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί σωστό βάση της ερμηνείας του βιβλίου.

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Η Αλίκη μέσα από την μουσική:

Για το τέλος άφησα τις μελωδίες που έχουν γραφτεί γύρω από την ιστορία της Αλίκης οι οποίες είναι αμέτρητες αλλά το άλμπουμ του Danny Elfman είναι το πιο πρόσφατο, το πιο γνωστό και το πιο παραμυθένιο από όλα. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ:

 

Σχόλια